Mondeling huurcontract na overlijden?

Mats1988
Topic Starter
Berichten: 20

Mondeling huurcontract na overlijden?

#1 , 12 okt 2011 13:04

Hallo iedereen,

Ik heb de volgende situatie reeds eerder uitgelegd, maar er komt sinds vandaag nog een staartje aan…

In augustus is mijn vader overleden. Hij huurde jaren een appartement, echter zonder contract, enkel in mondeling akkoord. Plots, na zijn dood, kregen wij te horen dat wij twee maand achterstallige huur moesten betalen + de huur voor september. Hier kunnen we blijkbaar niet onderuit: van zodra de betaling van maandelijkse huur kan aangetoond worden door middel van bvb. bankafschriften, kan ook een mondeling akkoord hardgemaakt worden en zijn wij dus bijgevolg genoodzaakt de (achterstallige) huur alsnog te betalen.

Geen probleem, het is nu zo en daar gaan we dan ook niet moeilijk over doen. We hebben de sleutels begin september aan de huisbaas afgegeven en hebben sinds dien zelf dus geen toegang meer tot het appartement, dat volledig leeg staat en in principe verhuurd kan worden.

Toch kregen we vandaag een brief dat we ook huur voor oktober moeten betalen! In hoeverre en hoelang kunnen ze nog geld van ons eisen, gezien het feit dat wij sedert begin september geen toegang meer hebben tot het appartement en de verhuurder ook geen moeite neemt dit te huur te zetten? Het contract – waarvan wij dus dachten dat het er niet was omdat er geen geregistreerde papieren versie was – werd dus ook niet door ons opgezegd en jammer genoeg heeft mijn moeder bij afgifte van de sleutels aan de verhuurder begin september geen ontvangstbewijs laten onderteken.

Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 12 okt 2011 13:24

Werden er schriftelijke afspraken (email) gemaakt voor de afgifte van de sleutels? Betaling van die drie maanden?

Mats1988
Topic Starter
Berichten: 20

#3 , 12 okt 2011 13:47

We hebben geen expliciet ontvangstbewijs van de sleutels laten tekenen, dit wou de verhuurder zelfs niet tekenen… Eigenlijk staat er noch van de hele huurhistorie tussen mijn vader en de verhuurder, noch van de opzegprocedure en noch van de sleuteloverhandiging iets op papier.

Wel hebben wij een brief, daterend van september, waarin hij schrijft dat hij het appartement aangetroffen had in een staat dat de meubels nog niet weg waren en dat het appartement dus nog “bewoond” werd. Dit kon hij dus enkel geconstateerd hebben door er effectief binnen te gaan…

Kunnen wij eventueel dit schrijven gebruiken als bewijs dat hij wel degelijk de sleutels had sedert dan? En dan komt ook de vraag momenteel op of er geen sprake is van huisvredebreuk aangezien hij ongevraagd en zonder toestemming het appartement betrad terwijl er in principe dan toch een (mondelinge) huurovereenkomst liep?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 12 okt 2011 13:54

Werden die drie maanden cash betaald? Wat is er gebeurd met de waarborg?

Mats1988
Topic Starter
Berichten: 20

#5 , 12 okt 2011 14:03

Momenteel hebben wij nog niets betaald aangezien dit bij de berekening komt van de erfenis (noch de achterstallige huur van 2 maanden, noch de maanden september/oktober, noch eventuele schadevergoeding). Voor zover bij ons bekend is er nooit een waarborg betaald.

Op welke manier kan de verhuurder een schadevergoeding eisen, aangezien nergens expliciet iets te vinden is over het type contract (jaarlijks contract, 369-contract,…)? Ik kan begrijpen dat we dus de achterstallige huur van 2 maanden moeten betalen, maar wat met september en oktober? Hij geeft dus ergens wel schriftelijk te kennen het appartement op die datum betreden te hebben doordat hij de bemeubelde toestand gezien heeft. Voor ons het bewijs dat hij de sleutels toen dus had. Bovendien heeft hij het appartement zonder ons medeweten betreden, is dit geen huisvredebreuk aangezien hij tot vandaag, voor vandaag nog steeds huur vraagt en er volgens hem dus nog een huurcontract loopt? Het kan toch niet zijn dat wij geen toegang krijgen tot een pand waarvoor wel nog huur van ons verwacht wordt?

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 12 okt 2011 15:00

Het lijkt me het eenvoudigste dat u hem een aangetekend schrijven zendt waarbij u hem eraan herinnert dat het mondelinge huurcontract bij de sleuteloverhandiging op xx/09/2011 met wederzijds akkoord werd afgesloten. Dat het de verhuurder zelf was die categoriek weigerde voor de teruggave van de sleutels te tekenen. Dat gelet op het gebrek aan registratie van het contract er geen opzegtermijnen of schadevergoedingen van toepassing zijn. Dat indien de verhuurder onwettige eisen blijft stellen gelet op het feit dat de huur overeenkomst op xx/09/2011 werd verbroken er u niets anders rest dan op zijn kosten het vredegerecht in te schakelen middels de aangestelde notaris en een advocaat. Dat de nog te betalen sommen huur zijn opgenomen in de erfenis en deze zullen betaald worden op het ogenblik dat de notaris deze verdeelt. Dat de wetgeving wel voorziet dat het een familielid is dat bij een overlijden het contract dient op te zeggen doch dat de wet niet voorziet dat vanaf dat ogenblik het dat familielid is die als aansprakelijke voor het contract wordt beschouwd. dat u hem hierbij dan ook vriendelijk verzoekt de verdere afhandeling te regelen via de aangestelde notaris, die op last van de gehele familie indien nodig wel een advocaat zal gelasten de zaak in geding te trekken.


Met vriendelijke groeten uiteraard.

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 okt 2011 20:00

Dat is overduidelijk huisvredebreuk MET verzwarende omstandigheden nl gebruik van een (door het gebruiken) valse sleutel.
Hoe kan eigenaar bewijzen dat de huur niet werd betaald voor die maanden. Betaalde vader met overschrijvingen of contant.
Indien contant is hij in gebreke gesteld? zo niet hoe gaat de eigenaar dan bewijzen dat er niet betaald is?

Terug naar “Huren”