Huurcontract korte termijn niet tijdig opgezegd

Jbeerens
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Huurcontract korte termijn niet tijdig opgezegd

#1 , 28 jul 2019 11:07

Ik heb gedurende één jaar voor mijn werk een studio gehuurd, van 1 aug 2018 met contract aflopend tot 31 juli 2019. Ik was me er niet van bewust dat het contract ook moest opgezegd worden ten laatste 3m voor de einddatum.

Ik heb nu nog drie dagen om het contract op te zeggen in mijn eerste huurjaar, dat eindigt op 31 juli. Maar blijkbaar ben ik dan als boete drie maanden huur verschuldigd? Is het dan verstandiger te wachten tot 1 augustus (dwz het tweede huurjaar) om de studio op te zeggen, gezien ik dan slechts 2 maanden huur als boete verschuldigd ben?

Betekent dit dat ik naast de boete ook nog gedurende een bepaalde termijn dien verder te huren? Of, als ik de boete van 2 maanden betaal, betekent dat dat ik nog twee maanden in de studio kan blijven (zodat de boete geldt als betaling van de bijkomende huur)?

Alvast bedankt voor verduidelijking.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19240
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 jul 2019 12:29

Je moet wettelijk een opzegperiode van 3 maanden respecteren. Als je op 1 augustus opzegt, zal je nog moeten blijven huren tot en met 31 november, en nog steeds 2 maanden opzegvergoeding betalen. Je kan natuurlijk altijd op 1 augustus vertrekken, alle meters afsluiten, en 5 maanden huur betalen.

Jbeerens
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 jul 2019 20:08

Dus ofwel
- Zeg ik op op 29 juli, is er een opzegtermijn van 3 maanden ingaande op 1 augustus (dus huur tot 31 oktober), en betaal ik nog drie maanden huur als boete? = 6 maanden huur? (want opzegboete in eerste huurjaar is drie maanden en niet twee?)
- Zeg ik op op 1 augustus, is er een opzegtermijn van 3 maanden ingaande op 1 september (huur tot 31 november), en betaal ik nog twee maanden huur als boete? = 6 maanden huur?

Reclame

scorpioen
Berichten: 8693
Juridisch actief: Nee

#4 , 28 jul 2019 23:21

Voor de boete telt wanneer de huurovereenkomst eindigt. Niet de datum van de opzeg. Dus begin opzeg 1 augustus, einde huur in tweede jaar en twee maanden boete..

Freshprince
Berichten: 449
Juridisch actief: Ja

#5 , 29 jul 2019 15:37

Check via Myminfin en het registratiekantoor van de FOD Financiën (ligging huurgoed telt) of het contract geregistreerd staat.

Zo niet, dan kan je opzeggen met een termijn naar eigen keuze en zonder schadevergoeding!
Raadpleeg voor belangrijke juridische beslissingen altijd een advocaat (met specialisatie in desbetreffende materie) of bevoegde instantie, niet enkel een forum!

Terug naar “Huren”