Ik vermoed dat de aangegeven waarde op dag van overlijden volgens Vlabel te laag was. Denk dat je ook de extra rekening zou gekregen hebben zonder verkoop.Dat ze het kunnen dat weet ik. Mijn vraag betreft vooral of mijn argumentatie kans op slagen heeft. Zijn er precedenten?
Ik vergelijk het vooral met de aangifte van aandelen of fondsen bij een erfenis. Daar geef je de waarde op de dag van overlijden en dat is het. Stijgen die 50% na tien maanden dan kraait daar geen haan (VLABEL) naar.
Ik zeg het niet zelf. Heb je de website https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwe ... prijsindex bekeken?Zeg nu zelf: op 10 maand tijd is de waarde van dat huis niet met zo n kleine 10% gestegen ….
Neen heb je. Ja kan je krijgen. Proberen dus maar ….Ik zeg het niet zelf. Heb je de website https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwe ... prijsindex bekeken?Zeg nu zelf: op 10 maand tijd is de waarde van dat huis niet met zo n kleine 10% gestegen ….
Voor de aangegeven periode is het verschil dat wij hebben (8%) niet ver uit de buurt voor de prijsstijging van bestaande gelijkaardige woningen in dezelfde periode.
Wij kregen van VLABEL minder dan 2 maanden na de verkoop reeds bericht dat ze 'bijrechten' ambthalve gingen aanslaan. Ze zijn dus vlug op de hoogte want wij hadden dat niet laten weten. De enige gegeven motivatie van VLABEL was het verschil tussen de aangifteprijs en de verkoopprijs. Het moet nu wel lukken dat de huizenprijzen in deze relatief korte periode zoveel gestegen zijn (o.a. door afschaffing woonbonus). Maar voor erfgenamen die bv na 2 jaar het onroerend goed verkopen moet de prijsevolutie toch ook meespelen. Daarom nogmaals mijn vraag: Niemand weet van precedenten?Wie zegt dat het aangegeven bedrag op tijdstip overlijden niet te laag was? Daar heeft de prijsevolutie in de maanden na het overlijden niets mee te maken.
Het is niet zo dat reeds betaalde erfenisrechten garanderen dat Vlabel akkoord was met de waardebepaling.
Dat scheermes heb ik moeten opzoeken, maar zo leer ik bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Ockhams_scheermesOckhams scheermes: de simpelste verklaring is vaak de juiste. U hebt als leek de waarde van het huis te laag ingeschat.
Zeker niet neerbuigend bedoeld, maar om aan te tonen dat er geen opzet is in dit verhaal.Dat scheermes heb ik moeten opzoeken, maar zo leer ik bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Ockhams_scheermesOckhams scheermes: de simpelste verklaring is vaak de juiste. U hebt als leek de waarde van het huis te laag ingeschat.
Maar zomaar veronderstellen dat we als 'leek' (hoe neerbuigend), de waarde van het huis te laag hebben ingeschat stoelt op niets.
We wisten hoe dan ook dat we onder de 10% moesten blijven om een bijkomende boete te vermijden en voor de rest is binnen een marge van 10% blijven voor het stellen van een verkoopprijs niet zo eenvoudig, ook voor een 'professionel'