Webshop - na 1 2 3 4.. maanden geen levering

goeanaco
Topic Starter
Berichten: 3

Webshop - na 1 2 3 4.. maanden geen levering

#1 , 03 aug 2010 08:23

Hallo,

Zal kort de situatie uitleggen, zonder de persoon en zijn bedrijf in naam te vernoemen.

Binnen mijn hobbywereld is er een jaar geleden een nieuwe zaak bijgekomen (voordien had je maar 5 adressen binnenin België waar je naar toe kon stappen), voor 100% dezelfde producten is de winkel heel wat goedkoper dan de rest. In het begin waren er geen problemen, betaalde producten werden geleverd na 4-6 weken (ook de levertijd van andere dealers).

Nu, een tijd later duikt volgend probleem op:
Mensen wachten meer dan 3 maand (sommigen al 6 maanden) op hun bestellingen, zonder te weten wat er precies aan de hand is.

Het is dus een webshop die niet werkt op stock. Maar direct zou bestellen bij hun leverancier (zelfde als andere shops) & thuis die producten doorstuurt naar de klant.

Als je weet dat 4-6 weken de normale levertijd is, dan begrijp je vast wel dat je je na 2 maand (en 3-4-5-6-7?) zoals anderen toch wel ongerust kan maken.


Nu, wat zijn de opties?
Bellen mailen = geen reactie of afgewimpeld worden.

Sta je juridisch sterk in de schoenen in zo'n geval? Bestelling annuleren en je geld kunnen terugzien? Dan liefst 100%?

Alvast bedankt voor de reacties!
Alleen maar mensen die het zeker weten liefst

Je hebt veel winkels waar je het na 7 dagen zelfs nog kan terugbrengen indien ongeopend, maar ik denk dat die daar zelf voor kiezen..

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 03 aug 2010 08:30

Is het een Belgisch bedrijf?
Heb je al betaald?

goeanaco
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 03 aug 2010 08:39

Is een belgische winkel.

Bij bestelling moet het bedrag volledig worden betaald. Levertijd word meegegeven, maar is wel indicatief. Alles via enkele mails, niets op papier. Bij m'n vorige levering (toen alles nog in orde was) zat er zelfs geen factuur :roll: .

Al 5 keer op een rij heb ik een bericht ontvangen dat het er "volgende week" zeker en vast ging zijn, of dat er "problemen waren bij hem" waardoor het niet in orde was (ook al verschillende keren). Maar wat en hoe? Krijgen we nooit te weten. Zijn dus vast excuses.

We krijgen geen bon of betalingsbewijs.

Nu, zo gebeurt het vaak eigenlijk.

Iedereen kent elkaar goed, dus alles gebeurde voordien in het vertrouwen dat alles wel in orde was. Nu komt er natuurlijk er een rotte appel bij en ...

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 03 aug 2010 17:54

Art. 48. § 1. WMPC: "Tenzij de partijen anders zijn overeengekomen, moet de onderneming de bestelling uitvoeren uiterlijk binnen dertig dagen te rekenen van de dag volgend op die waarop de consument zijn bestelling aan de onderneming heeft toegezonden.
Indien de onderneming de overeenkomst niet tijdig uitvoert, heeft de consument het recht deze zonder gerechtelijke tussenkomst en met eenvoudige kennisgeving aan de onderneming, te ontbinden, mits op dat ogenblik de onderneming het bestelde goed nog niet heeft verzonden of nog geen aanvang heeft gemaakt met de verstrekking van de bestelde dienst, dit alles onverminderd het recht van de consument op schadevergoeding zo daar aanleiding toe bestaat. Geen enkele vergoeding en geen onkosten kunnen van de consument worden geëist uit hoofde van deze ontbinding.
Bovendien moet de consument binnen dertig dagen de bedragen terugbetaald krijgen die hij desgevallend als betaling heeft gestort."

Je moet dus een aangetekend schrijven sturen naar de winkel waarin je ze op de hoogte brengt van de ontbinding van de overeenkomst op afstand en dat binnen de 30 dagen het volledige bedrag verplicht terug op je rekening moet staan. Bij gebreke hieraan zullen de nodige gerechtelijke stappen ondernomen worden.

De 7, nu 14 dagen, waarover je spreekt is de termijn na levering.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 04 aug 2010 11:12

“Art.1610.Wanneer de verkoper in gebreke blijft de levering te doen binnen de tussen partijen bedongen tijd, heeft de koper de keus om ontbinding van de koop ofwel inbezitstelling te vorderen, indien de vertraging alleen aan de verkoper te wijten is.Art.1611.In elk geval moet de verkoper tot schadevergoeding veroordeeld worden, indien de koper schade lijdt doordat de levering niet op het bedongen tijdstip heeft plaatsgehad.”(Burgerlijk Wetboek).

Maan uw verkoper aangetekend aan het gekochte te leveren binnen de bedongen tijd of bij gebreke daaraan binnen een redelijke tijd,die u daarin zelf bepaalt.

Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg daag hem dan voor de Rechtbank van Koophandel met toepassing van voornoemde wetbepalingen.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).

Indien uw aanmaning faalt,roep dan uw verkoper eventueel vooraf op in minnelijke schikking. De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos. Faalt ook dit dan rest enkel dagvaarding voor dezelfde rechter.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 04 aug 2010 13:35

WMPC heeft toch voorrang op het BW?

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 06 aug 2010 09:59

Ja,indien vraagsteller wel degelijk consument is.(Lex specialis derogat legi generali).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Consumenten Koop”