#5 , 26 aug 2010 19:20
Art. 1612 BW:
"De verkoper is niet verplicht de zaak te leveren, indien de koper de prijs niet betaalt en de verkoper hem geen termijn voor de betaling heeft toegestaan."
Art. 1613 BW:
"Evenmin is hij tot levering verplicht, zelfs wanneer hij een termijn voor de betaling heeft toegestaan, indien de koper, sinds de koop, failliet gegaan is of in staat van onvermogen is geraakt, zodat de verkoper in het dreigend gevaar verkeert de prijs te verliezen; tenzij de koper borg stelt voor de betaling op het bepaalde tijdstip."
Art. 1654 BW:
"Indien de koper de prijs niet betaalt, kan de verkoper de ontbinding van de koop vorderen."
Art. 1184 BW:
"In wederkerige contracten is de ontbindende voorwaarde altijd stilzwijgend begrepen, voor het geval dat een van beide partijen haar verbintenis niet nakomt.
In dit geval is het contract niet van rechtswege ontbonden. De partij jegens wie de verbintenis niet is uitgevoerd, heeft de keus om ofwel de andere partij te noodzaken de overeenkomst uit te voeren, wanneer de uitvoering mogelijk is, ofwel de ontbinding van de overeenkomst te vorderen, met schadevergoeding.
De ontbinding moet in rechte gevorderd worden, en aan de verweerder kan, naar gelang van de omstandigheden, uitstel worden verleend."
Nietigheid moet worden vastgesteld, u kunt geen nietigheid opleggen. U kunt niet gewoon die 200 EUR nemen als schadevergoeding. Dit werd nergens overeengekomen. Als u akkoord gaat om de overeenkomst te verbreken, zal u die 200 EUR moeten terugbetalen anders is er een verrijking zonder oorzaak.
Ofwel zal jij moeten dagvaarden ofwel zal hij dagvaarden aangezien je hem al in gebreke hebt gesteld. Je kunt vooraleer je dit doet ook een minnelijke schikking proberen bij het vredegerecht.