Correctie van mezelf: scampi's en garnalen worden ook ontdooid verkocht, maar dan staat het in principe op de verpakking.Lowie, los van het ethisch en ecologisch aspect .... die producten (scampi's en kikkerbillen) worden toch steeds bevroren verkocht? Dt is iets heel anders.
iedereen weet of zou moeten weten dat reeds ingevroren en ontdooide producten niet meer opnieuw mogen worden ingevroren tenzij ze eerst klaargemaakt werden.Maatjesharing wordt toch ook ALTIJD ingevroren alvorens verkocht te worden. Dit is blijkbaar om wormpjes en andere parasieten te doden. Nergens zie je echter staan dat maatjes niet meer mogen worden ingevroren.
Uit: http://www.ond.vlaanderen.be/voedselvei ... dooien.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;Het is dus belangrijk dat de consument er via het etiket er op gewezen wordt dat hij
diepvriesproducten na ontdooiing niet opnieuw mag invriezen.
Het is evenzeer belangrijk dat consumenten weten dat het om een ontdooid product
gaat. Het KB van 13/9/1999 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen
bepaalt (art 3 § 3) dat de verkoopsbenaming een aanwijzing dient te
bevatten over de fysische toestand waarin het voedingsmiddel zich bevindt of over
de specifieke behandeling die het heeft ondergaan, indien het weglaten van die
aanwijzing bij de verbruiker verwarring zou kunnen doen rijzen. Bijgevolg moet er bij
de verkoopsbenaming worden vermeld dat het om een ontdooid product gaat. Verder
staat in hetzelfde KB ( art 2 § 1 punt 5) dat bijzondere bewaar- of gebruiksomstandigheden
moeten vermeld worden. Er moet dus vermeld worden dat het product niet opnieuw
mag ingevroren worden. Voor de exacte formulering bestaan geen regels,
maar in elk geval moeten de 2 aangehaalde gegevens duidelijk op het etiket staan.