Situatie:
Ouders bezitten samen een woning. Er zijn drie kinderen.
Moeder komt plots te overlijden.
Wat zijn de gevolgen in verband met de gelden en de woonst voor de vader en de kinderen?
Wanneer een notaris dus een boedelbeschrijving en schatting van woonst komt doen uit eigen beweging, zonder de vraag van de eerste erfgenaam (de vader) of de kinderen, is dit dus ....... ja zeg het maar.Ik ga ervan uit dat uw ouders gehuwd waren onder het wettelijk stelsel,zonder huwelijkscontract en testament,en hun hele vermogen gemeenschappelijk was. Dit dient vooraf onderzocht.
“Art.745.De kinderen...erven van hun ouders...zonder onderscheid van geslacht of van eerstgeboorte,ook al hebben zij niet dezelfde ouders en ongeacht de wijze waarop hun afstamming is vastgesteld. Zij erven voor gelijke delen en bij hoofden, wanneer zij allen in de eerste graad staan en uit eigen hoofde geroepen worden...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
“Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(B.W.).
Bovendien behoudt de langstlevende zijn helft in volle eigendom.
“Art.745ter Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, EISEN dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.”(B.W.).
Belast hiermee zo nodig een eigen notaris.
Als achteraf ook vader overlijdt, dienen dan de erfgenamen nogmaals successierechten te betalen op vaders helft ?Wingman , een notaris begint pas als men hem vraagt. Weet echter dat de meeste nalatenschappen , en zeker die waar geen testament of huwelijkscontract voorhanden is , geregeld kunnen worden zonder notaris. Het spaart een dikke kost ( plus BTW) uit.
Voor het huis is het simpel. Vader behoudt zijn helft en krijgt het vruchtgebruik van moeders helft. De kinderen verdelen de blote eigendom van moeders deel. Zo wordt dat bij de Registratie genoteerd. De kinderen betalen successierechten daarop , vader niet. Deze mag zolang hij leeft blijven wonen , zonder dat één der kinderen hem dat kan beletten. Pas bij vaders overlijden worden de kinderen volle eigenaar. Voor de gelden moet je die verdeling zelf organiseren. Ik raad dat zeker aan indien het om grote bedragen gaat. Per kind moet men diens bedrag blokkeren bij de bank , met de uitbetaling van de intresten aan vader. het kind kan dus niet beschillen over die gelden.