strenzke,
informeer mâar eens bij een advocaat om een "vriendelijke" brief te sturen...
Hij is sowieso ernstig in de fout gegaan door samen met zijn partner de school te kiezen (zonder je daar in te kennen) én ook samen de documenten te tekenen. Een niet-ouder heeft dat niet te doen. En al helemaal geen minderjarige, een kind. Want dat is ze wettelijk.
In die brief kan de advocaat de wettelijke plichten van gezamelijk ouderschap nog eens op een rijtje zetten én vriendelijk mededelen dat jij in het belang van het (zeer jonge) kind wenst dat dit gezamelijk ouderschap goed toegepast wordt.
- Dat je wenst dat de nieuwe partner géén juridisch-administratieve handelingen meer stelt (ook géén beslissingen mbt medische ) mbt het kind, gezien zij géén wettelijke band , noch familieband heeft. Maar dat ze, indien ze een affectieve band wenst te creeren met het kind, (wat jij aanmoedigt) wel haar rol als bewakende/verzorgende persoon kan opnemen in
de lijn van de opvoeding die jij en de vader uitstippelen.
- Dat je geen telefoons, noch SMS'en van de nieuwe partner wenst te ontvangen. Dit verstoort de serenteit in de ouderlijke relatie.
Als ze zaken wil naar voren brengen, dan kan ze dit gerust meegeven aan de vader. De communicatieweg is tussen de vader en jou.
- Dat gezien de zeer jonge leeftijd van het kind, de weekwissel op zondag vrij belastend is voor zo'n peuter en of hij kan overwegen de wisse (tijdelijk) l te doen ofwel op vrijdag na de school, ofwel de zondag op een vroeger tijdstip.
- Dat je de "pedagogische' fouten die gebeurd zijn (cfr. Schoolinschrijving, medetekenen partner) , kan begrijpen, wellicht waren deze handelingen goedbedoeld. En gezien de jonge leeftijd van zijn partner ook begrijpelijk. Dat je daarom ook deze tekst met de wettelijke plichten en rechten bij co-ouderschap stuurt, zodat de vader aan zijn partner kan uitleggen wat zij als minderjarige niet-ouder wettelijk mag is en wat tussen de ouders hoort beslist te worden.
- Dat je daarom in het belang van het kind wil starten met een goede regelmatig ouderlijke communicatie teneinde andere fouten te vermijden.
- - Dat je daarom ook, als je jullie kind afhaalt, wenst even met de vader te kunnen overleggen en dat de overdracht ook gebeurt door de vader, precies om even onder ouders de afgelopen week te kunnen bespreken. Dat jullie die overlegprivacy als ouders nodig hebben om een goede opbvoeding aan jullie kind te kunnen garanderen.
Laat de brief besluiten met het voorstel dat je graag de vader uitnodigt tot een gesprek met jou én een sociaal assistente van de jeugdddienst (of bemiddelaar) om deze voorstellen én afspraken samen vast te leggen.
Ik denk dat je dit gerust kan proberen, het is géén gerechtelijke stap, maar een vriendelijke, doch dringende vraag samen te overleggen. En als hij een beetje brains heeft, snapt hij donders goed dat hij wettelijke gezien al uit de bocht is gegaan en dat je op een vriendelijke manier laat gevoelen dat je wéét dat het fout was, dat je voorlopig nog niets onderneemt en voorstelt het vriendelijk samen wil oplossen
