Berekenen overname gemene muur?

Sofeisje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Berekenen overname gemene muur?

#1 , 18 feb 2025 13:43

Wij hebben 12 jaar geleden gebouwd (half-open bebouwing) en aangezien er nog geen huis rechts van ons stond, hebben wij de 2de muur reeds mee laten plaatsen.
De perceelsgrens is het center tussen de 2 muren waar enkele cm geluidsisolatie zit. De 2de muur staat dus volledig op de grond van de buurman.

Nu gaat de buurman bouwen. Ik ben via https://scheimuurcommissie.be/ aan een document geraakt met beschrijving en prijzen die gehanteerd dienen worden bij overname.

Wie stelt deze berekening op en hoe weten wij dat de berekening eerlijk is indien er berekend wordt door een partij is die betaald zou worden door de overnemer? Dan moeten we de berekening op zijn minst ook goed kunnen begrijpen.

Voor zover wij begrijpen, moet de helft van de gemene muur worden overgenomen. Maar wat is de gemene muur: (2 * 14cm of 1*14cm)
Spreken we hier dus dan van de helft van de 2 snelbouw gevels gedeeld door 2 (= nemen ze de gehele 2de muur over)? Of de helft van de 2de muur?

Ook heeft de buurman al uitgesproken dat hij het raar vindt dat hij nooit een papier heeft moeten ondertekenen die ons toeliet die 2de muur op zijn grond te plaatsen. Daar is bij ons weten nooit iemand die ons hier iets van heeft gezegd dat dit zou moeten.
Zegden ze hier niet stilzwijgend toe wanneer ze de plannen konden komen bekijken wanneer onze bouwaanvraag 13jaar geleden werd uitgehangen?

Thomas Morus
Berichten: 6153
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 18 feb 2025 14:24

Ze moeten de helft overnemen van de muurconstructie die te paard op de scheidingslijn is opgetrokken. Dus de helft van de 2 muren met tussenliggende isolatie in dit geval.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

lukasi
Berichten: 1441

#3 , 18 feb 2025 15:54

Landmeters rekenen dit uit.

Reclame

mava105
Berichten: 22853
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 19 feb 2025 09:57

De hoeveelheden zijn terplaatse op te meten. De prijzen worden regelmatig herzien aan de index van de bouw. Veel kan daar niet gesjoemeld worden, alleen kunnen er een pmaar posten vergeten worden in rekening te brengen, zoals bvb grondwerken voor de fundering.
Uw architekt weet dat zeer goed of de landmeter.

Sofeisje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 19 feb 2025 14:42

Bedankt voor jullie antwoord.

Weten jullie of wij onze buurman via een officiële manier hadden moeten vragen/inlichten om die 2de muur mee te plaatsen?
Dat is zeker niet apart gebeurd tenzij natuurlijk het openbaar onderzoek waar de plannen ter inzage lagen.

Kan de buurman weigeren over te nemen?
Kan de buurman eisen af te breken?

lukasi
Berichten: 1441

#6 , 22 feb 2025 09:29

geeft inderdaad qwa stabiliteit risico's voor degene die later bouwt.
De nieuwbouw is niet verplicht om een overname van die muur te doen.
Het is perfect mogelijk dat de nieuwbouw een derde muur plaats op eigen funderingen om alzo de risico's te beperken.
Het zal niet de eerste keer zijn dat achteraf blijkt dat de bestaande fundering volledig moet onder schoeit worden omdat de nieuwbouw te zwaar is voor de bestaande gemeenschappelijke fundering.

Lelie60
Berichten: 104
Juridisch actief: Nee

#7 , 22 feb 2025 11:55

Een muur te paard zetten wordt nu niet meer gedaan maar was vroeger volgens mij verplicht en staat zo op de bouwaanvraag. Fundering was toch doorgaans niet op een plaat. De dubbele muur heeft zo zijn eigen fundering.De buur is niet verplicht ze over te nemen maar dan kan hij ze niet gebruiken.
Zelf ooit een procedure moeten voeren voor de overname van een muur te paard. Buur zou ze niet gebruiken maar we konden bewijzen met o.a. foto's dat hij ze wel gebruikt had. Zelfs werd er met een bulldozer gegraven om te bewijzen dat de fundering 2 meter diep was voor harde grond. Was eind jaren 90.
Toppunt was dat de expert die aangesteld werd door de rechtbank zijn verslag volledig foutief was. Zaak toen gewonnen ondanks gerenommeerde advokaat van tegenpartij.

mava105
Berichten: 22853
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 22 feb 2025 16:07

Op welke vloerplaat staat die dan eigenlijk? Ik zie bouwtechnisch serieuze risico’s voor de buur.
In die tijd werd er nog niet gebouwd op een vloerplaat, maar op een betonfundering juist onder de muur die amper dubbel zo breedd was als de muur zelf
Dikwijls zonder wapening in, en gemaakt van steenpuin., en wat cement.
En die huizen staan ook nog recht.

Sofeisje
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#9 , 28 feb 2025 15:12

voor zover wij kunnen zien, zal die volledig op onze fundering staan.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”