compromis

JOHAN FRANCOIS
Topic Starter
Berichten: 1

compromis

#1 , 25 mei 2008 11:26

EEn compromis, die enkel via mail verstuurd is, zonder handtekeningen van beide partijen(gaat over aankoop grond met woning) is dat rechtsgeldig? De man van een immob.kantoor meldt aan jonge kandidaatkopers, dat hij voorrang heeft omdat zijn verstuurde compromis per mail niet aanvechtbaar zou zijn? Kan dit zomaar zonder handdtekeningen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#2 , 25 mei 2008 14:00

Lijkt me een bizarre situatie.

Alles hangt ervanaf of die kandidaatkopers een bindend bod hadden gedaan op de woning ... Zo ja, dan is de koop eigenlijk gesloten. Maar een compromis zou toch nog altijd ondertekend moet worden ... liefst bij een notaris en met de nodige clausules (zoals verkrijgen van lening).

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 27 mei 2008 10:58

“Art.1322.Een onderhandse akte...heeft tussen de ondertekenaars van de akte...dezelfde bewijskracht als een authentieke akte."(Burgerlijk Wetboek).

‘In gewone omstandigheden geldt een geschrift enkel als bewijs wanneer het ondertekend is‘(Cass. 13 november 1930,Pas. 1930,I,356)

“Art.1347.De hiervoor bepaalde regels lijden uitzondering, wanneer er een begin van bewijs door geschrift aanwezig is.Men noemt begin van bewijs door geschrift elke geschreven akte die uitgegaan is van degene tegen wie de vordering wordt ingesteld, of van de persoon door hem vertegenwoordigd, en waardoor het beweerde feit waarschijnlijk wordt gemaakt.”(Burgerlijk Wetboek).

De mail is een geschreven akte die uitgegaan is van degene tegen wie de vordering wordt ingesteld en die het beweerde feit waarschijnlijk kan maken.

‘Wanneer van een verbintenis een begin van bewijs door geschrift bestaat,kan het bewijs van die verbintenis geleverd worden door gewichtige,bepaalde en met elkaar overeenstemmende vermoedens’(Cass. 26 oktober 1950,Pas. 1951,I,96) alsmede door getuigen.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

YoeriS
Berichten: 271

#4 , 28 mei 2008 20:53

Een e-mail heeft nog geen enkele rechtsgeldigheid in ons land, tenzij ze ondertekend is met een digitale handtekening kan zij tegenstelbaar zijn aan derden.

Geloof dus niet te rap in de geuitte 'dreigementen'

Terug naar “Kopen”