“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet.Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Uw onderhandse overeenkomst is niet tegenwerpbaar aan derden maar wel aan de partijen onderling.
Er is geen toetsing geweest van de rechter (het belang van het kind), en daarmee heb je geen uitvoerbare titel ondanks het principe art.1134 breed gedragen is. Sinds 04/09/2006 is de wet gelukkig zodanig veranderd dat het de rechter wat moeilijker maakt om onderlinge akkoorden inzake de verblijfsregeling zo goed als MOET honoreren als beide ouders dat vragen.
Een voorbeeld:
Vonnis Dendermonde omdraaien van de hoofdverblijfplaats omwille dat de moeder de verblijfsregeling van de kinderen niet respecteerde.
Hof van Beroep Gent
Op de zitting gaan beide ouders akkoord voor een tijdelijke regeling voor de vakantie. De regeling wordt uitgetypt door de griffier en ondertekend door de partijen. De moeder verzoekt aan de rechters om dit in een tussenvonnis uit te spreken. De Voorzitster zegt dat dit niet nodig is. Na de zitting vraag ik aan de advocaat generaal of hij deze visie van de rechter volgt en trad deze bij, al was er twijfel.
Later aan de gerechtsdeurwaarder en de hoofdgriffier voorgelegd en deze gaven de moeder gelijk!! Je bent "zogezegd" wel verplicht het te volgen, maar het is niet uitvoerbaar, en ook niet strafbaar was het verdict na opzoeking en overleg. Het is dus gebleven dat het proces verbaal van de zitting, waar de datums wel opstaan, een officieel document is maar de rechter moet het uitspreken in een vonnis wil je daadwerkelijke uitvoerbare titel bekomen.
Nu zou je kunnen redeneren dat het niet verstandig is om afspraken&tussenvonnissen naast je neerleggen gelet er nog een einduitspraak moet volgen, maar heb daar heel slechte ervaringen in.
In niet juridische taal:
Na enkele jaren werd een onderlinge overeenkomst op papier gezet in 2 exemplaren en ondertekend door ex-gehuwden doch nergens geregistreerd of bekrachtigd door een rechtbank, regeling voor co-ouderschap.
Je akkoord, zelfs getekend heeft inzake de verblijfsregeling van de kids naar afdwingbaarheid toe net zoveel juridische waarde als je allereerste brief naar Sinterklaas en die is voor alle duidelijkheid bij mijn weten ook nooit door een rechter veroordeeld geweest omdat hij niet bracht wat gevraagd was.
De regeling vermeld in de EOT is dus zolang niets anders wordt uitgesproken het enige echte juridisch document waar je juridisch iets aan hebt
RR