#21 , 13 mar 2013 13:31
Beste ,
Om allerlei redenen ( regels forum ) is het beter een nieuwe topic op te starten .
Aangezien deze hier reeds 2 jaar geleden afgesloten is zal de moderator dit mischien niet erg vinden .
Het zou mij benieuwen waar in het Veldwetboek Vandebos iets gevonden heeft over de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van bomen door de eigenaar .
Het Veldwetboek is in deze vrij summier . Mogelijks is zijn bewering gebaseerd op bepaalde vonnissen .
Art. 31. De eigenaar van een niet gemene levende haag of een niet gemene muur is gerechtigd, buiten de tijd dat de vruchten te velde staan, het erf van zijn nabuur te betreden om de haag te korten, te snoeien, het snoeisel weg te halen, de muur te herstellen of te onderhouden.
Art. 33. Een gemene afsluiting moet op gemeenschappelijke kosten onderhouden worden;
Art. 34. Bomen die in een gemene haag staan, zijn eveneens gemeen; ook bomen op de scheidingslijn van beide erven worden geacht gemeen te zijn, tenzij het tegendeel blijkt uit een titel of een voldoende bezit; sterven die bomen af of worden zij gekapt of gerooid, dan worden zij bij helfte verdeeld;
Art. 36bis. <W 12-07-1976, art. 1> Op vordering van het college van burgemeester en schepenen of van iedere belanghebbende beveelt de rechtbank de rooiing van de aanplanting die met overtreding van artikel 35bis, § 5, van dit Wetboek is gedaan of behouden.
Het vonnis beveelt dat, indien de rooiing niet binnen de gestelde tijd is geschied, de gemeente of de eiser voor de tenuitvoerlegging zullen zorgen op kosten en voor risico van de overtreder.
Het Art. 36bis gaat eigenlijk meer over Bosbouw. ( maar kan eventueel een verklaring zijn voor uw laatste alinea , alhoewel nergens in het veldwetboek sprake is van huurders ) .
Uiteraard is Art. 1755 B.W. van toepassing . De verantwoordelijkheid ligt hier bij de eigenaar /verhuurder.
Art. 1754 B.W. gaat over geringe herstellingen en onderhoud ten laste van de huurder
Art. 1754. Herstellingen ten laste van de huurder, of geringe herstellingen tot onderhoud, waartoe, behoudens andersluidend beding, de huurder gehouden is, zijn die welke door het plaatselijk gebruik als zodanig beschouwd worden en, onder andere, de herstellingen :
Aan haarden, haardplaten, lijsten en mantels van schoorstenen;
Aan de bepleistering van de muren van appartementen en andere woonplaatsen, onderaan tot op een meter hoogte;
Aan vloerstenen en tegels van kamers, wanneer er slechts enkele gebroken zijn;
Aan ruiten, tenzij die gebroken zijn door hagel of andere buitengewone en door overmacht veroorzaakte voorvallen waarvoor de huurder niet aansprakelijk is;
Aan deuren, vensterramen, planken dienende tot afschutting of tot sluiting van winkels, hengsels, grendels en sloten.
In principe mag er gesteld worden , dat dergelijk onderhoud kan gedaan worden door iedere Handige Harry ( of bij ontstentenis door een vakman , waarbij de kosten niet te hoog oplopen ) .
Het gewone onderhoud van een tuin kan ook door iedereen gedaan worden , met geringe inspanningen en kosten .
Wanneer het daarentegen gaat over oude hoogstammige bomen ( snoeien en/of vellen ) dan komt daar al een zeer gespecialiseerde firma aan te pas ( die daar ook speciaal voor verzekerd is ) . De kosten zullen dan ook navenant zijn .
Eventueel voor het kappen van oude bomen , moet er zelfs een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd .
Uiteraard maken deze bomen een essentieel en vast onderdeel uit van de eigendom , en is het zelfs verboden aan de huurder om daar fundamentele wijzigingen in aan te brengen .
Net zoals het fundamenteel wijzigen van onderdelen van de woning verboden is aan de huurder .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .