Situatie: samenwonende ouders met 1 jong kind scheiden. Vader betaalt alimentatie en heeft gewoon bezoekrecht. Beide ouders hebben eigen onroerend goed.
Moeder blijft alleen- vader trouwt met 25 jaar jongere vrouw -onroerendgoed wordt in de gemeenschap gebracht + nieuwe hyp.lening voor verbouwingen -fiscaal oogpunt.
Het kind is bij beiden niet écht welkom- juist het hoogst nodige nl 2 dagen om de 14 dagen.
Dus moeder voedt kind praktisch alleen op.
Wat als de vader plots overlijdt? Kinderloze stiefmoeder heeft levenslang vruchtgebruik over de goederen van de vader. Dus zij kan praktisch gans haar leven gratis wonen ofwel huur ontvangen. Zij ontvangt levensverzekering van haar man...voordelen van het weduwenschap enz.... zij ontvangt dus waar in nature uit het overlijden van haar partner.
Maar wat met het kind? Het kind ontvangt niets van vaderskant meer - het moet nog opgroeien- studeren- ....
Financieel heeft het opgroeiende kind dus niets meer! De kans dat het kind ooit nog iets financieel van zijn vaderskant ziet is dus héél klein. Stiefmoeder sticht een totaal nieuw gezin in een stukje huis van de vader.
Bestaat er geen onderhoudsplicht voor de stiefmoeder? Kan een deel van de erfenis van de vader opgevraagd worden voor de opvoeding van het kind?