1)
Art. 1479. <W> Indien de verstandhouding tussen de wettelijk samenwonenden ernstig verstoord is, beveelt de vrederechter, op verzoek van één van de partijen, de dringende en voorlopige maatregelen betreffende het betrekken van de gemeenschappelijke verblijfplaats, betreffende de persoon en de goederen van de samenwonenden en van de kinderen alsmede betreffende de wettelijke en contractuele verplichtingen van beide samenwonenden.
De vrederechter bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die hij oplegt. Hoe dan ook vervallen die maatregelen op de dag dat de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in artikel 1476, § 2, zesde lid, wordt beëindigd.
Na de beëindiging van de wettelijke samenwoning en voor zover de vordering binnen drie maanden na die beëindiging is ingesteld, gelast de vrederechter de dringende en voorlopige maatregelen die ingevolge de beëindiging gerechtvaardigd zijn. De vrederechter bepaalt de geldigheidsduur van de maatregelen die hij oplegt. Die geldigheidsduur mag niet langer dan één jaar bedragen.
Het oude artikel 577bis, § 5, van het Burgerlijk Wetboek (thans artikel 577-2, § 5, van het Burgerlijk Wetboek)
bepaalt bovendien dat de mede-eigenaar recht heeft op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.
Het is niet mijn specialisatieterrein, maar op het eerste zicht heeft ze recht op het gebruik en genot, ook al heeft ze er haar hoofdverblijfplaats niet meer zolang de vrederechter geen specifieke maatregelen heeft oplegd.
Mag ik de sloten vervangen?
Ja, als je haar ook de sleutels ervan bezorgd om zo haar gebruik en genot niet in de weg te staan
En ga ik daar achteraf geen miserie van krijgen?
Best eens afwegen maken welke miserie het grootst zou kunnen zijn en mijn beste vriend(in) zou ik aanraden andere sloten te laten steken
RR