En waarom zou een zelfstandige zijn broodjes, voor eigen gebruik, mogen aftrekken? Ikzelf heb 43 jaar gewerkt als bediende en heb nooit mijn eigen eten van mijn belastingen mogen aftrekken. Was nochtans de hele dag op de baan, en kom niet thuis eten.
Is nu eenmaal zo.
Als u door uw werkzaamheden (als zelfstandige) niet thuis kan eten dan is het toegelaten de "meerkost" van uw broodje ten opzichte van datzelfde broodje dat u thuis zelf bereid in te brengen als beroeps onkosten.
En als u als werknemer (bediende) alle dagen meer dan 5 uur op de baan bent dan mag uw werkgever u per dag 12.78 volledig belastingvrij uitbetalen (in de vorm van de forfaitaire binnenlandse dagvergoeding voor middagmaal voor arbeiders/bedienden). Nog meer indien u een kaderlid of directielid was.
Zelfs indien uw werkgever u niet "extra" wilde betalen voor dat eten, dan had hij nog 12.78 Euro/dag van uw normaal loon als dagvergoeding laten uitbetalen, en dan had u dat gedeelte van uw loon vrij van belasting en RSZ ontvangen, wat u toch een dagelijkse netto winst van tussen de 4 en 6 Euro (almaar gelang uw gemiddelde aanslagvoet) oplevert.
Voila, uw broodje had perfect betaald kunnen geweest zijn door de Belgische fiscus, middels efficiënte (en totaal legale) boekhouding!