Moeilijkheden met 'co-ouderschap'

miekemuis
Topic Starter
Berichten: 23

Moeilijkheden met 'co-ouderschap'

#1 , 09 aug 2006 15:30

Sinds 2004 ben ik officieel gescheiden. Tot een jaar geleden had ik het uitsluitend ouderlijk gezag over de kinderen, die op de 'klassieke' manier bij mij verbleven met bezoekrecht voor de vader om de 14 dagen het weekend. Na een volgehouden beroepsprocedure en 'kladcampagne' heeft mijn ex de week-weekregeling bekomen. Soit, ik heb me niet verder verzet en het loopt al bij al redelijk goed. Toch is er echter een probleem: het vonnis regelt een en ander 'behoudens andere afspraken', echter met mijn ex is het onmogelijk een afspraak voor te stellen of te onderhandelen. Elk goed bedoeld voorstel (vb om de 'afhaaldag' te wisselen van zondagavond, wat voor iedereen slecht uitkomt, naar vrijdagavond) eindigt in discussie, met als resultaat, dat ik mijn staart weer intrek en alles bij het oude blijft. Hij doet uiteraard nooit een voorstel en wil zich enkel strikt aan het vonnis houden. Kort gezegd: als ik niets voorstel blijft de gehele regeling 'voor eeuwig en drie dagen' zoals het vonnis ze regelde.
Juridisch is dat wellicht correct, maar ik hoop dat sommigen onder jullie ook al ondervonden hebben dat een vonnis niet aan elke situatie tegemoet kan komen en niet met alles rekening kan houden. De stugge houding van mijn ex hierin leidt voorlopig niet tot grote drama's bij de kinderen, maar mij doet het wel verdriet dat ik nooit eens iets beter kan regelen, het is soms echt onpraktisch of absurd (dit schooljaar vb komt het net zo uit dat de kinderen zowel tijdens de herfst-als de krokusvakantie bij mij zijn, en mijn ex wil ook dat niet veranderen) en vaak word ik nog met verwijten overladen op de koop toe.
Is er een mogelijkheid om aan deze situatie iets te veranderen? Moet ik beroep doen op ??n of andere vorm van bemiddeling (waarvan ik vrees dat ze ook niets zal uithalen, want mijn ex wou daar voor de scheiding al niet van horen), of moet ik hiervoor naar de rechtbank (wat ik eigenlijk ook slechts een nood-oplossing vind, want de procedures in onze (v)echtscheiding komen me zo langzaam de oren uit. Ik begrijp dat ouders die co-ouderschap worden 'opgelegd' hun geschillen in het belang van de kinderen moeten 'inslikken'. Maar is het strikt volgen van het vonnis en er nooit van willen afwijken ook in het belang van de kinderen?
Bedankt voor elke reactie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Borniet
Berichten: 135

#2 , 10 aug 2006 07:48

Ik ben bang dat de enige manier om hier iets officieel aan te veranderen via de rechtbank is, meer bepaald via de jeugdrechter.
Het is inderdaad spijtig dat er niet samen tot een oplossing kan gekomen worden, wat eigenlijk toch wel een eerste vereiste is bij co-ouderschap (of beter, bij bi-locatie).
Kom gerust ook eens langs op www.v-echtscheiding.be , op ons forum is nu ook een discussie begonnen over co-ouderschap.
Laatst gewijzigd door Borniet op 10 aug 2006 10:25, 1 keer totaal gewijzigd.
http://www.v-echtscheiding.be

miekemuis
Topic Starter
Berichten: 23

#3 , 10 aug 2006 10:21

Bedankt Borniet, tijdens het piekeren vannacht was ik er ook opgekomen dat de jeugdrechter misschien een oplossing was. Kan iemand mij vertellen hoe de procedures daar dan verlopen, hoe lang ze gemiddeld duren (want eerste aanleg enz. duuuuuurt zo lang), of het evenveel kost, of er beroepsmogelijkheden zijn (liever niet want ex is er specialist in) ...
Ik kom ondertussen alvast een kijkje nemen op de genoemde websites!

Reclame

sperwer
Berichten: 1155

#4 , 10 aug 2006 11:55

miekemuis,

Dat bij bi-locatie de verhuis van de kids het beste op vrijdag plaats vind hebben reeds duizende ouders ondervonden, een veel voorkomende fout.
Het correct naleven van het vonnis is inderdaad soms onmogelijk.
Maar ik heb zelf tot mijn grote spijt moeten ondervinden, dat als je er laat van afwijken er misbruik van gemaakt word.
Dus het is inderdaad beter van de dingen die je wil veranderen via de jeugdrechter te laten gaan. Zo weten beide partijen waar ze zich moeten aan houden.
En laat dan ook door de rechter de bepaling in het vonnis zetten, dat er mag afgeweken worden van de regeling indien dit nodig is in belang van de kids en de leefbaarheid voor jullie.

miekemuis
Topic Starter
Berichten: 23

#5 , 10 aug 2006 12:14

Bedankt Sperwer, weet jij ook iets over de normale gang/duur van procedures bij de jeugdrechter? Kan dit zonder advokaat, of ben ik beter af als ik ook hiervoor mijn advokate inschakel?

sperwer
Berichten: 1155

#6 , 10 aug 2006 12:59

Voor de vragen hoelang dit duurt en hoeveel dit kost kan je het beste naar je raadsvrouw gaan, zij kent heel je dossier.

En ja, je mag dit ook zelf doen in de rechtbank, maar daar je ex zeer stug is denk ik dat je dit wel beter overlaat aan mensen die gewent zijn dit soort zaken te behandelen via de rechter.

bart de groot

#7 , 10 aug 2006 20:10

hoe kan sperwer nu daar iets van af weten, daarvoor moet je immers zelf advocaat zijn. En aangezien op dit forum geen enkele advocaat of rechtsgeleerde circuleert (heb je een advocaat al eens iets voor niets zien doen ?), kan je daarvoor het ook niet terecht.

Ga gewoon naar een Justitiehuis. Daar kun je alle info omtrent je probleem bekomen, en ook gratis, en vooral correct!

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#8 , 11 aug 2006 03:21

aangezien op dit forum geen enkele advocaat of rechtsgeleerde circuleert
Ik ben licentiaat in de rechten, oefen al jarenlang een juridisch beroep uit, zie dagelijks wat er op de rechtbanken gebeurt ...

Dit vertel ik niet t.a.v. de heer De Groot, maar de deelnemers aan het forum mogen weten dat er juristen zijn die hen gratis en met degelijk advies willen helpen.

O ja, ik ben niet werkloos, heb voldoende werk en verdien heel goed mijn boterham. Ik geef mijn adviezen hier gratis, zonder er enig voordeel bij te hebben, enkel om de mensen te helpen.

scorpioen

heleen
Berichten: 38

#9 , 01 sep 2006 12:56

Hallo

Ik heb hetzelfde voor gehad, mijn ex wou absoluut niet afwijken van wat er door de rechtbank bepaald werd.
Tot op de moment dat het voor hem eens beter uitkwam met een groot familiefeest langs zijn kant toen de kids bij mij waren.
Op die moment heb ik positief gereageerd op voorwaarde dat....
en sindsdien loopt het vrij vlot.
Als het bv een keertje beter uit komt voor hem of voor mij om de kinderen op een andere dag af te halen dan wordt dat geregeld en dan wordt er ineens afgesproken wanneer de "tegendienst" komt!
Dit alles netjes per mail, want spreken doen we niet
Maarja, tis toch opgelost nu.

Dusja, afwachten tot hij iets nodig heeft of procedure

Jorre

#10 , 07 sep 2006 23:28

Bij mij ook zo.
Dit jaar is mijn ex bevallen.
Een maand voor ze zou bevallen komt ze mij voorstellen om de (week-week)wissel van zaterdagochtend te verplaatsen naar vrijdag na schooltijd; krek het voorstel dat ik vorig jaar deed en dat zij afketste zonder reden te geven.
Nu komt het voorstel van haar, en vermoedelijk omdat zij de zaterdagochtend te moe zou zijn (wegens nachtelijke voeding van haar baby) om mijn dochter klaar te maken voor de wissel of om ze te komen halen. Volgens haar was het omdat mijn dochter zou gezegd hebben dat zij de zaterdagochtend te lastig vindt om te wisselen. maar uit de reactie van mijn meisje bleek dat helemaal niet zo te zijn; ze had echter geen bezwaar op vrijdag te wisselen.
Volgens mij dus gewoon een psychologisch spelletje: ex boycotten tot het je zelf goed uitkomt en dan voordoen of jij het bedacht hebt.
Wansmakelijk, want de spanning, fustratie, voelen de kinderen ook aan.

Het heeft nu wel het voordeel dat mijn ex en ik niet meer met elkaar zullen geconfronteerd worden (behalve tijdens vakantie), dus iets minder spanning.

heleen
Berichten: 38

#11 , 08 sep 2006 09:33

Ja, wissel aan school is veel beter.
bij mij is het ook zo, de kinderen zijn meer ontspannen omdat de wissel gebeurd in de routine van de school.
Ik zet ze s'morgens af, ze hebben de hele dag "afleiding" en s'avonds komt de papa hen halen. dat verloopt veel soepelder.
Je hebt inderdaad de "stress" van het geforceerde "contact" niet meer en bent meer ontspannen.

Terug naar “Echtscheiding”