Erkenning familinaam

gclauwae
Topic Starter
Berichten: 1

Erkenning familinaam

#1 , 20 apr 2010 14:27

Hallo, Mijn vriendin heeft een dochter dat 7 jaar is en was op het ogenblik van de geboorte nog officieel getrouwd met een andere man. De Biologische vader zou nu graag als vader worden herkend. Hij heeft daarvoor een advocaat onder de arm genomen. Deze laat nu een DNA onderzoek doen omdat de rechtbank niet wil pleiten op basis van een verklaring van de moeder, de biologische vader en de onrechtmatige vader.
Mondeling hebben de biologische vader en de moeder hiermee ingestemd met de voorwaarde dat het kind de familienaam van de moeder zou dragen. Heeft iemand hiermee ervaring? Kan je op basis van een DNA onderzoek de familienaam laten bepalen of wordt de familienaam van de vader automatisch toegewezen? Moet bij wijziging van de familienaam een afzonderlijke procedure worden gestart?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 apr 2010 15:37

Erkenning als vader is een zaak
familienaam is een andere.

Maar er is een wettige vader .... en deze heeft geen klacht ingediend.
Ons staatshoofd heeft ook een .. dochter - Gezien moeder gehuwd was en vader kind heeft erkend is dit een einde verhaal situatie.

plopperke
Berichten: 6

#3 , 22 mei 2010 22:08

Ik heb hetzelfde meegemaakt maar dan als moeder. Als blijkt na een DNA onderzoek dat hij de vader is dan kan hij erkenning krijgen en heeft daarbij uiteraard ook rechten en plichten. nl. onderhoudsgeld betalen en bezoekrecht. De naam wordt hierbij niet automatisch verandert dit kan enkel en alleen als de moeder zich akkoord verklaart. Indien ze dat niet doet kan geen enkele rechtbank dat eisen maar naamsverandering of niet, dit verandert niets aan de rechten en plichten van de (biologische) vader.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 25 mei 2010 12:47

AFDELING 1. - VERMOEDEN VAN VADERSCHAP.
Art. 315. <W> Het kind dat geboren is tijdens het huwelijk of binnen 300 dagen na de ontbinding of de nietigverklaring van het huwelijk, heeft de echtgenoot tot vader.
Art. 316. <W> Deze regel geldt niet wanneer uit een vonnis van afwezigheidsverklaring blijkt dat het kind geboren is meer dan 300 dagen na de verdwijning van de echtgenoot, onverminderd de rechten van de te goeder trouw handelende derden.
Art. 317. <W> Het kind dat geboren is binnen 300 dagen na de ontbinding of de nietigverklaring van het huwelijk van zijn moeder en na een nieuw huwelijk van deze, heeft de nieuwe echtgenoot tot vader.
Wordt dit vaderschap betwist, dan wordt de vorige echtgenoot geacht de vader te zijn, behalve wanneer ook zijn vaderschap wordt betwist of wanneer het vaderschap van een derde komt vast te staan.
Wie kan de vordering instellen:

- De vader (art 332, 1° lid BW) binnen het jaar na de geboorte of de ontdekking ervan
- De moeder (art 332 lid 4 BW) binnen het jaar na de geboorte
- het kind (art. 332 lid 5 BW) binnen de 4 jaar nadat het de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Terug naar “Archief”