#10 , 27 jun 2020 09:00
Beginnen met twee weetjes:
Weetje 1) Vuistregel is dat wat je in één jaar werkt, je vakantierecht creëert voor het jaar erna. De werkgever waar je in een bepaald jaar voor werkt is dus verantwoordelijk voor je vakantie het jaar erna. Een nieuwe werkgever is nooit verantwoordelijk voor je vakantie in het eerste jaar dat je ervoor werkt!
Weetje 2) Als bediende met een interimcontract wordt je vakantiegeld (voor het jaar erna) bij elke wekelijkse uitbetaling onmiddellijk mee uitbetaald.
Dat wil zeggen dat je als interimmer/bediende geen "vakantiegeld" opbouwt voor het jaar erna, maar dit telkens onmiddellijk krijgt, enkel vakantiedagen bouw je op, maar dan zonder loon wanneer je ze opneemt, daar dit "loon" reeds betaald is geweest bij de wekelijkse uitbetalingen het jaar voordien.
Als je je loonbrieven van dat interim contract bekijkt dan ga je daar telkens een stukje "enkel" en "dubbel" vakantiegeld op terugvinden!
En, wanneer je via een interim kantoor werkt, is het interimkantoor je werkgever, en niet de firma waar je toevallig gaat werken...
Dan, chronologisch voor jou:
2018 gewerkt als arbeid(st)er. Uw werkgever stort elke maand een gedeelte in de vakantiekas (RJV). Dit dekt uw vakantie voor 2019.
2019 Rond mei trekt u uw vakantiegeld van het RJV (dus wat je hebt opgebouwd als arbeid(st)er het jaar voordien) bestaande uit enkel vakantiegeld, dat is het loon tijdens uw niet gewerkte dagen vakantiedagen in 2019, en dubbel vakantiegeld, uw vakantie "bonus".
2019/1 De eerste 2 maanden (= +- 20% van een jaar) hebt u blijkbaar onder interim contract gewerkt. U ontvangt op dat ogenblik reeds wekelijks uw enkel en dubbel vakantiegeld voor uw vakantiedagen in 2020 (zie weetje 2 hierboven).
2019/2 De rest van het jaar (= +- 80% van het jaar) werkt u onder een normaal bediende contract, wat wil zeggen dat voor het jaar erna (2020) uw werkgever verantwoordelijk wordt voor uw enkel en dubbel vakantiegeld, toch voor ongeveer 80% zijnde de 10 maanden dat je werkt onder gewoon contract, de andere ongeveer 20% (2 maanden) heb je reeds ontvangen bij je wekelijkse uitbetaling als interimmer (en dat is uiteindelijk door je werkgever betaald aan het interimkantoor).
2019/3 In de maand juni gaat uw werkgever een verrekening maken. Daar jij niet voor hem gewerkt hebt het jaar voordien (2018) is ook hij niet verantwoordelijk voor jouw vakantiegeld in 2019 (dus enkel vakantiegeld, wat je ontvangt tijdens niet gewerkte dagen, en dubbel vakantiegeld, je "bonus").
Dat vakantiegeld trek je van het RJV in mei, dus het geld heb je alvast.
Daar met een bediende contract je loon doorloopt op je vakantiedagen, én je het reeds hebt ontvangen van het RJV, gaat je werkgever dus dat vakantiegeld aftrekken van wat hij je normaal in juni had moeten betalen (de maand waarin je normaal als bediende je "dubbel" vakantiegeld ontvangt). Meestal ontvang je nog een klein beetje indien je loon hoger ligt dan het loon bij je vorige werknemer.
Moest hij dat niet doen dan ga je dubbel betaald worden op je vakantiedagen, éénmaal door het RJV en éénmaal door je werkgever)!
2020 Je hebt bij je huidige werkgever het equivalent van ongeveer 17 vakantiedagen opgebouwd (de 10 maanden dat je in 2019 onder normaal contract gewerkt hebt). Daarvoor moet hij je dit jaar betalen (weerom in juni). Maar aangezien hij je wel 20 dagen betaalde vakantie moet geven, en hij eigenlijk maar voor 17 dagen moet opdraaien, gaat er dus weer een "herziening" gebeuren, en gaat er in juni een deeltje van je loon ingehouden worden. Om de eenvoudige reden dat je dat geld reeds vorig jaar ontvangen hebt wanneer je als interimmer werkte. Dat zijn die 3 dagen vakantie, waarvoor je het geld de eerste 2 maanden in 2019 bij je wekelijkse uitbetaling interimwerk ontvangen hebt.
Weerom, moest hij dat niet doen dan zou je voor die 3 dagen dubbel betaald zijn, éénmaal door wat je wekelijks bij je loon als interimmer bijkreeg, en éénmaal door je huidige werkgever.
Nota, moest dat interim contract als arbeider geweest zijn, dan blijft het in grote lijnen hetzelfde alleen dat je dan je vakantiegeld niet wekelijks van het interimkantoor krijgt, maar van het RJV! Krijgen doe je het wel altijd! Dit zou dan rond mei/juni 2020 betaald geweest moeten zijn door het RJV (geen grote som daar het enkel voor 2 maanden gewerkte tijd zou zijn).