#19 , 01 aug 2019 13:25
Oei, dit onderwerp loopt een beetje uit de hand.
De juridische vraag is de volgende: wat te doen indien er succesvol beslag wordt gelegd krachtens een uitvoerbare titel, en de persoon in kwestie de goederen wegmaakt voor de verkoop?
In tegenstelling tot wat sommigen denken, is beslag leggen niet het opladen van goederen maar het noteren van de goederen door de gerechtsdeurwaarder. Vanaf dat moment zijn de goederen in beslag genomen.
Een faillissement heeft in se niets te maken hiermee.
Ik raad TS aan klacht neer te leggen bij de politie - het bedriegelijk wegmaken van goederen vormt een misdrijf (art. 507 SW). Dat wil vanuit burgerrechtelijk aspect zeggen dat de persoon in kwestie een fout heeft begaan, waarvoor een schadevergoeding bekomen kan worden (art. 1382 B.W.). De politie/parket zullen, indien geen sepot volgt, het bewijsrechtelijke deel voor hun rekening nemen.
Indien wel een sepot, kan u nog steeds een burgerrechtelijke vordering instellen tegen de zaakvoerder voor de schadevergoeding. U dient dan wel zelf bewijs te leveren (fout (= geen probleem), schade (= geen probleem) en oorzakelijk verband (minder eenvoudig).
Als u weet aan wie de spullen verkocht zijn, kan eveneens een pauliaanse vordering worden ingesteld (art. 1167 BW). De verkoop van de spullen is dan niet tegenwerpelijk aan u - u kan ze krachtens de rechterlijke uitspraak in bezit nemen. Hiervoor is een advocaat aangewezen.
Deze zaak kan aanhanging gemaakt worden bij zowel de ondernemingsrechtbank (zaakvoerder zijn een onderneming op zich) of de rechtbank van eerste aanleg (volheid van bevoegdheid) indien er vanuit het parket geen vervolging komt.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.