#3 , 27 nov 2008 21:21
Eandis heeft daar niets mee te maken en een gewone electricien mag dit niet doen. Je moet hiervoor een erkend keuringsorganisme laten komen (Vincotte, SGS, BTI, enz...). Deze organisaties kunnen echter enkel een keuring van de electrische installatie doen. Als er iets mis blijkt te zijn, moet je met dit verslag een inspecteur van de FOD economie laten komen en deze kan dan een proces-verbaal opstellen, zodat de eigenaar zich in regel moet stellen.
Als echter blijkt dat er niets mis met de installatie, maw. als de huidige installatie overeenkomt met het electrische plan zoals het gekeurd is, dan kan je daar niets aan doen. Ik zou dus eerst de electrische plannen van de eigenaar vragen en zelf nakijken of er iets niet klopt. Zo kan je al veel kosten op voorhand vermijden.
Het is namelijk zo, dat nog Eandis, electriciteitsleverancier of keuringsfirma er zaken mee hebben hoe de installatie verdeelt wordt. Als de technische reglementen in orde zijn, kunnen zij niets doen. Hoe de kosten verdeeld worden, moet je overeenkomen met de eigenaar.
Het is trouwens vrij normaal dat de lichten van gemeenschappelijke delen op de meter van één van de bewoners staan. Maar dit komt gewoon, omdat de meeste netwerkbeheerders geen aparte meter willen plaatsen voor zo een klein verbruikt. De huurder kan natuurlijk vragen (maar niet eisen), dat er een tussenmeter geplaatst wordt. Dit had je natuurlijk wel bij het begin van de huur moeten doen.
Verder is het ook zo dat je niet zomaar de hoofdschakelaar van de teller mag afzetten, die is namelijk eigendom van de netwerkbeheerder (dit staat in de huurovereekomst voor de tellers). Zeker als er gemeenschappelijke delen voorzien worden van electriciteit zou ik dit niet doen. Ten eerste mag het zo al niet, ten tweede kan jij aansprakelijk gesteld worden als er door een tekort aan licht een ongeluk zou gebeuren. Voor het uitzetten van de electriciteit heb je de individuele veiligheidsautomaten van je zekeringskast.