dringende vraag

ramsess
Topic Starter
Berichten: 21

dringende vraag

#1 , 04 jul 2010 16:32

Beste, ik zit met de volgende vraag. mijn vader is pas overleden en heeft mij en mijn broer een schenking gedaan toen hij nog leefde maar mijn zus niet omdat hij haar nooit zag. Nu is mijn vraag of zij nu hij overleden is ook recht heeft op dit bedrag want ik heb getekend dat ik het bedrag gehad heb als voorschot op de erfenis.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 04 jul 2010 19:05

Om de erfenis te verdelen worden alle schenkingen die de overledene ooit heeft gedaan terug meegeteld , aan de huidige waarde. De zgn. fictieve massa die zo bekomen wordt is de basis van verdeling. Zonder verdere bepaling vanwege de overledene via testament , worden alle kinderen gelijk bedeeld. De schenkingen die jullie ontvangen hebben worden verrekend. Uw zus , ondanks het feit dat zij uit het zicht was , heeft evenveel recht als jullie. Indien uit de huidige tegoeden in de erfenis zij niet kan bekomen wat jullie al hebben gekregen , kan zij vragen dat jullie zelf een deel terugbetalen , tot er een gelijkheid bestaat.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

ramsess
Topic Starter
Berichten: 21

#3 , 04 jul 2010 20:11

er staat in zijn testament dat de antieke meubelen moeten verdeeld worden onder 2 kinderen en niet drie en dat bepaalde horloges naar mijn broer gaan. Stel dat er van de schenking die ik heb gekregen niks meer over is hoe moet ik haar dan terugbetalen?

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 04 jul 2010 20:42

U dient haar dan terug te betalen uit uw andere eigen middelen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#5 , 04 jul 2010 23:53

In eerste instantie krijgt uw zuster , voor de verdeling , zoveel uit de goederen van de erfenis tot zij evenveel heeft gekregen als jullie. Idd als dat niet kan kunnen jullie verplicht worden te betalen , hoe dan ook.
Via testament heeft vader dus bepaalde goederen toegekend aan 2 van de 3 kinderen. Dat kan. Maar de waarde van deze goederen mag niet meer bedragen dan 1/4 van de totale erfenis. De rest ( inbegrepen de schenkingen ) wordt gelijk verdeeld tussen de 3 kinderen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 06 jul 2010 10:20

“Art.919.Het beschikbaar gedeelte kan, hetzij bij akte onder levenden, hetzij bij testament, geheel of ten dele gegeven worden aan de kinderen of aan andere erfgerechtigden van de schenker, zonder dat het moet worden ingebracht door de begiftigde of de legataris die tot de erfenis komt, op voorwaarde dat de beschikking uitdrukkelijk bij vooruitmaking of buiten erfdeel gemaakt wordt...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘als voorschot op de erfenis’ is NIET ‘buiten erfdeel’ en houdt dan in dat die schenkingen integraal moeten ingebracht worden, zodat het erfdeel van de drie kinderen gelijk is.

“Art.868.De inbreng van roerende goederen geschiedt alleen door mindere ontvangst. Tot grondslag dient de waarde van de roerende goederen ten tijde van de schenking, volgens de staat van schatting die aan de akte gehecht is; en, bij gebreke van zodanige staat, volgens een schatting door deskundigen, op de juiste prijs en zonder toeslag.Art.869.De inbreng van geschonken geld geschiedt door mindere ontvangst uit het gereed geld van de nalatenschap. Is daarvan geen voldoende hoeveelheid aanwezig, dan kan de begiftigde zich van de inbreng van gereed geld bevrijden door, tot het vereiste bedrag, roerende goederen en, bij gebreke daarvan, onroerende goederen van de nalatenschap af te staan.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

ramsess
Topic Starter
Berichten: 21

#7 , 07 jul 2010 12:48

alvast bedankt voor jullie reactie maar nu heb ik nog een vraag op het papier van aangifte staat dat mijn vader zijn vrouw het vruchtgebruik heeft van de blote eigendom maar dat ze ivm overdracht van aandelen de kinderen zou verschuldigd zijn. Is ze verplicht dit te betalen?

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”