"in de voortuin mag de afsluiting niet hoger zijn dan 1 meter, tenzij ze open is." De gemeentelijke verordening definieert niet waarvan een afsluiting gemaakt moet zijn. Je maakt je afsluiting dus van stenen, draad, hout, plastic flessen, wilgetenen, autobanden etc... We weten dus niet WAT het moet zijn, maar wél waar het voor moet dienen. Een afsluiting heeft als doel een woning, een tuin, een goed af te bakenen, te omheinen, af te sluiten.
Natuurlijk is een haag ook een afsluiting. De haag heeft als doel de tuin, het goed af te bakenen, te omheinen en af te sluiten.
Wat is overigens het verschil tussen een aflsuiting van wilgetenen en dezelfde afsluting als de wilgetenen wortel schieten en een levende afsluiting worden...
Grotendeels akkoord eylis , maar we moeten opletten dat we hier niet verzanden in een discussie over het geslacht der engelen .
Ik kan uw lijstje van afsluitingen trouwens nog aanvullen met "gracht of sloot " ... alhoewel het merendeel der mensen dit soort afsluiting tegenwoordig liever ziet verwijnen .
Op het forum is een topic ( vorige week ) waarin een definitie van het begrip "haag " verkeerdelijk is beoordeelt door een vrederechter , en daarna ook nog eens bevestigd is bij Eerste Aanleg .
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 49&t=42388" onclick="window.open(this.href);return false;
Het begrip hagen en afsluitingen komt voort uit het oude Veldwetboek , toen de samenleving nog relatief eenvoudig was . ( er bestonden zelfs nog geen autobanden of plastic flessen ...).
Art. 30. Hij die tot afsluiting van zijn erf een niet gemene sloot wil graven, moet tussen die sloot en het naburig erf half zoveel afstand laten als de sloot diep is.
Wanneer een levende haag tot afsluiting dient, moet zij, bij gebreke van een hiermee strijdig gebruik, op ten minste vijftig centimeter van de scheidingslijn staan.
Afgeleide wetgeving baseert zich op het Veldwetboek , tenzij nieuwe verordeningen ( bvb. stedenbouw ) in zoverre zij niet in strijd zijn met het Veldwetboek .
In het Veldwetboek is nergens sprake van hoogtes , maar er is WEL een onderscheid in afsluitingen en LEVENDE hagen .
Beiden ( afsluitingen en levende hagen ) hebben andere consequenties , zoals o.m. het plaatsen t.o.v. de perceelgrens .
Om bij uw vraag te blijven :
Een afsluiting van wilgetenen is een AFSLUITING . Op het ogenblik dat deze wilgentenen wortel schieten is het een LEVENDE haag .
Wanneer deze afsluiting geplaatst is tegen de perceelsgrens , en de wilgentenen beginnen te groeien , moet deze verplaatst worden naar 50 cm
De afsluiting mag op de uiterste grens van het perceel gezet , de levende haag op 50 cm afstand . Zoniet wordt het een GEMENE haag/afsluiting , met dan weer andere consequenties naar de nabuur toe .
De wetgeving is eigenlijk vrij simpel , alleen is onze samenleving niet meer zo eenvoudig .
En om het nog wat ingewikkelder te maken :
Sommige Gemeentelijke Verordeningen
schrijven wel degelijk voor welke materialen er verplicht dienen gebruikt te worden ( meestal in goedgekeurde verkavelingen ) .
Bij twijfelgevallen is het dus steeds noodzakelijk om na te gaan wat de PLAATSELIJKE verordeningen zijn .
Blijkbaar zijn er in gemeente van TS hier dus wel degelijk plaatselijke "beperkingen " i.v.m. de hoogte van de haag .