"Uitgestelde" verkoopsovereenkomst?

ThoWhy
Topic Starter
Berichten: 1

"Uitgestelde" verkoopsovereenkomst?

#1 , 07 mar 2010 18:18

Mijn vriendin en ik huren op dit moment nog, maar we staan op punt een huis te kopen. We staan dicht bij een overeenkomst met de eigenaars van een huis, maar er rest nog een probleem. Omdat ze het huis eigenlijk 'onder' de prijs wegdoen, stellen ze als voorwaarde dat ze er mogen blijven wonen tot 1 december, zonder huur te betalen.

Het feit dat we er pas op 1 december zouden kunnen intrekken is voor ons niet zozeer een probleem, zolang we dan ook nog niet aan onze afbetaling moeten beginnen... Nu is het blijkbaar zo dat het verlijden van de akte maximum 4 maanden na het tekenen van het 'compromis' (verkoopsovereenkomst) moet gebeuren. Dan is het half juli, terwijl de eigenaars pas 1 december vertrekken.

De eigenaars eisen ook niet dat we binnen de 4 maanden zouden betalen, voor hun gemak willen ze tot 1 december blijven zitten, en het is in orde als ze dan het geld pas zien. Maar is dit wettelijk? Is het gebruikelijk dat er een 'belofte tot tekenen van een verkoopsovereenkomst' wordt opgesteld? Als we op 1 augustus een verkoopsovereenkomst zouden tekenen zou de verkoop op 1 december rond zijn.

Mijn vraag is dus: kunnen we nu iets op papier zetten, waardoor we nog geen verkoopsovereenkomst tekenen, maar waardoor we er wel zeker van zijn dat de eigenaars het huis niet binnen een maand gaan verkopen als er toevallig toch nog een hoger bod opduikt?

Mvg,

Thomas

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
dieke
Berichten: 1299

#2 , 07 mar 2010 19:20

Dag Thomas

Wettelijk gezien is het zo dat je uiterlijk 4 maanden na ondertekening verkoopovereenkomst, de registratierechten dient te betalen. De aankoopprijs hoeft op dat moment echter nog niet betaald te zijn. Als jullie het dus zien zitten om wel al die registratierechten op dat moment te betalen, kan je het gewoon op die manier doen. Zo verloopt alles correct en hoef je dus nog niet de volledige koopsom te betalen alvorens je effectief over het huis kan beschikken.

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 08 mar 2010 17:58

Kopen, lenen, afbetalen, akte, belastingen betalen, doet U allemaal op het normale tijdstip. In de akte verleent U een zakelijk recht van bewoning aan de verkopers (zeker géén huur!) tegen een vergoeding die verhoogt naarmate bepaalde sleuteldata vervallen (iets normaal tot 1/12; hoger tot 1/2; véél hoger tot 1/4; slechts een voorbeeld).

Dit is de enige manier waarop U zeker bent van uw zaak op alle momenten.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 09 mar 2010 10:25

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is. ”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De zaak kan dus NA de koopovereenkomst worden geleverd en de prijs kan erna worden betaald mits wederzijds toestemming.

“Art.1589.Verkoopbelofte geldt als koop, wanneer er wederzijdse toestemming van de partijen is omtrent de zaak en omtrent de prijs.”(B.W.).

Een 'belofte tot tekenen van een verkoopsovereenkomst' is nog niet wederzijds en bindt enkel de belover, zodat er nog geen koopovereenkomst is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Kopen”