wanneer ben je precies eigenaar van een kat?

kiwi manjaro
Topic Starter
Berichten: 16

wanneer ben je precies eigenaar van een kat?

#1 , 30 nov 2011 00:33

Zoals het onderwerp zegt: wanneer ben je precies eigenaar van een kat? Vanaf wanneer kan een kat dus beschouwd worden als jouw 'eigendom'?

- als ik een zwerfkat voeder in m'n tuin, kan ik dan beschouwd worden als de eigenaar van die zwerfkat (ie dan is het geen zwerfkat meer, maar mijn kat)
- als ik ze voeder, ontvlooi, en ontworm?
- als ik ermee naar de dierenarts ga als ze heel ziek is en ze daarna weer terugzet?
...

Of, anders verwoord:
Als een zwerfkat die soms in m'n tuin loopt nooit voeder of verzorg ben ik duidelijk niet de eigenaar en ook niet aansprakelijk voor de schade die het dier berokkent.
Stel nu dat ik van dieren hou, en dus ook van die zwerfkat, en ik verzorg ze soms wat. Vervolgens brengt ze schade aan bij de buren waarvoor ik normaalgezien aansprakelijk zou zijn mocht het mijn kat zijn. M'n buur wil me aansprakelijk stellen voor hetgeen die 'zwerfkat' heeft aangericht, en argumenteert dat het geen zwerfkat is maar MIJN kat. Welke 'minimale' argumentatie van de buur zal voor de rechtbank juridisch gezien stand houden? Is voederen alleen voldoende? Of is er meer voor nodig?

Ik las hier op het forum een verwante vraag over iemand die wou aantonen dat een kat effectief haar kat is, maar dat was zo'n beetje de omgekeerde vraag. Het is een theoretische vraag, ik zit dus niet zelf in zo'n zaak ofzo. Ik heb gezocht naar wetgeving of rechtspraak daaromtrent, maar ik ben geen jurist en ik vind eigenlijk niks....

Ik lees wel: "Iedere gemeente hanteert zijn eigen definitie van zwerfkat.
Voor de één zijn dat alle onbeheerde katten, voor de ander is een kat die gevoederd wordt geen zwerfkat. " http://www.dierenopdedool.be/zwerfkatten.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Hangt het dan volledig af van de gemeente waarin je woont? Zo ja, hoe kan je nagaan hoe het in jouw gemeente zit?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
huurder45
Berichten: 62

#2 , 30 nov 2011 05:46

Als hij/zij gechipt is dan is het zeker uw eigendom.

eylis
Berichten: 8991

#3 , 30 nov 2011 09:06

Als jij het "katten"ID hebt dat bij de chip hoort; Dan is ze juridisch van jou.
Een kat die langskomt om te eten is niet jouw kat, cfr de vogels die je in je tuin voedert zijnook je vogels niet.
als je met een zwerfkat naar de dokter gaat omdat ze heel ziek is, doe je een handeling van dierennaastenliefde en ook wel preventie, want je verhindert dat andere katten ziek worden.

Het is wel zo dat als je zeer regelmatig voor de kat zorgt, als ze "tam" wordt en zeer regelmatig bij jou in huis komt, je toch wel moet overwegen bij het plezier dat je dat verschaft ook de verantwoordelijkheden te nemen.
Dan ga je naar de dierenarts, laat haar chippen en het bijhorende identificatiepapier opmaken.
Dan is ze je kat.

en als je twijfelt of je dat allemaal wil doen heb ik een handige testvraag die je je kan stellen om de beslissing wel of niet te nemen;
De gemeente kan beslissen een zwerfkat te vangen en ook te euthanaseren. Een gechipte kat met papieren, die is de eigendom van iemand.
dus overweeg voor je zelf of je je band met de zwerfkat belangrijk genoeg vindt dat ze niet zomaar de spuit kan krijgen, dan laat je haar chippen.

Het is begrijpelijk dat bepaalde gemeentes de definitie van zwerfkatten anders stellen (cftr gevoederde katten) want dat heeft ook te maken met hun euthanasiebeleid. Katten die gevoederd/verzorgd worden, maar buiten leven, zijn vaker in een iets betere gezondheid, waardoor een minder groot risico.

Reclame

artemis
Berichten: 3309

#4 , 30 nov 2011 11:20

]Ik weet het antwoord op je vraag niet.

Als ze gechipt is in ieder geval wel.
Als ze niet gechipt is in bepaalde gevallen ook, zie bv het verzekeringsgeval in mijn verhaal laatste antwoord volgend topic
http://www.juridischforum.be/forum/view ... t&start=45

Er bestaat ook zoiets als een eigendomsrecht (maar dan in omgekeerde richting) dat 45 dagen nadat een kat naar een asiel werd gebracht als 'gevonden' en jij ze adopteert, de oude eigenaar er geen aanspraak meer op kan maken. Stel dat je een gevonden kat uit het asiel haalt die er 10 dagen heeft gezeten en jij wil ze adopteren (en het is geen afstandskat) dan zou het asiel je erbij moeten zeggen dat de oude eigenaar nog 35 dagen het recht heeft de kat terug te claimen. Iets wat in praktijk al eens voorkomt en al voor de nodige problemen heeft gezorgd.

kiwi manjaro
Topic Starter
Berichten: 16

#5 , 30 nov 2011 12:18

Als ze gechipt is, is het in ieder jouw kat, maar de meeste katten zijn NIET gechipt en toch geen zwerfkatten.
Mijn vraag is eerder: wanneer is het je kat NIET, niet: hoe bewijs je dat het je kat is.

Concreet stellen sommigen gemeenten met een zwerfkatbeleid dat ze katten die gevoederd worden NIET castreren/steriliseren op kosten van de gemeente omdat die kat toebehoort aan degene die hem voedert. Ik veronderstel dat dit dan gemeentes zijn die dit expliciet opnemen in hun politiereglement. Ik veronderstel dat dit ook rechtsgeldig is (of wat voor term daar ook wordt aan gegeven).
Maar wat met die andere gemeentes die dit niet expliciteren?

voor alle duidelijkheid: ik ben niet van plan om mijn kat te proberen laten steriliseren op kosten van de gemeente. Ik ben iemand die als vrijwilliger bezig is met zwerfkatten, en meer info zoekt over het juridisch statuut van de zwerfkat.

Ik vind daar bitter weinig over online, vandaar de vraag hier. Blijkbaar is het a) moeilijk om aan te tonen dat een kat NIET jouw kat is, b) moeilijk om aan te tonen dat een kat WEL jouw kat is. Ik probeer een nota te schrijven met aanbevelingen om de zwerfkattenproblematiek meer globaler aan te pakken. Onder andere dus oplossingen aandragen voor de gebrekkige definitie van wat een ZWERFkat precies is. Maar dan zou ik dus wel zeker moeten zijn dat dit inderdaad zo onduidelijk is als ik vermoed :/
Veel dierenorganisaties weten het precies ook niet goed (dat zijn ook veelal geen juridisch geschoolde mensen).

artemis
Berichten: 3309

#6 , 30 nov 2011 14:11

Ok nu begrijp ik je vraag beter al weet ik het antwoord nog steeds niet.
Ben wel begaan met je vraag want heb altijd asielkatten en aangelopen zwervers gehad.

Mogelijk is er geen juridische oplossing voor je vraag.
Het zwerfkattenbeleid dat sommige steden en gemeenten voeren is een relatief recent fenomeen. Enerzijds kan ik me voorstellen dat er af en toe mensen zullen zijn die er proberen misbruik van te maken om zo hun kat gratis te willen laten neutraliseren. Anderzijds weet ik dat er ook mensen zijn die zich bekommeren om zwerfkatten in hun zeer nabije omgeving (hen voeren, soms verzorgen, etc) en wel al dergelijke katten hebben kunnen laten neutraliseren door de gemeente (ik kom al eens op kattenfora ;-) ).
Ik vrees dat het van gemeente tot gemeente zal afhangen hoe argwanend ze op bepaalde verzoeken zullen reageren, hoe groot hun goodwill is en hun budget.
Blijkbaar is het a) moeilijk om aan te tonen dat een kat NIET jouw kat is, b) moeilijk om aan te tonen dat een kat WEL jouw kat is.
Inderdaad, dus een gemeente zal je daar moeten geloven en vertrouwen, en dan is er nog een groot onderscheid tussen een verwilderde kat of een gesocialiseerde.

kiwi manjaro
Topic Starter
Berichten: 16

#7 , 30 nov 2011 14:36

Ik vrees er ook een beetje voor dat het statuut van de zwerfkat zowat afhangt van de momentane interpretatie van de gemeente.

Dit is trouwens interessant:
16 MEI 2002. - Ordonnantie betreffende de sterilisatie van de zwerfkatten
Bron : BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

Sectie I. - Definities.

Art. 2.§ 1. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert een forfaitaire subsidie in voor de sterilisatie van de zwerfkatten.
§ 2. Als zwerfkatten worden beschouwd : de tamme katten, die leven tussen de mensen die ze, al dan niet bewust, een gedeelte van hun eten geven. Zwerfkatten kunnen zich echter vrij verplaatsen en voortplanten. Zij leven onder meer in de plantsoenen en op de braakliggende gronden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en hebben geen baas (meer).

Het Brussels Hfstd Gewest heeft blijkbaar WEL een definitie.
Ik moet zeggen dat ik de definitie behoorlijk knullig vind.
In Brussel zijn zwerfkatten dus TAMME katten? Hoe passen verwilderde zwerfkatten / katten die helemaal geen eten krijgen van mensen maar leven van muizen, konijnen, vogels... in die definitie?

Huiskatten in Br. Hfdst. gewest:
§ 3. Deze ordonnantie is niet van toepassing op de huiskatten, die gedefinieerd worden als gedomesticeerde katten die leven in de woning van hun meester die hun verplaatsingen en hun voortplanting kan controleren en ze te eten geeft. Elke kat die door onverschillig welk middel (een tatoeage, een penning, een elektronische chip...) duidelijk geïdentificeerd is, wordt als een huiskat beschouwd.

Ik vind niks anders in het Staatsblad dat voor de andere gewesten of op federaal niveau meer duidelijkheid biedt. Het Jachtdecreet van 1991 en het Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgevoerd (30 mei 2008) heeft het over "verwilderde katten" maar slaagt er niet in die te definiëren.

Mocht iemand toch nog een bron vinden of iets van rechtspraak waarin eigenaarschap over een kat werd betwist (res nullius vs toch van iemand), het is ZEER welkom.

Alvast bedankt trouwens aan iedereen die geantwoord heeft.

jojan
Berichten: 739

#8 , 30 nov 2011 15:05

We onderscheiden eigenlijk twee katten soorten:

De huiskat (Felis catus) en de wilde kat (Felis silvestris). Zwerfkatten zijn huiskatten die verwilderd zijn, maar behouden de genus Felis catus. Echter wettelijk gezien is er weinig gereglementeerd behalve hier en daar in politie/gemeentereglementen. Bv het chippen van katten wordt door sommige gemeenten aangemoedigd, maar de katteneigenaar heeft geen enkele wettelijke verplichting om hiertoe over te gaan. Ik heb er wel eens rechtspraak over gelezen - in het kader van kat richt schade aan eigendom (lees: de kat had het vogeltje van de buren opgegeten), en in de rechtspraak wordt aangenomen dat iemand die de kat eten geeft, laat wonen in zijn/haar huis de eigenaar is.

In Gent is het overigens verboden om zwerfkatten (en alle andere verwilderde of wilde dieren) te voederen - tenzij men over een vergunning (een voederpasje) beschikt (voederpasje is enkel voor zwerfkatten. http://www.gent.be/eCache/THE/4/216.cmVjPTE2MjY3OA.html" onclick="window.open(this.href);return false;

artemis
Berichten: 3309

#9 , 30 nov 2011 19:45

@ jojan,
Ik denk niet dat het hier om de Felis Silvestris gaat die nagenoeg niet meer voorkomt in onze contreien.

jojan
Berichten: 739

#10 , 01 dec 2011 10:17

De Felis Silvestris komt wel voor in onze contreien (voornamelijk de Ardennen) maar is inderdaad zeer zeldzaam en moeilijk te onderscheiden van de huiskat, ook in Nederlands Limburg worden ze regelmatig aangetroffen. (Dus mogen we vermoeden dat ze ook in Belgisch Limburg voorkomen).

artemis
Berichten: 3309

#11 , 01 dec 2011 11:28

In Gent is het overigens verboden om zwerfkatten (en alle andere verwilderde of wilde dieren) te voederen - tenzij men over een vergunning (een voederpasje) beschikt (voederpasje is enkel voor zwerfkatten. http://www.gent.be/eCache/THE/4/216.cmVjPTE2MjY3OA.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Niet als je dat op privé terrein doet, volgens de link.
In Gent geldt op alle openbare plaatsen een verbod op het voederen van verwilderde of wilde dieren.

In Antwerpen idem dito.
http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/80/23/878.html
Het voederen van zwerfkatten op openbaar grondgebied wordt volgens de politiecodex gezien als sluikstort. Daarom ontwikkelde de stad de voederpas en formuleerde ze een aantal voorwaarden die de erkende vrijwilligers strikt moeten opvolgen. Zo lopen zij geen risico op boetes.

In deze steden is het dus niet verboden om in je eigen tuin of op je eigen terras zwerfkatten te voederen.

eylis
Berichten: 8991

#12 , 01 dec 2011 12:11

ik dacht ook al zoiets....want ik kan me niet indenken dat ik in mijn hof geen korrels mag strooien, een composthoop houden of zeg maar natuurlijke grondbemesting strooien. Een kat eet daar ook van.
Het zou me wat worden als der wijkagent komt kijken: wat strooi je daar in je hof...

artemis
Berichten: 3309

#13 , 01 dec 2011 13:04

Ik probeer een nota te schrijven met aanbevelingen om de zwerfkattenproblematiek meer globaler aan te pakken. Onder andere dus oplossingen aandragen voor de gebrekkige definitie van wat een ZWERFkat precies is. Maar dan zou ik dus wel zeker moeten zijn dat dit inderdaad zo onduidelijk is als ik vermoed :/
Veel dierenorganisaties weten het precies ook niet goed (dat zijn ook veelal geen juridisch geschoolde mensen).
Hier is de lijst van steden en gemeenten met een zwerfkattenbeleid.
http://www.gaia.be/media/files/Zwerfkat ... beleid.pdf

Het zou een immens werk zijn, maar misschien kan je de milieudiensten van al deze steden en gemeenten contacteren met de vraag hoe zij het begrip zwerfkat definiëren, en wat hun criteria zijn om bepaalde katten wel of niet te willen neutraliseren in het kader van het zwerfkattenbeleid.

In de marge:
Onlangs hoorde ik van iemand die zwerfkatten in haar tuin had in een gemeente mét zwerfkattenbeleid (weet niet meer dewelke) dat die enkel wilden ingrijpen tussen de maanden x en x. Eind oktober stopten ze voor enkele maanden vanuit de - zeer twijfelachtige - zienswijze dat zwerfkatten zich tijdens bepaalde wintermaanden toch niet voortplanten. Daardoor was deze persoon met haar verzoek net te laat.
Dit maar om te zeggen dat er niet 'één zwerfkattenbeleid' bestaat in alle steden en gemeenten die beweren een dergelijk beleid te voeren, maar meerdere varianten.

Een argument van een burgemeester die (bij mijn weten) halsstarrig blijft weigeren een zwerfkattenbeleid te voeren:
http://www.standaard.be/artikel/detail. ... 102003_024
De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) ziet de ,,anti-poezenplaagcampagne'' van Yves Vanden Bosch (Agalev) niet zitten. Agalev heeft het over een ware zwerfkattenplaag in Leuven. De groenen willen dat het stadsbestuur optreedt door kooien uit te zetten en de gevangen dieren te steriliseren.

,,Ik stel mij de vraag: wat is een zwerfkat?'' zegt Tobback. ,,Ik heb bij mij thuis voortdurend katten in de tuin rondlopen. Die zien er verzorgd uit, en zijn wel van iemand uit de buurt. Als wij die dieren gaan steriliseren, wil ik dat niet doen op mijn verantwoordelijkheid. Onze stadsveearts zegt mij dat dergelijk project in Leuven niet nodig is, en wie ben ik om een veearts tegen te spreken.''

jojan
Berichten: 739

#14 , 01 dec 2011 15:26

Uiteraard mag u (politiereglementen op reinheid en netheid niet overtredend) in Gent in uw tuintje gerust katten voederen. Ik sprak uiteraard over het voederen op openbare plaatsen.

Wat ik versta onder zwerfkat is: een kat zonder eigenaar.
Een huiskat is een kat met een eigenaar.
Een verwaarloosde kat is een kat met een eigenaar die er niet goed voor zorgt.

Ik denk dat het gebrek aan een juridisch sluitende definitie zich vindt in de redenering van Louis Tobback... Als je een kat ziet lopen, hoe stel je dan vast of deze kat al dan niet een eigenaar heeft (zolang het chippen van huiskatten niet verplicht wordt).

eylis
Berichten: 8991

#15 , 01 dec 2011 15:42

mijn kat had een nummertje getatoueerd in haar oortje. Dat stond in een paspoort dat ik had. Is tamelijk sluitend systeem vond ik.

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”