#2 , 28 jun 2016 18:28
Je hebt het recht om geïnformeerd te worden over de geopende rekening, de verrichtingen erop en het saldo ervan.
De schuldbemiddelaar is ook verplicht om (jaar)verslagen op te maken en om jou hiervan een kopie toe te zenden. Deze (jaar)verslagen moeten informatie bevatten over de stand van de procedure, de verrichtingen van de schuldbemiddelaar, de redenen voor de verlenging van de termijnen, de geactualiseerde sociale en financiële toestand en de toekomstperspectieven van de schuldenaar, de stand van de bemiddelingsrekening en alle inlichtingen die de schuldbemiddelaar dienstig acht. Bij deze verslagen moet bovendien ofwel het overzicht van de bewegingen op de rekening ofwel het dubbel van de rekeninguittreksels gevoegd worden.
Het is belangrijk dat je genoeg leefgeld krijgt. Kijk daarom ook goed na of het leefgeld dat je krijgt voldoende is, vooraleer een aanzuiveringsregeling wordt vastgelegd. Wanneer het te weinig is, bespreek dit dan zo snel mogelijk met je schuldbemiddelaar. Als jij niet akkoord gaat met het leefgeld dat voorzien is in het ontwerp van minnelijke aanzuiveringsregeling, moet je dit binnen de twee maanden melden, ofwel via een aangetekende brief met ontvangstbewijs gericht aan de schuldbemiddelaar, ofwel via een verklaring die je aflegt bij de schuldbemiddelaar.
Soms kan het ook zijn dat het leefgeld eerst wel voldoende was, maar door een verandering in je leven (bijvoorbeeld de geboorte van een kind) nu niet meer volstaat. Dan kan je om een aanpassing van je aanzuiveringsregeling vragen bij je schuldbemiddelaar. Je kan je hiervoor, indien je aan bepaalde voorwaarde voldoet, best laten bijstaan door een pro-Deoadvocaat.