seponeren

godefroidt
Topic Starter
Berichten: 1

seponeren

#1 , 25 feb 2010 23:42

Over 5 maand is mijn zoon in elkaar geslagen op een fuif.
De knaap die dit op zijn geweten heeft, heeft dit toegegeven en de politie en een verklaring afgelegd , als ook mijn zoon na zijn ziekenhuis bezoek.(verwonding aan de oogkas).
Wij hebben dit aangegeven aan het gerecht. Deze week hebben wij een brief gekregen van parket, dat de zaak geseponeerd wordt met als reden andere prioriteiten bij vervolgings- en opsporingbeleid.
Onze vraag is nu , wat kunnen wij nog doen en hoe en wie moet de kosten betalen, zoals ziekenhuis, dokter, ziekenwagen enz.....
Graag jullie mening.

Groetjes

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sheepie
Berichten: 164

#2 , 26 feb 2010 10:28

a) Afstand van vervolging

Afstand doen van vervolging kan op verschillende manieren gebeuren.

Het parket kan beslissen voorlopig afstand van vervolging te doen door het dossier te seponeren. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Er wordt gesproken van 'technisch sepot' wanneer het niet om een misdrijf gaat (bijvoorbeeld in het geval van een zelfdoding), wanneer de dader compleet spoorloos blijkt, wanneer de schade relatief bescheiden is (zoals bij een fietsdiefstal) of bij verjaring. Het parket kan ook seponeren omdat de feiten geen beleidsprioriteit genieten en de mogelijkheden en middelen van zowel het parket als de rechtbanken beperkt zijn. Tot 2003 was het bezit van cannabis voor eigen gebruik een klassiek voorbeeld van een misdrijf dat werd geseponeerd.

Het parket kan de seponering verbinden aan bepaalde voorwaarden. Dit noemt men pretoriaanse probatie. Zo kan het de dader verbieden met een bepaalde persoon om te gaan.

Bij seponering kan de benadeelde de zaak nog altijd voor de rechtbank brengen met een rechtstreekse dagvaarding - wanneer het gaat om overtredingen en wanbedrijven - of zelf een gerechtelijk onderzoek lanceren door zich burgerlijke partij te stellen bij de onderzoeksrechter - wanneer het gaat om wanbedrijven of misdaden (zie hoger §2).

Is de dader bekend, zijn de feiten duidelijk en gaat het om een kleiner misdrijf, dan kan het parket een minnelijke schikking voorstellen.

Concreet veronderstelt dit een overtreding of wanbedrijf waarvan de straf niet meer bedraagt dan vijf jaar gevangenisstraf, en bovendien mag er geen schade aan derden zijn toegebracht of moet de schade reeds zijn hersteld. Bij een minnelijke schikking betaalt de dader een geldsom, en in ruil ziet het parket definitief af van strafvervolging (de strafvordering 'dooft uit'). Dit is de klassieke procedure die bij overtredingen van de Wegcode wordt gevolgd.

Sinds 1994 beschikt het parket bovendien over de mogelijkheid om lichte misdrijven af te handelen door strafbemiddeling. De zaak komt dan evenmin voor de rechtbank, maar de dader moet wel het slachtoffer vergoeden en in voorkomend geval een therapie of een opleiding volgen. De strafvordering dooft uit wanneer de dader de gestelde voorwaarden behoorlijk heeft vervuld.


Een strafprocedure kan op verscheidene manieren worden ingeleid.


De politie (en in theorie ook het openbaar ministerie) kan op eigen initiatief een misdrijf vaststellen of iemand zelfs op heterdaad betrappen. Dan maakt ze een proces-verbaal op dat naar het parket gestuurd wordt. Meer en meer hecht justitie ook belang aan proactieve recherche. Het wacht niet langer tot er een misdrijf wordt gepleegd, maar probeert preventief potentiële daders en criminele organisaties in kaart te brengen. Het Wetboek van Strafvordering laat zo’n proactieve onderzoeken onder de controle van de procureur des konings nu ook toe.

Daarnaast kan elke persoon klacht indienen bij de politie, die deze zal overmaken aan het parket. Men kan ook rechtstreeks bij de procureur des konings een klacht indienen.

Het slachtoffer van een wanbedrijf of een misdaad kan zich verder bij een onderzoeksrechter burgerlijke partij stellen, wat de strafvordering in gang zet (als dat nog niet het geval zou zijn). Ook iemand die niet tevreden is met de seponering van zijn klacht door het openbaar ministerie kan hiervoor kiezen. Het slachtoffer meldt dan aan de onderzoeksrechter dat hij schade heeft geleden door een wanbedrijf of een misdaad, omschrijft die nauwkeurig en vordert een schadeloosstelling. Dit veronderstelt wel dat men bij de griffie een som in consignatie geeft die de komende procedurekosten moet dekken. Het bedrag daarvan wordt bepaald door de onderzoeksrechter, afhankelijk van de feiten. Er is geen consignatie verschuldigd wanneer de burgerlijke partijstelling plaatsvindt tijdens een al lopend gerechtelijk onderzoek. Bovendien kan iemand die niet over voldoende inkomsten beschikt om de procedure- en consignatiekosten te betalen, rechtsbijstand aanvragen. Toch nog eens beklemtonen dat dit alles enkel mogelijk is bij wanbedrijf of misdaad.

Een benadeelde kan zich ook burgerlijke partij stellen door de vermoedelijke dader al onmiddellijk voor een correctionele rechtbank of politierechtbank te dagvaarden. De feiten moeten dan wel duidelijk zijn. De benadeelde wordt immers verondersteld voldoende elementen van zowel schuld als schade naar voren te brengen om de beklaagde toe te laten zich te verdedigen. Rechtstreeks dagvaarden is onmogelijk bij misdaden of bij drukpersmisdrijven of politieke misdrijven die onder de bevoegdheid vallen van het hof van assisen. De rechtstreekse dagvaarding brengt de strafvordering op gang, zet de feiten uiteen, vervangt de klacht als een klacht vereist is door de strafwet en maakt ook de burgerlijke rechtsvordering van de betrokkene aanhangig bij de rechtbank. In het geval van een burgerlijke partijstelling bij rechtstreekse dagvaarding is er dus geen strafonderzoek, aangezien het veronderstelde slachtoffer de verdachte rechtstreeks voor de rechtbank daagt.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 feb 2010 10:54

.. nog een beetje toevoegen

Normaal gaan jullie bij de aangifte een attest van klachtneerlegging gekregen hebben.

Daarin staat dat u zich als slachtoffer kan maten registreren - is dat gedaan - ik vermoed niet. Nog doen en eens een gesprek met pdK vragen om uw verzuchtingen kenbaar te maken.
Het helpen van het slachtoffer is een prioritaire opdracht van het parket nb

Neen gerust eens contact met de dienst slachtofferzorgvan uw politiezone. Deze zullen aan de hand van alle gegevens u een gedegen uitleg kunnen geven en u kunnen bijstaan.

Er zal vermoed ik bij het dossier attesten van de geneesheren bijzijn die de arbeidsongeschiktheid van uw zoon vermelden.
(Arbeidsongeschiktheid is hier een juridisch begrip - ook een huisman is arbeidsongeschikt nl de normale activiteiten kunnen niet wordne gedaan)

De duur van de arbeidsongeschiktheid is een element om mede de al of niet vervolging te bepalen.
Als het parket daar dus geen info over heeft => sepo.

Heeft de dader schade betaald? blijkbaar niet.

Hebt u een rechtsbijstandsverzekering - deze in kennis stellen want in een aantal gevallen hebt u recht op bijstand en dus ook op een advocaat.

Welk parket is dat... quid dat men de zaak niet voor de rechter wil brengen maar normaliter zal men aan de dader wel laten weten via politie dat hij alle kosten moet betalen..
... Kantschrift met tekst... bede navraag doen aan slachtoffer of deze al (volledig) vergoed werd.
Bede navraag doen bij dader om de nodige bewijzen te laten voorleggen van betaling schade.

Aan sheepie... element slachtofferregeling vergeten..

Reclame

berglust
Berichten: 6

#4 , 13 mar 2010 16:08

Elk arrondissement heeft een dienst slachtofferonthaal. Je kan daar steeds naar bellen of een afspraak maken om gratis juridische informatie te krijgen.

Ze hebben ook de mogelijkheid om met de magistraat te gaan overleggen.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”