Ik speel nu even advocaat van de duivel.
Zaterdag versturen = dinsdag ontvangen (en soms zelfs woensdag als het druk is bij bpost).
Nu is het op maandag ontvangen geweest
zaterdag versturen per mail = zaterdag ontvangen

.
Wat ik me hieromtrent ook afvraag.
Wat als je nu op vrijdagavond naar de dokter gaat (omdat deze geen spreekuur heeft in de voormiddag).
Je bedrijf werkt niet op zaterdag.
Dan kan je toch anders dan het op de post doen (met alle risico's van dien), wil je het binnen die termijn regelen?
welke risico's vandien? De reglementering zegt enkel dat je het binnen de 2 dagen moet opsturen, niet wanneer het ontvangen moet worden. Dit om elke discussie te vermijden. Als je huisdokter geen zitdag heeft op een bepaald ogenblik, ga je naar een andere (mocht die bvb de vrijdag en zaterdag in verlof zijn)
Daar de volgende dag dat het bedrijf werkt de maandag is, en dit volgens HR al te laat is.
Wat dan met bedrijven die iedere zaterdag en iedere maandag gesloten zijn?
de datum waarop zij iets ontvangen is hun probleem. Jij moet het gewoon op tijd verzenden.
Best dat mijn werkgever niet zo lastig doet: attest wordt aanvaard als je terug komt uit ziekte (en dat is zoals het overal zou moeten zijn, vind ik. Wat als je nu net het attest op de post aan het doen bent, en terwijl krijg je een controlearts? Dan mag je het uitleggen waarom je de woonst verlaten hebt, terwijl dit normaal niet mag. Of mag je 50km verder rijden, terwijl je daar waarschijnlijk niet toe in staat bent. Maar dat is voer voor discussies in het parlement).
In bijna alle gevallen wordt aanvaardt dat je de woning wél mag verlaten, slechts zelden staat een andere vermelding op het ziektebriefje.
Bovendien is het héél zeldzaam dat een controlearts al zal komen vooraleer je een ziektebriefje aan de werkgever bezorgt. Je kan de datum van verzending (en dus bezoekje aan het postkantoor/postbus) ook bewijzen met de poststempel, een rechter zal daar bij discussie niet over vallen.
In geval dat de controlearts komt en je niet aantreft (wat idd kan), zal hij een briefje in je brievenbus achterlaten met een mogelijkheid voor een nieuwe afspraak.
Dus ook hier niet echt een probleem. Indien je niet in staat bent, bestaat er ziekenvervoer.