Volledig akkoord dat dat (misschien) kan kloppen.Kan kloppen
Er zijn idd. wetten die leveranciers verplichten om onderdelen van bepaalde produkten tot een aantal jaren na het op de markt brengen van een produkt in voorraad te hebben. Ik heb reeds van een dergelijke verplichting gehoord. Het is mogelijk dat zo'n verplichting van produkt tot produkt verschilt. In elk geval tot vlak na de 2 jaar wettellijke waarborg kan niet, dat is vanzelfsprekend. In uw geval was de 2 jaar waarborg nog maar net om. Met een beetje pech (herstelling "afgegeven" vlak voor het einde van het 2e jaar) had uw leverancier u de volledige hoofdsom dienen terug te betalen en had u een recentere en krachtigere laptop kunnen kopen.Mijn vraag is het volgende : Is er een wet die spreekt over een soort van termijn waarin onderdelen voor Producten nog voorhanden (leverbaar) zouden moeten zijn ? Kortom is er iets wettelijks inzake leverbaarheid of discontinuiteit van consumptie artikelen ?
Zij hoeft zich in dit geval niet tot Asus zelf te richten. De wetgeving hieromtrent gaat tussen haar en de verkoper.Het interesseert mij wel te horen wat Kirsten81 kan doen om Asus te verplichten haar een compensatie te geven.
Opgelet, het gaat in dit geval volgens jou om een laptop. Neem van mij aan, dat om hierop een moederbord te vervangen, je reeds aardig technisch begaafd moet zijn. Onafgezien van de kosten van het moederbord mag je waarschijnlijk nog rekenen op zo'n 300€ om dat te laten plaatsen door Asus of een specialist.Het gaat in dit specifiek geval om een moederbord.
Als je vermoed gedurende de normale levnesduur + nog enkele jaren dan zit Asus er wel heel ver naast. Ze blijken immers nog geen onderdelen meer te kunnen leveren tot het einde van de wettellijke garantieperiode van 2 jaar. Dat moederbord had even goed 2 maanden voordien binnen de wettellijke garantieperiode de geest kunnen geven en dan hadden ze volgens mij dat onderdeel ook niet kunnen leveren.www.emis.vito.be/EMIS/Media/Legislation ... 09-1-a.pdf
voor de rest vind ik niet veel - mogelijk een van onze juristen die meer weet.
Ik dacht dat er wel een 'algemene regeling' was ...
In elk geval dacht ik ...gedurende de normale levensduur en dan nog enkele jaren.
Beste Kirsten ,Op dit ogenblik kan je effectief stellen dat op het ogenblik dat een model op de markt wordt aangeboden de laatste toestellen van dat model van de band rollen en dat er een over een periode van 18 maanden een continue een klein aantal reserveonderdelen worden geproduceerd. (deze productie kan worden aangepast als bv blijkt dat de geluidskaarten het meer dan andere onderdelen begeven)
Dit is ook de reden waarom ik iedereen altijd aanraadt om een desktop aan te schaffen en geen laptop tenzij er een acuut gebrek aan ruimte is of je dat ding dagelijks meesleurt. Gaat er dan wat defect, onderdeel eruit, nieuw actueel onderdeel erin en verder bollen maar met een toestel dat marginaal beter is dan het origineel...
Volledigheidshalve durf ik stellen in de overtuiging dat ik er niet ver naast zit ; noch Asus noch de invoerder(s) liggen van dit probleem wakker .Beste Kirsten ,Op dit ogenblik kan je effectief stellen dat op het ogenblik dat een model op de markt wordt aangeboden de laatste toestellen van dat model van de band rollen en dat er een over een periode van 18 maanden een continue een klein aantal reserveonderdelen worden geproduceerd. (deze productie kan worden aangepast als bv blijkt dat de geluidskaarten het meer dan andere onderdelen begeven)
Dit is ook de reden waarom ik iedereen altijd aanraadt om een desktop aan te schaffen en geen laptop tenzij er een acuut gebrek aan ruimte is of je dat ding dagelijks meesleurt. Gaat er dan wat defect, onderdeel eruit, nieuw actueel onderdeel erin en verder bollen maar met een toestel dat marginaal beter is dan het origineel...
Wat ik hieromtrent te vertellen hebt zal je actueel probleem niet oplossen , op termijn misschien wel , ook voor wie dit leest .
Een PC bestaat uit verschillende componenten , die reeds verouderd zijn wanneer je ze aankoopt ; dat het nu een onderdeel ervan of het geheel betreft .
Zo was het een aantal jaren terug en ik vermoed dat hierin de tussentijd weinig veranderd is .
Ik neem er één uit , bvb het moederbord .
Enkele jaren terug had een moederbord een economische levensduur tussen de drie en de 6 maanden .
Tegen dat een bepaald type moederbord in belgie bij de handelaar op de hoek te verkrijgen was , kocht je dus al een antiquiteit .
De handelaar die dit moederbord verkoopt hangt af van de invoerder die het aanspreekpunt is voor het behandelen van de garantie .
Uit het voorgaande zal iedereen begrijpen dat een invoerder geen voorraden zal gaan aanleggen om na 2 jaar het probleem van een “ moederbordcrash “ op te lossen .
Moest hij dit wel doen dat zou hij er toch binnen de kortste keren ervan tussenuit zijn t.g.v. de finantiele last van hiervan .
Of zou hij een prijs moeten aanrekenen van die orde van grootte dat je evengoed een nieuw pceetje kan kopen .En , tenzij je dit zelf kunt moet dit moederbord nog in dito pceetje geplaatst worden ...
Uit mijn bescheiden ervaring heb ik geleerd : koop niets meer ( lees geef niet meer geld uit ) dan de configuratie die je echt nodig hebt in functie van je behoeften .
Als hij ooit crasht , hoop dan dat dit binnen de twee jaar gebeurd …
Doet hij het later , dan heb je pech …maar heb je de finantiele schade beperkt .
In afwachting dat hierover een duidelijk en in de praktijd toegepaste wetgeving komt waar je beroep kunt op doen en niet meer kost dan het moederbord inklusief plaatsing .
Groetjes .