wettelijk samenwonende uit elkaar met kind...

cocolo
Topic Starter
Berichten: 5

wettelijk samenwonende uit elkaar met kind...

#1 , 15 feb 2010 21:31

na enkele jaren wettelijk samenwonen hebben we besloten uit elkaar te gaan en hebben 1 kind. we zijn onderling een bedrag en regeling overeengekomen dat ik maandelijks alimentatie zal betalen voor onze dochter. Moet men dit laten registreren bij een notaris of kunnen wij dit ook onderling? of anders? wat is de goedkoopste manier? kan ik dat dan ook aangeven aan de belastingen die alimentatie met als bewijs van bankuittreksel of moet dat echt in een akte ofzo staan?
mvg

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 15 feb 2010 23:49

Een verklaring om het wettelijk samenwonen te beëindigen kan gezamenlijk ingediend worden, of door een van beide partners. Je geeft deze schriftelijke verklaring af aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. U krijgt een ontvangstbewijs van deze afgifte.

De verklaring vermeldt:
  • * de datum van de verklaring
    * de naam, de voornamen, de geboorteplaats en –datum van de partners
    * de handtekening van beide partners of van de partner die verklaring aflegt
    * de woonplaats van beide partners
    * dat een van de partners of beiden een einde willen maken aan de wettelijke samenwoning
Sommige gemeenten beschikken over een modelverklaring om het wettelijk samenwonen te beëindigen.


De volgende vier voorwaarden dienen gelijktijdig voldaan te zijn om de alimentatiebijdragen aftrekbaar te maken:
  • * de uitkering moet worden betaald ter uitvoering van een onderhoudsverplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek;
    * de verkrijger van de uitkering mag geen deel uitmaken van het gezin van de persoon welke de uitkering betaalt;
    * de uitkering moet regelmatig worden betaald;
    * de betaling van de uitkering moet met bewijskrachtige bescheiden worden verantwoord.

cocolo
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 16 feb 2010 09:14

rebel bedankt voor het antwoord dat van het beeindingen van wettelijk samenwonen begrijp ik, maar de uitleg ivm alimentatie, moeten we dit ergens laten registreren via notaris of andere weg of is het voldoende te bewijzen met de overschrijvingen die maandelijks gebeuren?
alvast bedankt

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 17 feb 2010 10:48

Uw onderhandse akte volstaat. U KAN ze laten registreren op het Registratiekantoor. ”Art.11...Het algemeen vast recht bedraagt 25 EUR”(Wetboek Registratierechten) .

“Art.104.Binnen de grenzen en onder de voorwaarden bepaald in de artikelen 107 tot 116, worden van het totale netto-inkomen de volgende bestedingen afgetrokken, in zover zij in het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald : 1° 80 pct. van de onderhoudsuitkeringen die de belastingplichtige regelmatig heeft betaald aan personen die niet deel uitmaken van zijn gezin, wanneer ze zijn betaald ter uitvoering van een verplichting op grond van het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek...”(Wetboek Inkomstenbelastingen;Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/ ).

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#5 , 17 feb 2010 19:26

Ik zou het toch op papier zetten, hoor ... en laten registreren ... jullie komen nu nog goed overeen en dat is zeer lovenswaardig, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Vermijd later geruzie door nu goeie schriftelijke afspraken te maken.

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

Terug naar “Echtscheiding”