Ik ben in 2013 weduwe geworden, ik was toen 47 jaar. Ik heb steeds deeltijds gewerkt. Ik koos voor het overlevingspensioen van mijn overleden echtgenoot (30 jaar in het onderwijs gestaan) en om dit te combineren met verder deeltijds te werken. Ik had op dat moment 3 kinderen ten laste.
Huidige situatie: Ik ben nu 57 jaar en heb geen kinderen meer ten laste. Ik ben in maart 2022 veranderd van job (halftijdse job in de zorgsector).
Door de combinatie overlevingspensioen – werken word ik geconfronteerd met enkele problemen:
- Bijverdienen naast het overlevingspensioen is toegelaten maar er is een maximum toegelaten bruto-bedrag per jaar. Ik kreeg nu van de pensioendienst de mededeling dat dit bedrag in 2022 en in 2023 werd overschreden. Dit teveel moet ik terugbetalen aan de pensioendienst.
- Begin 2023 werden de lonen in het ziekenhuis waar ik werk aangepast volgens de IFIC-barema’s. Elke werknemer kon kiezen om hier al dan niet in mee te stappen, naargelang dit financieel interessant zou zijn. Dit zou voor mij meer loon opgebracht hebben maar ik ben niet ingestapt omwille van de beperkingen van het toegelaten maximum brutoloon dat ik mag bijverdienen. Mijn collega's die wel instapten, verdienen dus meer voor dezelfde job.
- Door de combinatie overlevingspensioen – werken kom ik fiscaal gezien in een hogere inkomensschijf waardoor ik zwaar belast word. Ik heb de personeelsdienst opgedragen om 40% bedrijfsvoorheffing van mijn brutoloon af te houden. Voor het jaar 2022 had ik dit nog niet gedaan en sta ik in schuld bij de fiscus.
Zowel bij de fiscus als bij de pensioendienst sta ik dus in schuld. Deze situatie weegt op mij. Ik zou mijn inkomens- en fiscale situatie eens willen laten doorlichten om van daaruit knopen door te hakken naar de toekomst toe.
Opties:
- Stoppen met werken en enkel leven van overlevingspensioen?
- Combineren met een andere job (nog minder uren werken) of flexijob?
Wie kan mij hierin advies geven of doorverwijzen?