problemen huisbazin

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

problemen huisbazin

#1 , 15 aug 2011 03:45

Hallo iedereen,

Mijn eerste post en gelijk een ferme probleemstelling:

Situatieschets:

Rond half mei wordt een aangetekend schrijven opgestuurd naar de huisbazin van mijn vriendin om haar huurcontract te beeindigen. Zij woont reeds 9 jaar op het adres, en heeft steeds correct betaald ed. op een paar uitzonderingen na zijn er nooit echte problemen geweest, en in die jaren heeft ze de eigenares mss 3 keer gezien. De eerste week horen we niks. Intussen is het immo kantoor dat in de tijd het huurcontract heeft opgesteld en waarmee alles is geregeld ook gewaarschuwd. Deze hebben dan blijkbaar de bazin gecontacteerd die blijkbaar heeft beslist om met een ander immokantoor verder te gaan.

Intussen belt ze ook naar ons om te bevestigen dat ze het aangetekend schrijven heeft ontvangen, en gelijk te melden dat we verplicht zijn de wettelijke termijn van drie maanden uit te doen, en te betalen tot eind augustus.( eerste discussiepunt: opzeg tot einde maand, of tot 15 augustus, dag van versturen aangetekend schrijven: blijkbaar is het dan inderdaad tot einde maand) Zij deed hier heel stug en onvriendelijk over, dus voelden we al aan dat het hier niet allemaal van een leien dakje zou verlopen.

Korte tijd later contacteert ze ons terug om een afspraak te maken om langs te komen met een aannemer omdat ze van plan is verbouwingen uit te voeren ( vervangen ramen, binnendeuren, en gedeelte verwarming ). Wanneer ze het huis binnenkomt, maakt ze direct van haar oren dat het behangpapier en bezetting beschadigd zijn door onze poezen, en dat dit allemaal op onze kosten moet worden gerepareerd. Intussen door het verschuiven van een kast hebben we schimmel en een waterlek ontdekt, vermoedelijk afkomstig van de douche die aan de andere kant van de muur staat, en ook dit hebben we onmiddellijk gemeld. Ook hier maakte ze dan de opmerking dat dit diende gerepareerd te worden op onze kosten, met name het vervangen van de bestaande siliconen van de douche bak. Als later zou blijken dat het lek ergens anders is, zou dat dan voor haar kosten/verzekering zijn. Op dat moment wordt nog niks gezegd over een eventuele uitvoeringsdatum van de geplande werken. Nu hadden wij op dat moment zo iets van ‘ als zij zo stug wil doen dat je moeten blijven betalen, worden er hier geen werken uitgevoerd zolang we hier officieel moeten blijven’ uiteindelijk zijn dit werken waar wij niks aan hebben, en zie ik ook nie in waarom we nu ineens alles holderdebolder moeten doen en in principe in de vuiligheid en rommel zouden moeten zitten. Op dat moment wisten we nog altijd niet wat haar planning was, voor hetzelfde geld wou ze ons laten blijven tot eind augustus om dan in september de werken aan te vangen en dan te verhuren wat perfect mogelijk zou zijn. -> hieraan gekoppeld mijn eerste vraag: zijn wij verplicht in de gegeven situatie de deuren open te stellen voor de werken in onze te betalen huurtijd? Moet er dan in principe niet eerst een plaatsbeschrijving gebeuren zodat er geen beschadigingen, door de aannemers, in onze nek kunnen worden geschoven? Hoe zit het dan met verbruik electriciteit, water, verwarming?


Intussen komt het nieuwe immokantoor voor fotos ed om het pand te huur te stellen. Half juli krijgen we kandidaten over de vloer die zeer geïnteresseerd zijn en vragen hoe snel we eruit kunnen zijn. We melden hen dat de huisbazin eist de termijn uit te doen, en dat er werken gepland zijn, maar evengoed waren ze bereid om desnoods onderling iets te regelen zodat ze toch sneller zouden kunnen verhuizen.

De laatste week van juli krijgen we inderdaad bevestiging dat zij de nieuwe huurders zijn, met opnieuw de vraag of we er eventueel per 1 augustus uitkunnen wat geen probleem was. We stelden ons dan ook de vraag hoe dit dan verder te regelen naar de eigenaar/immo kantoor toe. Als we iets later dan opnieuw bellen met de nieuwe huurder, meldt die ons dat zijn contract toch maar zal ingaan vanaf 1 september omdat er inderdaad nog eerst werken gepland zijn die zouden doorgaan half augustus. Dit was het eerste dat wij ervan hoorden. Ook het immokantoor kon ons niks melden hierover.

Uiteindelijk een boze dreigtelefoon van de huisbazin dat we verplicht zijn om te blijven betalen en de mogelijkheid moeten geven om de werken te laten uitvoeren met de nodige verwijzingen naar haar advocaat ed. wij houden het been stijf en stellen dat er niemand binnenkomt zolang onze termijn blijft lopen, tenzij we tot een overeenkomst kunnen komen waarbij we vroeger kunnen vertrekken mits aanpassing van huurbedrag voor de resterende dagen en verdere correcte afhandeling. Een paar uur later opnieuw telefoon, al heel wat vriendelijker, met het voorstel het contract te laten eindigen op 19 augustus mits betaling van 400 euro. Hoe zij op dat bedrag komt is voor ons een raadsel. Wij hebben een brief gestuurd waarin we stellen dat we 320 euro zullen betalen voor die 19 dagen ( maandhuur/31 dagen * 19 dagen ) wat een meer logische redenering en bedrag lijkt. Hierop is geen reactie gekomen.

Op 13 augustus is zij dan langsgekomen voor de sleuteloverdracht, en verdere regeling van meterstanden ed, en opnieuw maakt ze van haar oren dat er heel veel beschadigingen zijn enz. ze gaat eigenhandig heel het huis rond en schrijft 2 vellen vol met zogenaamde gebreken die zij constateert. Ook ons voorstel wijst ze nu af, en ze eist opnieuw dat we de volledige maandhuur moeten betalen EN de aannemers binnen moeten laten omdat ‘ het om kleine werken’ gaat ??? ( zij beweert dat we bij wet verplicht zijn dit toe te laten als het om ‘kleine’ werken gaat, persoonlijk vind ik dit niet echt kleine werken……)en wederom de nodige dreigementen van advocaat, rechtbank etc. er is die dag niks van papieren getekend, en geen sleutel overdracht gebeurd. Ze ging ons haar ‘klachtenbrief’ bezorgen.

VRAGEN:
1) zijn wij verplicht om haar deze werken te laten uitvoeren in onze uitlooptermijn en te blijven betalen tot eind augustus? Uiteindelijk dient er dan toch eerst een deftige plaatsbeschrijving gebeuren? Hoe kan anders bepaald worden wat zogezegd door onze schuld zou kunnen beschadigd zijn? Hoe zit het dan ook voor de vergoeding voor verbruik van electriciteit, water verwarming door de aannemers? Zij beweert dat we verplicht om een volle maand te betalen, zodra de 1ste van de maand is gepasseerd.

2) Zoals eerder vermeld wil zij ons laten opdraaien voor zogezegde schade aan behangpapier/bezetting en lek douche. Wij hebben uiteindelijk op eigen inittiatief het behangpapier afgetrokken om te kunnen zien hoe erg de schade zou kunnen zijn, en deze blijkt nihil te zijn ( zij beweert natuurlijk anders ). De silicone van de douche heb ik zelf verwijderd en vervangen voor nieuwe. Wat ze ons inderdaad kan aanwrijven, is het feit dat het behangpapier verwijderd is. Nu lijkt het me toch wel logisch dat, als zij ons beschuldigt van schade aan behang en onderliggende bezetting, we dit zowiezo moeten verwijderen om te bepalen in welke mate er schade is. Verder wrijft ze ons ook schade aan raamtabletten aan ( die uiteindelijk toch zullen verdwijnen met de werken, maar goed ) enz, enz. nu is het zo dat er volgens het huurcontract, een plaatsbeschrijving zou gebeurd zijn door het eerste immokantoor. Mijn vriendin kan zich echter niet herinneren ooit iemand gezien te hebben of iets ontvangen te hebben in die trant dat ze heeft moeten ondertekenen of dergelijk. Als ik de huisbazin hierover aanspreek of ze kan bewijzen dat de tabletten niet al beschadigd waren( net als de andere punten die ze aanhaalt: beschadiging novilon, plekken vloer garage,… ), meldt ze me dat ze zelf foto’s heeft, dat ze zelf in de tijd een plaatsbeschrijving heeft gedaan omdat ‘dat toen nog niet bij wet verplicht was’??? Zoals gezegd, mijn vriendin heeft hier nooit iets van gezien. Ze dreigde ook weeral dat ze haar advocaat al had gewaarschuwd, en dat er een expert klaar stond om al deze gebreken/beschadigingen te komen vaststellen, en dat we er niet zouden komen met de waarborg enz, enz. als een expert zou moeten komen, lijkt het me toch wel logisch dat wij hier bij moeten zijn?. Hetgeen zij nu doet is toch ook een soort plaatsbeschrijving, dient dit dan bij wet niet te gebeuren door een erkend iemand ( lees immo kantoor )?

In ieder geval heb ik overal foto’s van genomen, en laat ik het hier niet bij. Als zij perse zo wil dreigen, zal ze het allemaal maar hard moeten maken. Probleem is echter dat we volgende week voor 10 dagen op reis vertrekken, en dat ik niet weet of ik haar de sleutels nu moet geven of niet ( opnieuw dreigement dat ze extreme schadevergoeding gaat eisen omdat ze de werken niet kan laten doorgaan, enz, enz ) probleem is dat, wanneer ik haar de sleutels geef, ze vrij spel heeft. Daarom ook dat mijn eerste vraag cruciaal is: moeten we haar toegang geven of niet?

Graag dan ook zoveel mogelijk tips om dit te kunnen oplossen

EDIT : nog een punt om aan te tonen hoe zij redeneert: in het huurcontract staat dat er een hond mag worden gehouden, en dat alles schade die door dit dier zou worden aangericht ten laste van de huurder is ( wat logisch is ). 6 jaar geleden is dit dier overleden, en 'vervangen' door een aantal poezen. nu beweert ze dat we expliciet toestemming hadden moeten vragen hiervoor. ze is echter in de loop der jaren een aantal keren binnen geweest, heeft duidelijk de aanwezigheid van de poezen gezien, en er nooit opmerkingen over gegeven, en dan nu komt ze met dit argument :shock:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 15 aug 2011 12:18

1- Je bent niet verplicht om de aannemer binnen te laten voor deze werken, die mi geen kleine werken meer zijn: vervangen van ramen binnendeuren en deel CV
2- werd er bij de inhuurname een PB opgemaakt en door beide partijen ondertekend?
3- is de huurovereenkoimst geregistreed?

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#3 , 15 aug 2011 13:35

hallo,

het contract is geregistreerd.

er zou een PB zijn, welke wij echter nog nooit gezien hebben. ook hier spreekt de huisbazin zichzelf tegen: volgens contract is er 1 opgesteld door het immokantoor. zij beweert dat ze zelf fotos ed heeft genomen. wij zouden er zogezegd geen hebben omdat dat in die tijd geen verplichting was.

eigenaar blijft beweren dat het 'kleine' verbeteringswerken zijn.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 15 aug 2011 13:56

Art. 1723. De verhuurder mag gedurende de huurtijd de gedaante van het verhuurde goed niet veranderen.

Art. 1724. Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd dringende herstellingen nodig heeft, die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, moet de huurder die gedogen, welke ongemakken hem daardoor ook mochten worden veroorzaakt, en al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het verhuurde goed moeten derven.
Indien echter die herstellingen langer dan veertig dagen duren, wordt de huurprijs verminderd naar evenredigheid van de tijd en van het gedeelte van het verhuurde goed waarvan hij het genot heeft moeten derven.
Indien de herstellingen van dien aard zijn dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin, daardoor onbewoonbaar wordt, kan hij de huur doen ontbinden.
Enkel dringende reparaties mogen worden uitgevoerd (lekkende dakgoot, lekkend dak, vochtige muur, gaslek, cv ketel die vervangen moet worden, rotte ramen en deuren, etc etc) Andere werken mag u weigeren. Verbeteringswerken zijn geen reparatiewerken.

Voor behangpapier dat ouder is dan 9 jaar kan u sleet aanhalen... Het was natuurlijk veel beter geweest als u het had laten hangen.

Ga eens naar het lokale registratiekantoor en verkrijg een afschrift van het geregistreerde contract en PB als er één is. (kijk naar datum van registratie!)

Zolang dat u het pand huurt heeft u er het volledige genot over, dat wil ook zeggen dat u desgewenst een ander slot kan steken. U zal enkel op het einde van het contract ofwel de sleutels van het nieuwe slot dienen te overhandigen ofwel het oude slot terug te plaatsen.

Zolang u het pand huurt bepaalt u ook wie binnenkomt en wie niet, als u een afspraak heeft met de verhuurster en zij verschijnt daar met een half leger aan aannemers, advocaten enz geeft art 15 van de grondwet u de volledige bevoegdheid om te beslissen of u hen toelaat of niet tot uw woning.

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#5 , 15 aug 2011 15:43

dus als ik het goed begrijp, zijn er geen verplichtingen naar ons toe om haar of wie dan ook binnen te laten, zolang het huurcontract loopt. aangezien ze eist dat we de volle maand betalen ( welk nog niet is gebeurd ), heeft ze geen recht om te doen hetgeen ze wil, tenzij we tot een overeenkomst komen tot inkorten van contractduur ( bv half augustus ).

stel dat we toch tot een overeenkomst komen dat ze vroeger binnen kan komen, hoe zit het dan met eventuele plaatsbeschrijving of dergelijke. aangezien ze ons verschillende zaken aanwrijft die ten onze laste zouden zijn, maar waar wij niet mee akkoord gaan, dient er dan eerst niet met een derde onafhankelijke partij bekeken worden wat hier van aan is?

moeten we de huur volledig betalen nu, willen we ons recht kunnen laten gelden? zowiezo is eind augustus de einddatum van de huurovereenkomst.

kan zij ons 'aanklagen' voor het feit dat we haar niet de werken laten uitvoeren, en ze met een 'deadline' zit, ook naar de aannemers toe?

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 15 aug 2011 16:59

U dient de huur te betalen overeenkomstig de contractuele voorwaarden tenzij u op papier een andere overeenkomst heeft.

De plaatsbeschrijving en het aftoetsen ervan aan de huidige toestand van het pand gebeurt in samenspraak. Indien de verhuurster volgens u onrechtmatige eisen stelt kan u steeds het vredegerecht inschakelen en de vrederechter verzoeken te oordelen op baseren van het verslag van een door hem aangestelde expert.

Uitgenomen dringende herstellingen (als in herstellingen die onmiddellijk dienen te gebeuren om verdere schade aan het pand te voorkomen) heeft de verhuurster zolang jullie het pand met een rechtmatige titel bewonen (contract) niets, maar dan ook niets te regelen voor andere werken aan het pand zonder dat de bewoners hiertoe hun specifieke toestemming hebben gegeven. Als ze hierdoor gemaakte afspraken met derden niet kan nakomen is dat haar verantwoordelijkheid. Trouwens aangezien zij spreekt over "kleine verbeteringen" kan je perfect art 1723 inroepen.

Persoonlijk zou ik het zeer eenvoudig houden en de dame in kwestie een vriendelijk aangetekend briefje zenden in de aard van:

Geachte,

Gelet op de onmogelijkheid om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen betreffende het vervroegde verlaten van het pand delen wij u bij deze mee dat we het pand reglementair zullen blijven bewonen tot het einde van de wettelijke opzeg.
De huur voor de maand augustus werd dienovereenkomstig eveneens gestort. (gelieve ons te verontschuldigen voor de laattijdige betaling doch deze was deels uw eigen verantwoordelijkheid door de gecreëerde onduidelijkheid over de einddatum van de huurovereenkomst)

Betreffende de kleine verbeteringswerken die u wenst uit te voeren wens ik u nogmaals te wijzen op art. 1723-1724 BW die in samenhang met art 15GW als van dwingend recht beschouwd worden. Bij deze wordt u dan ook vriendelijk verzocht overeenkomstig de bepalingen uit het burgerlijk wetboek deze werken te plannen na het einde van onze overeenkomst.

Betreffende de uittredende plaatsbeschrijving kunnen wij u meedelen dat het pand op (kies datum in laatste vijf dagen voor einde augustus) volledig leeg zal zijn er er aldus samen met de door ons aangestelde expert kan worden overgegaan tot het opstellen van een objectieve expertise op deze datum. (contacteer hiervoor een landmeter, deurwaarder, architect of een juridisch expert)

Enkel voor de goede orde en om, overeenkomstig de communicatiewetgeving, kennisname van dit schrijven te garanderen, wordt dit schrijven u zowel per gewone post als aangetekend verzonden.

Met vriendelijke groeten,

Het kost je misschien 14 dagen huur extra en een externe firma voor de PB maar het zal je veel kopbrekens en een paar weken onnodig gekakel besparen.

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#7 , 15 aug 2011 17:39

U dient de huur te betalen overeenkomstig de contractuele voorwaarden tenzij u op papier een andere overeenkomst heeft.

De plaatsbeschrijving en het aftoetsen ervan aan de huidige toestand van het pand gebeurt in samenspraak. Indien de verhuurster volgens u onrechtmatige eisen stelt kan u steeds het vredegerecht inschakelen en de vrederechter verzoeken te oordelen op baseren van het verslag van een door hem aangestelde expert.

Uitgenomen dringende herstellingen (als in herstellingen die onmiddellijk dienen te gebeuren om verdere schade aan het pand te voorkomen) heeft de verhuurster zolang jullie het pand met een rechtmatige titel bewonen (contract) niets, maar dan ook niets te regelen voor andere werken aan het pand zonder dat de bewoners hiertoe hun specifieke toestemming hebben gegeven. Als ze hierdoor gemaakte afspraken met derden niet kan nakomen is dat haar verantwoordelijkheid. Trouwens aangezien zij spreekt over "kleine verbeteringen" kan je perfect art 1723 inroepen.

Persoonlijk zou ik het zeer eenvoudig houden en de dame in kwestie een vriendelijk aangetekend briefje zenden in de aard van:

Geachte,

Gelet op de onmogelijkheid om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen betreffende het vervroegde verlaten van het pand delen wij u bij deze mee dat we het pand reglementair zullen blijven bewonen tot het einde van de wettelijke opzeg.
De huur voor de maand augustus werd dienovereenkomstig eveneens gestort. (gelieve ons te verontschuldigen voor de laattijdige betaling doch deze was deels uw eigen verantwoordelijkheid door de gecreëerde onduidelijkheid over de einddatum van de huurovereenkomst)

Betreffende de kleine verbeteringswerken die u wenst uit te voeren wens ik u nogmaals te wijzen op art. 1723-1724 BW die in samenhang met art 15GW als van dwingend recht beschouwd worden. Bij deze wordt u dan ook vriendelijk verzocht overeenkomstig de bepalingen uit het burgerlijk wetboek deze werken te plannen na het einde van onze overeenkomst.

Betreffende de uittredende plaatsbeschrijving kunnen wij u meedelen dat het pand op (kies datum in laatste vijf dagen voor einde augustus) volledig leeg zal zijn er er aldus samen met de door ons aangestelde expert kan worden overgegaan tot het opstellen van een objectieve expertise op deze datum. (contacteer hiervoor een landmeter, deurwaarder, architect of een juridisch expert)

Enkel voor de goede orde en om, overeenkomstig de communicatiewetgeving, kennisname van dit schrijven te garanderen, wordt dit schrijven u zowel per gewone post als aangetekend verzonden.

Met vriendelijke groeten,

Het kost je misschien 14 dagen huur extra en een externe firma voor de PB maar het zal je veel kopbrekens en een paar weken onnodig gekakel besparen.
hallo,

dit lijkt me uiteindelijk inderdaad de juiste weg om te gaan.

bijkomende vraag: dienen wij een expert aan te stellen of zij? moeten wij dan nu bij het vredegerecht reeds een aanvraag indienen of iets dergelijk? probleem is dat we van donderdag 1808 tot 26 08 op vakantie in het buitenland zijn. de aangetekende brief kan nu nog vertrekken zonder probleem, maar het verder aanstellen van expert of dergelijke kan dan een probleem vormen.

zowiezo al heel hartelijk bedankt voor alle gegeven info en tips. morgenvroeg bellen we ook met de huurdersbond om te kijken in hoeverre zij ons ook nog verder kunnen helpen.

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#8 , 15 aug 2011 18:25

hallo,

ik heb op basis van hetgeen U mij gegeven hebt volgende brief op gesteld:


AANGETEKEND

plaats, 15 aug. 11

Geachte,

Gelet op de onmogelijkheid om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen betreffende het vervroegde verlaten van het pand, ( adres )delen wij u bij deze mee dat we het pand reglementair zullen blijven bewonen/ huren tot het einde van de wettelijke opzeg.
De huur voor de maand augustus werd dienovereenkomstig eveneens gestort. (gelieve ons te verontschuldigen voor de laattijdige betaling doch deze was deels uw eigen verantwoordelijkheid door de gecreëerde onduidelijkheid over de einddatum van de huurovereenkomst).

Betreffende de kleine verbeteringswerken ( voor zover vervangen van alle ramen, binnendeuren en gedeelte van de verwarming als klein kunnen worden beschouwd ) die u wenst uit te voeren wens ik u nogmaals te wijzen op art. 1723-1724 BW die in samenhang met art 15GW als van dwingend recht beschouwd worden. Bij deze wordt u dan ook vriendelijk verzocht overeenkomstig de bepalingen uit het burgerlijk wetboek deze werken te plannen na het einde van onze overeenkomst.

Citaat:
Art. 1723. De verhuurder mag gedurende de huurtijd de gedaante van het verhuurde goed niet veranderen.

Art. 1724. Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd dringende herstellingen nodig heeft, die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, moet de huurder die gedogen, welke ongemakken hem daardoor ook mochten worden veroorzaakt, en al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het verhuurde goed moeten derven.
Indien echter die herstellingen langer dan veertig dagen duren, wordt de huurprijs verminderd naar evenredigheid van de tijd en van het gedeelte van het verhuurde goed waarvan hij het genot heeft moeten derven.
Indien de herstellingen van dien aard zijn dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin, daardoor onbewoonbaar wordt, kan hij de huur doen ontbinden.


Betreffende de uittredende plaatsbeschrijving kunnen wij u meedelen dat het pand op volledig leeg en beschikbaar zal zijn vanaf 29-08-2011 ( datum inbegrepen ) ( gelieve er notitie van te nemen dat wij op vakantie zijn vanaf 18-08 tem 27-08 ) en er aldus samen met de door ons aangestelde expert kan worden overgegaan tot het opstellen van een objectieve expertise op deze datum. (contacteer hiervoor een landmeter, deurwaarder, architect of een juridisch expert) ( ik weet niet of dit laatste eigenlijk voor ons is bestemd of niet ;-) )

Enkel voor de goede orde en om, overeenkomstig de communicatiewetgeving, kennisname van dit schrijven te garanderen, wordt dit schrijven u zowel per gewone post als aangetekend verzonden.
Gelieve alle post te adresseren aan (nieuw adres )aangezien het pand op ( oud adres) in principe niet meer bewoond wordt.

Met vriendelijke groeten,


ik vermoed dat dit wel ongeveer is hetgeen er in gedachten was?

enkel ben ik er aldus nog niet uit of wij nu een expert ( al dan niet via vredegerecht ) dienen aan te stellen, of dat zij dat kan/moet doen. wordt dit dan gedeelde kost?

nogmaals heel hartelijk bedankt!!!

Vandebos
Berichten: 16087

#9 , 15 aug 2011 18:59

AANGETEKEND

plaats, 15 augustus 2011

Geachte,

Gelet op de onmogelijkheid om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen betreffende het vervroegde verlaten van het pand, ( adres )delen wij u bij deze mee dat we het pand reglementair zullen blijven bewonen/ huren tot het einde van de wettelijke opzeg overeenkomstig de huurwetgeving.
De huur voor de maand augustus werd dienovereenkomstig eveneens gestort. (gelieve ons te verontschuldigen voor de laattijdige betaling doch deze was deels uw eigen verantwoordelijkheid door de gecreëerde onduidelijkheid over de einddatum van de huurovereenkomst).

Betreffende de kleine verbeteringswerken die u wenst uit te voeren wens ik u nogmaals te wijzen op art. 1723-1724 BW die in samenhang met art 15GW als van dwingend recht beschouwd worden. Bij deze wordt u dan ook vriendelijk verzocht overeenkomstig de bepalingen uit het burgerlijk wetboek die werken te plannen na het einde van onze overeenkomst aangezien noch de staat van de ramen, binnendeuren en cv van die aard is dat hun vervangen onder de noemer dringend kan vallen, noch dat enige weken uitstel van deze verbeteringswerken, tot wanneer het gebruiksrecht van het pand terug onder uw bevoegdheid valt, zouden bijdragen tot een algemene verslechtering van de toestand van het pand.

Citaat:
Art. 1723. De verhuurder mag gedurende de huurtijd de gedaante van het verhuurde goed niet veranderen.

Art. 1724. Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd dringende herstellingen nodig heeft, die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, moet de huurder die gedogen, welke ongemakken hem daardoor ook mochten worden veroorzaakt, en al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het verhuurde goed moeten derven.
Indien echter die herstellingen langer dan veertig dagen duren, wordt de huurprijs verminderd naar evenredigheid van de tijd en van het gedeelte van het verhuurde goed waarvan hij het genot heeft moeten derven.
Indien de herstellingen van dien aard zijn dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin, daardoor onbewoonbaar wordt, kan hij de huur doen ontbinden.

Betreffende de uittredende plaatsbeschrijving kunnen wij u meedelen dat het pand op volledig leeg en beschikbaar zal zijn vanaf 29-08-2011 om 10.00 en er aldus vanaf dat ogenblik samen met de door ons aangestelde expert kan worden overgegaan tot het opstellen van een objectieve expertise op deze datum.

Gelieve alle post te adresseren aan (nieuw adres ) aangezien wij geen permanente aanwezigheid in het pand gelegen te ( oud adres) kunnen garanderen gelet op de moeilijke omstandigheden waarmee we geconfronteerd worden met betrekking tot onze verhuis door het telkenmale door u te wensen te veranderen van de datum van beëindiging van onze huurovereenkomst. Hiermee rekening houdend en om de maximale veiligheid van uw pand te garanderen, aangezien wij gedurende de tweede helft van augustus continue tussen de twee panden zullen heen en weer reizen, zijn de cilindersloten vervangen door nieuwe beter beveiligde cilinders, die inbraak bemoeilijken, en is de lokale politie verzocht het pand regelmatig te controleren. Op het einde van de overeenkomst worden de oude cilindersloten teruggeplaatst (of kan u desgewenst de nieuwe cilinders overnemen tegen een af te spreken prijs). [kies zelf maar wat je wenst :twisted: ] Tot 18/08/2011 kan u ons nog steeds zonder problemen contacteren op het oude adres.

Enkel voor de goede orde en om, overeenkomstig de communicatiewetgeving, kennisname van dit schrijven te garanderen, wordt dit schrijven u zowel per gewone post als aangetekend verzonden.

Met vriendelijke groeten,
Verhuurder heeft er geen zaken mee te weten wanneer u verlof gaat.

Ik zou gewoon zelf een expert aanspreken. Kost wat, maar is nadien moeilijker te weerleggen mocht mevrouw toch denken haar gelijk voor de rechtbank te kunnen halen.

Vervang die sloten en vraag de wijkpolitie extra te patrouilleren in uw afwezigheid. (vermeld aan hen de problemen met de verhuurster en dat u vreest voor ongewenst bezoek tijdens uw verlof.)

j.demoor
Berichten: 10360

#10 , 16 aug 2011 10:25

“Art.1724.Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd dringende herstellingen nodig heeft, die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, moet de huurder die gedogen, welke ongemakken hem daardoor ook mochten worden veroorzaakt, en al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het verhuurde goed moeten derven. Indien echter die herstellingen langer dan veertig dagen duren, wordt de huurprijs verminderd naar evenredigheid van de tijd en van het gedeelte van het verhuurde goed waarvan hij het genot heeft moeten derven. Indien de herstellingen van dien aard zijn dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin, daardoor onbewoonbaar wordt, kan hij de huur doen ontbinden.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.2...§ 2. Met toepassing van de artikelen 1720, 1754 en 1755 van het Burgerlijk Wetboek op de huurovereenkomsten geregeld door deze afdeling, is de verhuurder verplicht tot alle herstellingen, andere dan de huurherstellingen...” (Woninghuurwet 20 februari 1991).

“Art.99.Om de rechten en plichten van de eigenaar en de huurder inzake de werkzaamheden in een verhuurd goed beter te omkaderen, worden de artikelen 1720,1754 en 1755 van het Burgerlijk Wetboek bovendien van dwingende aard. Gelet op dit dwingende karakter,is het de partijen nadrukkelijk verboden om gebruik te maken van de mogelijkheid voorzien in artikel 1754 van het Burgerlijk Wetboek, waarmee ze een beroep konden doen op tegengestelde clausules om de huurherstellingen te bepalen.”(Parl.Doc. 51K2873/001,Wetsontwerp houdende diverse bepalingen(IV)).

“Art.1754.Herstellingen ten laste van de huurder, of geringe herstellingen tot onderhoud, waartoe, behoudens andersluidend beding, de huurder gehouden is, zijn die welke door het plaatselijk gebruik als zodanig beschouwd worden en, onder andere...Art.1755.Geen van de herstellingen die geacht worden herstellingen ten laste van de huurder te zijn, komt voor rekening van de huurder, wanneer alleen ouderdom of overmacht daartoe aanleiding hebben gegeven.”(Burgerlijk Wetboek).

Dit houdt in dat voornoemde wetsbepalingen erop van toepassing en van dwingend recht zijn en dat de verhuurder dient aan te tonen dat de vereiste herstellingen geringe herstellingen tot onderhoud zijn.

‘Behangpapier is in principe na 9 jaar versleten;de huurder is niet verplicht dit te vernieuwen...‘(PAUWELS,A. en RAES,P.,Bestendig Handboek Huishuur en Handelshuur,Excelsior Brussel 1987,nrs. 133-200 verschaffen een vrij gedetailleerde opsomming).

Indien het papier toch wegens fout van de huurder moet vernieuwd worden dan dient die kost ten laste van de huurder verminderd met n/9 (n = ouderdom van het behangpapier).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Vandebos
Berichten: 16087

#11 , 16 aug 2011 11:00

Aangezien de verhuurster zelf spreekt over verbeteringswerken lijkt het me moeilijk deze te beschouwen als dringende herstellingen. Vervangen van binnendeuren lijkt me ook moeilijk onder de noemer dringend te kunnen catalogeren.

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#12 , 22 aug 2011 13:42

hallo,

verdere ontwikkelingen.

wij zijn nu op dit moment op reis in tenerife, en hebben gevraagd aan iemand op het thuisfront om de boel in de gaten te houden. deze morgen werden we wakker gebeld dat er werken aan de gang waren :shock:

we hebben voor het vertrek een aangetekend schrijven gestuurd waarin we duidelijk hebben gesteld dat we de verdere huur betalen tot einde termijn, en derhalve niet de toestemming geven tot het uitvoeren van de werken tot na het verstrijken van de termijn.

onze 'reporter ter plaatse' is op onze vraag naar de politie gestapt om te vragen om een vaststelling te doen, maar deze beweren dat ze niet bevoegd zijn en dat dit door vredegerecht moet geregeld worden. maw te lam om van hun stoel te gaan........ :(

in ieder geval dienen we, zodra we terug zijn, klacht in wegens inbraak of huisvredebreuk en in deze aanklacht zullen we ook wel duidelijk laten vernoemen dat de politie op de dag van de feiten op de hoogte zijn gebracht, maar niet tot actie zijn over gegaan. onze reporter heeft intusen het nodige fotomateriaal genomen ten bewijze, ik hoop dat dit dan voldoende is .

de 29ste hebben we afspraak met de huurdersbond, en dan zullen we hopelijk zien hoe het verder moet.

pfffff, leuk zo op vakantie zijn........... :(

Vandebos
Berichten: 16087

#13 , 22 aug 2011 14:05

U had de sloten dienen te veranderen.

Bel zelf onmiddellijk van ginds naar de politie en deponeer klacht en eis het meldingsnummer.

blackball147
Topic Starter
Berichten: 14

#14 , 22 aug 2011 18:46

U had de sloten dienen te veranderen.

Bel zelf onmiddellijk van ginds naar de politie en deponeer klacht en eis het meldingsnummer.
sloten vervangen was wegens tijdsgebrek niet meer mogelijk.

bellen naar politie wil ik wel proberen, maar vrees dat het niet veel opbrengt als ze zelfs nog nie willen gaan kijken om vast te stellen.

in ieder geval is ze (de huisbazin) zwaar in de fout gegaan mi, en hoop ik dat we hier verder mee kunnen gaan.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#15 , 22 aug 2011 21:30

Foto's laten nemen door reporter ter plaatse ...
Heeft die een sleutel van het pand ... laat deze dan de sloten vervangen. Deze persoon is uw gelastigde en kan dus optreden en de toegang tot uw woning verbieden.
De aannemers zullen niet meer zo scheutig zijn als hun gegevens worden genoteerd ook hun voertuigen en ze beticht worden van de inbreuken.
Politie ter plaatse laten komen voor INBRAAK en huisvredebreuk door middel van valse sleutel ( is een sleutel gebruikt met een niet wettelijk doel).
Voor dit MOET politie tussenkomen en uw recht op de woning beschermen.
Het dispuut over de herstelling is voor de vrederechter.
Het binnendringen is strafbaar trouwens al uw goederen kunnen nu gestolen worden dus politie moet onverwijld optreden.
Wat daar gebeurd zijn strafbare zaken....

Terug naar “Huren”