Zij heeft nog de sleutel

Ludovic
Topic Starter
Berichten: 6

Zij heeft nog de sleutel

#1 , 03 jul 2008 21:39

Mijn (ex-)vriendin en ik zijn sinds vorige week uit elkaar. We hebben samen een huis gekocht. Ondertussen hebben we ons wettelijke samenwonings-contract beëindigd en zij woont nu ergens anders. We zijn al naar de notaris geweest. Ik neem het huis over en zij krijgt haar deel. Zij is al achter haar spullen gekomen.
Het enige wat mij dwars zit, is dat ze de sleutel van het huis nog heeft. Mag ik de sloten vervangen? En ga ik daar achteraf geen miserie van krijgen? Zij zegt dat ze de sleutels alleen maar kan afgeven na het tekenen van de akte.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 03 jul 2008 22:21

Ik zou niet direct een reden kunnen aangeven waarom je de sloten niet zou mogen/kunnen veranderen.
Als ze al haar spullen al heeft, moet ze er eigenlijk niet meer zijn.

Ludovic
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 03 jul 2008 22:32

Ik zou niet direct een reden kunnen aangeven waarom je de sloten niet zou mogen/kunnen veranderen.
Als ze al haar spullen al heeft, moet ze er eigenlijk niet meer zijn.
Ik wil gewoon weten of ik dit wettelijk mag of niet.
Binnen een paar weken vertrek ik met een paar vrienden op reis. Om het verdriet wat te vergeten, want zij is er vandoor met een ander.
Alleen al het idee dat ze hier kan binnenkomen snuffelen tijdens mijn afwezigheid, maakt mij ziek. Zij zegt wel dat ze het niet zal doen, maar je moet het zeker voor het onzekere nemen, denk ik.

Reclame

simonjo
Berichten: 285

#4 , 04 jul 2008 10:09

Ik zou zeggen beter voorkomen dan genezen: dat slot gewoon vervangen.

Als zij daar over begint te zeveren verraad ze zichzelf dat ze achter je rug nog dingen wil buiten halen.

En uiteindelijk was er toch een probleem met dat slot, nietwaar, het haperde soms, dus je moest het wel vervangen.

Wil zij dan toch willens nillens binnenraken, dan zal ze een slotenmaker moeten laten komen en is er een bewijs voor jou dat ze binnen geweest is.

Om dit laatste te voorkomen, vraag je haar best zo snel mogelijk haar domicilie bij haar nieuwe vlam te zetten, daarmee toon je je goede wil om haar niet in de weg te lopen op een of andere manier (en ook kwestie van geen deurwaarders voor haar aan uw deur te krijgen...)

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#5 , 05 jul 2008 14:50

Net wat ik zeg, ik ken geen enkele (wettelijke) reden.
Misschien is de nieuwe woningtoezichtsaanvraag wegens afwezigheid op de nieuwe police on web-site een goede optie voor jou. Wel 7 dagen op voorhand aanvragen. :wink:
Je kan als aanvullende informatie jouw situatie uiteendoen.

Ludovic
Topic Starter
Berichten: 6

#6 , 05 jul 2008 20:58

Ik denk wel dat ze haar domicilie al veranderd heeft. Ze moest alleszins naar de notaris teruggaan, omdat bij het opmaken van de akte, ze haar nieuw adres had opgegeven, terwijl haar adres hier op haar ID-kaart stond. Ondertussen is ze ook naar het stadhuis geweest voor het breken van de wettelijke samenwoonst (en waarschijnlijk ook haar adres). Ben derna ook naar het stadhuis geweest voor het verbreken van de wettelijke samenswoonst en de ambetenaar zei dat het kosten heeft gespaard( waarschijnlijk de kosten van de deurwaarder). Plus, ze moest nog naar de Post om haar briefwisseling door te laten sturen naar haar nieuw adres.

Ik lees hier op verschillende pagina's dat je de sleutels mag vervangen als zij van domiclie is veranderd.
Alleen is ze zogezegd nog mede-eigenaar tot het ondertekenen van de akte, ook al hebben we afgesproken (en laten noteren door de notaris dat ik de lening vnaf nu ,alleen blijf afbetalen.

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#7 , 06 jul 2008 01:02

1)
Art. 1479. <W> Indien de verstandhouding tussen de wettelijk samenwonenden ernstig verstoord is, beveelt de vrederechter, op verzoek van één van de partijen, de dringende en voorlopige maatregelen betreffende het betrekken van de gemeenschappelijke verblijfplaats, betreffende de persoon en de goederen van de samenwonenden en van de kinderen alsmede betreffende de wettelijke en contractuele verplichtingen van beide samenwonenden.
De vrederechter bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die hij oplegt. Hoe dan ook vervallen die maatregelen op de dag dat de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in artikel 1476, § 2, zesde lid, wordt beëindigd.
Na de beëindiging van de wettelijke samenwoning en voor zover de vordering binnen drie maanden na die beëindiging is ingesteld, gelast de vrederechter de dringende en voorlopige maatregelen die ingevolge de beëindiging gerechtvaardigd zijn. De vrederechter bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die hij oplegt. Die geldigheidsduur mag niet langer dan één jaar bedragen.


Het oude artikel 577bis, § 5, van het Burgerlijk Wetboek (thans artikel 577-2, § 5, van het Burgerlijk Wetboek) bepaalt bovendien dat de mede-eigenaar recht heeft op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.

Het is niet mijn specialisatieterrein, maar op het eerste zicht heeft ze recht op het gebruik en genot, ook al heeft ze er haar hoofdverblijfplaats niet meer zolang de vrederechter geen specifieke maatregelen heeft oplegd.
Mag ik de sloten vervangen?

Ja, als je haar ook de sleutels ervan bezorgd om zo haar gebruik en genot niet in de weg te staan
En ga ik daar achteraf geen miserie van krijgen?
Best eens afwegen maken welke miserie het grootst zou kunnen zijn en mijn beste vriend(in) zou ik aanraden andere sloten te laten steken

RR

roadie
Berichten: 216

#8 , 06 jul 2008 05:07

Het domicilie is toch verplaatst? Het is niet omdat je (voorlopig) nog mede-eigenaar bent dat je te pas en te onpas kan binnenlopen.
Mijn oplossing: een brief aan je ex:
"Beste X,
gelieve te noteren dat ik op datum van ........ de sloten heb laten vervangen van de woning gelegen te ..... enz. omdat ze defecten vertoonden. Ik heb tevens voor de veiligheid een alarminstallatie laten aanbrengen om het huis te beveiligen tegen ongewenste bezoekers, daar ik niet altijd thuis ben. Indien je het huis wil betreden, graag een seintje vooraf.
Vriendelijke groeten,
Ludovic"
En dit schrijf je per aangetekende en per gewone post vlak voor je vertrek naar het buitenland. Wedden dat geen muis je pand zal betreden?

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#9 , 06 jul 2008 14:01

Het domicilie is toch verplaatst? Het is niet omdat je (voorlopig) nog mede-eigenaar bent dat je te pas en te onpas kan binnenlopen.
Het is maar waar je het gewicht legt in de weegschaal. In het verplaatste domicilie of op je recht als mede-eigenaar om van je recht van gebruik en genot. Het is m.i. niet omdat je je hoofdverblijfplaats op een ander legt dat je je eigen recht op gebruik en genot van je mede-eigendom opgeeft. Zeker als de andere aangeeft om in de komende dagen/weken geen gebruik te willen maken van zijn eigen rechten. Zolang er geen gerrechtelijke uitspraak is dat anders bepaald kan de mede-eigenaar in zekere zin te pas of te onpas binnenlopen om te "genieten" van zijn recht op gebruik en genot.

RR

Ludovic
Topic Starter
Berichten: 6

#10 , 09 jul 2008 18:45

Binnen 2 weken vertrek ik op vakantie.
Wat als het huis leeggehaald word bij mijn thuiskomst? Hoe kan ik mij op voorhand beschermen?
Zij zegt dat ik haar kan vertrouwen dat ze het niet zal doen (binnenkomen zonder dat ik op de hoogte ben), maar ik ben van nature iemand die het zekere voor het onzeker neemt.

Ik voel mij al genoeg slachtoffer. Zij is er vandoor met iemand anders (emotioneel), Ik wil het huis houden, dus ik betaal de kosten bij de notaris.

P.S. Iemand ervaring met de notariskosten? Hoe zit het met de loonkosten van de notaris? Ieder partij de helft? De dossierkosten bij de bank? Ook elk de helft?

Heb alleszins al contact genomen met de energieleveranciers en de tellers laten noteren vanaf het moment dat ze vertrokken is. Wat als ze weigert te betalen?

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#11 , 09 jul 2008 20:36

Zij zegt dat ik haar kan vertrouwen
Het kan lullig klinken, maar U kent haar het best en naar mijn aanvoelen primeert dat voorlopig nog boven al de rest en dat totdat alles geregeld is en het spanningsveld tussen jullie weg is.

Als voorbeeld. Je zou je voorzorgen kunnen nemen door als eerste alles uit het huis te laten verdwijnen. Dan ben je wel zeker, maar stel dat ze er bij uitkomt? Kortom: niet eenvoudig om het juiste advies te geven

Wat de notariskosten zijn is het niet slecht je daar te informeren en ook daar: Tot alles geregeld is niet in elkaars haren vliegen en lief blijven voor elkaar.


RR

Ludovic
Topic Starter
Berichten: 6

#12 , 11 jul 2008 17:53

'k Zal mij er dan bij neerleggen en maar hopen (op mijn tanden bijten) dat er niets gebeurd tijdens mijn afwezigheid. Er is echter geen spanning tss mijn ex en ik, alles word op een goede manier geregeld, maar je kunt nooit weten, hé.

Heb nog een vraagje. Vandaag mijn pesoneelsdirecteur aan de lijn gehad in verband met het invullen van mijn burgelijke staat. 5 jaar geleden ben ik gescheiden van mijn eerste vrouw. Dan stond er wettelijk gescheiden op mijn loonfiche. 2 jaar geleden stond er wettelijk samenwonend (met mijn ex-vriendin) op de loonfiche. Onlangs heb ik een copie van het verbreken van de wettelijke samenwoonst afgegeven aan mijn personeelsdirecteur. Vraag van mijn personeelsdirecteur vandaag was: Wat moet er nu staan op je loonfiche? Terug wettelijk gescheiden? Of iets anders?

Terug naar “Echtscheiding”