In de huurwet wordt er de voorkeur aan gegeven dat je de waarborg vastlegt op een huurwaarborgrekening bij de bank waar je loon wordt gestort.
Let op!! Het is niet de enige toegelaten methode... denk maar aan de waarborgrekeningen van korfina of de huisbaas die de waarborg in cash wil.
Nu dient u zich de vraag te stellen: is dit het pand dat ik absoluut wil bewonen?
Indien niet... verder zoeken.
Indien wel:
- maak een ontvangstbewijs klaar voor het overhandigen van de huurwaarborg. Maak dit in evenveel exemplaren als er ondertekenaars zijn, vermeld er de datum en plaats van ondertekening op, schrijf alle getallen voluit, laat iedereen het dokument tekenen voorafgegaan door de tekst "gelezen en goedgekeurd" en geef aan iedereen die heeft getekend een exemplaar.
- Zorg ervoor dat er niet in je contract staat dat je de plaatsbeschrijving aan iemand anders overlaat zonder dat je er zelf bij bent. Eis aanwezig te zijn bij de controle en opmaak ervan. Maak zelf foto's (digatale met een beetje kwaliteit plz, geen gsm pics...), maak een lijst van alle gebreken die je ziet. Verzoek de verhuurder deze op te nemen in de plaatsbeschrijving. Dat is uw recht, laat u niets anders wijsmaken.. Brand deze foto's op een cd of dvd en verstuur deze aan jezelf aangetekend. Open deze brief niet bij aankomst hou hem gewoon bij. Bij eventuele latere betwisting kan je die brief gesloten overhandigen aan de vrederechter en heb je een bijna onbetwistbaar gedateerd bewijsstuk...
- Als het contract ondertekend wordt moet dit in meerdere kopiëen, minimum 1 daarvan dien je onmiddellijk mee te krijgen. Ga niet buiten zonder een kopie van het contract.
- 2 maand na het ondertekenen van het contract ga je bij je lokale registratiekantoor na of de verhuurder het heeft geregistreerd of niet. Indien het om een 3-6-9 gaat en het is niet geregistreerd, gewoon zo laten. Dit vergemakkelijkt later je opzeg..
- de week nadat je bent ingehuisd verstuur je je verhuurder een aangetekend schrijven waarin je hem verzoekt de aan hem cash overhandigde huurwaarborg te storten op een door beide partijen geblokkeerde rekening. Verzoek hem u binnen de tien dagen na kennisname hierop te antwoorden. Deel hem mee dat als hij niet ingaat op uw verzoek dat u hem hiervoor in gebreke stelt en dat u dan vanaf de datum van verzending aangetekend schrijven de gerechtelijke intrestvoet op de huurwaarborg laat gelden zoals het u wettelijk is toegestaan. Plaats de tekst van het wetsartikel in de brief.
Art. 10. Waarborg. <W>
§ 1. Indien, behoudens de zekerheden voorzien in artikel 1752 van het Burgerlijk Wetboek, de huurder om de naleving van zijn verplichtingen te waarborgen, een van de in het volgende lid bepaalde vormen van waarborgen verstrekt, mag die niet meer bedragen dan het bedrag dat gelijk is aan 2 of 3 maanden huur, afhankelijk van de vorm van de huurwaarborg.
De in het vorige lid vermelde waarborgen kunnen naar keuze van de huurder drie vormen aannemen : ofwel een geïndividualiseerde rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling, ofwel een bankwaarborg die het de huurder mogelijk maakt de waarborg progressief samen te stellen, ofwel een bankwaarborg ten gevolge van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling.
Wanneer de huurder kiest voor een geïndividualiseerde rekening, mag de huurwaarborg niet meer bedragen dan een bedrag gelijk aan 2 maanden huur. De opgebrachte rente wordt gekapitaliseerd ten bate van de huurder en de verhuurder verwerft voorrecht op de activa van de rekening voor elke schuldvordering ten gevolge van het volledig of gedeeltelijk niet nakomen van de verplichtingen van de huurder.
Wanneer de huurder kiest voor een bankwaarborg, waarbij hij zich verbindt die volledig samen te stellen middels constante maandelijkse afbetalingen gedurende de duur van de huurovereenkomst, met een maximumduur van drie jaar, is deze gelijk aan een bedrag van maximaal drie maanden huur. De financiële instelling moet die zijn waar de huurder in voorkomend geval zijn rekening heeft en waar zijn beroeps- of vervangingsinkomsten worden gestort. Indien de huurder stopt met het storten van zijn beroeps- of vervangingsinkomens bij de desbetreffende instelling, is die gerechtigd om de integrale en onmiddellijke samenstelling van de waarborg te eisen, onverminderd de mogelijkheid om die over te brengen naar een andere financiële instelling. Niettegenstaande de wet op het statuut van en het besluit op de kredietinstellingen van 22 maart 1993, kan een financiële instelling deze waarborg niet weigeren om redenen in verband met de kredietwaardigheid van de huurder. De wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet is niet van toepassing. De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de nadere regels bepalen inzake de verplichting voor de financiële instelling om een huurwaarborg samen te stellen in het geval dat een kandidaat-huurder, op het moment van zijn aanvraag, gebonden is door meer dan één andere samenstellingsverplichting voor huurwaarborgen die voorheen toegekend werden. Na een evaluatie die zal plaatsvinden één jaar na het van kracht worden van dit systeem, zal de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad een openbare waarborg kunnen organiseren om de waarborgen te dekken die door de financiële instellingen toegekend werden aan bepaalde categorieën huurders die Hij vaststelt, volgens de financieringsmodaliteiten die Hij vaststelt. De huurder zal geen enkele debetrente verschuldigd zijn aan de financiële instelling, die hem rente zal uitkeren vanaf de dag dat de waarborg volledig is samengesteld. De financiële instelling beschikt over de voorrechten van het gemeen recht ten overstaande van de huurder in geval hij zijn verplichting om de waarborg progressief samen te stellen, niet naleeft.
Wanneer de huurder kiest voor een bankwaarborg die gelijk is aan een bedrag van maximaal drie maanden huur ten gevolge van een standaardcontract tussen een OCMW en een financiële instelling, is het dat OCMW dat daar om verzoekt bij de financiële instelling, die de waarborg toestaat ten gunste van de verhuurder.
De Koning legt het formulier vast waarmee de financiële instellingen ten aanzien van de verhuurders zullen bevestigen dat de huurwaarborg toegekend is, ongeacht de manier waarop deze waarborg wordt gevormd.
§ 2. Wanneer de verhuurder in het bezit is van de waarborg en nalaat die te plaatsen op de manier bepaald in § 1, derde lid, is hij ertoe gehouden om aan de huurder rente te betalen aan de gemiddelde rentevoet van de financiële markt op het bedrag van de waarborg, vanaf het moment dat die overhandigd wordt.
Deze rente wordt gekapitaliseerd. Vanaf de dag dat de huurder de verhuurder in gebreke stelt om te voldoen aan de verplichting hem opgelegd door § 1, derde lid, is de verschuldigde rente echter de wettelijke interesten op het bedrag van de waarborg.
§ 3. Er mag niet beschikt worden over de bankrekening, noch in hoofdsom, noch in rente, noch van de bankwaarborg, noch van de rekening waarop de waarborg opnieuw werd samengesteld, dan ten voordele van een van beide partijen, mits voorleggen van ofwel een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste opgesteld wordt bij het beëindigen van de huurovereenkomst, ofwel van een kopie van een rechterlijke beslissing. Deze beslissing is uitvoerbaar bij voorraad, niettegenstaande verzet of voorziening en zonder borgstelling of kantonnement.
Als er nergens in het huurcontract staat dat u de sloten van de buitendeuren niet mag vervangen kan u eventueel een andere cilinder plaatsen zonder dat u een sleutel hiervan aan de verhuurder dient te geven. U dient hem pas bij het verlaten van het pand deze te overhandigen of u plaatst de oude cilinder terug.
Vanaf het ogenblik dat de verhuurder moeilijk doet laat u de briefwisseling per aangetekend schrijven lopen. Worden er mondeling, telefonisch of telepatisch afspraken gemaakt dan bevestigt u deze aan hem via een AS!! worden er afspraken niet nagekomen of weigert de verhuurder bepaalde reparaties uit voeren, opnieuw per AS dat u ervan kennisneemt dat op dag x enzovoort enzovoort.
Hopelijk helpt dit je verder?