Verhoor stalking/belaging

LeenW
Berichten: 9641

Re: Verhoor stalking/belaging

#16 , 24 jun 2019 10:04

Hou er ook rekening mee dat we niet in de VS leven en u geen miljoenenschadeclaim op uw dak gaat krijgen.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#17 , 24 jun 2019 10:06

Er is een context aan verbonden, het is niet zo dat ik zo maar stalkte (ik beweerde dat het slachtoffer dat juist deed, op zo'n wijze dat ik er geen goed bewijsmateriaal van kon maken), maar ik heb zeer zekers fouten begaan en ga ervan uit dat ik veroordeeld wordt, maar hoe dat gaat aflopen weet ik niet. Ik vermeldde mijn studies omdat ik niet wil verder werken om uiteindelijk te achterhalen dat het voor niets is.

Dat het herhaaldelijk was is door het feit dat de eerste klacht pas een week geleden aan me werd doorgegeven. Moest dat meteen zijn doorgegeven (in de lente van 2018) dan had ik wellicht weinig tot geen problemen opgelopen. Sinds het verhoor gedraag ik me. Mijn bewering is dat het slachtoffer mij opzettelijk provoceerde, dat ik me meer dan 2 jaar lang inhield, maar dat ik op de duur lastig werd van haar beledigingen en daarom de zaak escaleerde (door haar te confronteren, maar op onvolwassen wijze, vandaar de klacht). Ik ben toen tweemaals naar de politie gegaan (lang voor zij het deed) maar kon geen klacht indienen vanwege het feit dat ik geen bewijsmateriaal had. Ik ging daar om te vragen wat ik aan deze situatie kon doen, maar het advies was vrijwel nutteloos (paswoorden veranderen, negeren). Recent contacteerde ik de politie ook online (op een Facebook pagina). Ik ging ook klagen bij andere autoriteiten alsook haar eigen moeder, maar het slachtoffer beweerde uiteindelijk van niets af te weten. Haar ma antwoordde niet maar las al mijn berichten, ik belde haar daarom eenmaals om te weten wat er juist aan de hand was, ze haakte op, ik drong niet aan, maar dit werd wel in het dossier gezet als stalking.

In de tussentijd heb ik wel bewijsmateriaal vergaard van wat ze online deed (naar mijn mening was ze me aan het pesten met een groep), maar daar kan moeilijk gehoor aan gegeven worden omdat het geen directe provocaties of pesterijen zijn. En gezien mijn kinderlijk en te direct gedrag van het voorbije jaar (meestal tijdens examenperiodes) ziet het er niet goed uit. Een vrouw die hieraan meedeed plaatste recent een beeld van een kerel achter tralies met de commentaar 'gonna get this motherfucker hard' alsook een youtube video met de titel 'they're gonna take you away' op facebook, en haalde het dan weg. De politie ziet dit gewoonlijk als 'paranoia' van mijnentwege en gaat ervan uit dat ik een gekkerd ben die een vrouw aan het belagen is. Dat mijn leven nu naar de haal gaat heb ik wel vrede mee genomen, het is uiteindelijk al vele jaren bezig en het is zowaar gewoonte geworden, maar de schade voor mijn familie en dergelijke zou ik graag minimiseren.
Laatst gewijzigd door Throwaway19 op 24 jun 2019 10:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#18 , 24 jun 2019 10:07

Wel ja maar wat is zo gewoonlijk de totale kost van zo'n klacht? Al ware het een fractie van een miljoenenschadeclaim ... ik heb maar zo'n 3000 euro die ik dan nog nodig heb om de studies te betalen.

Reclame

Ghentian
Berichten: 765
Juridisch actief: Ja

#19 , 24 jun 2019 21:39

Je moet het onderscheid maken tussen enerzijds de boete (dat is een straf vanuit de maatschappij omdat je gedrag hebt gesteld dat niet toelaatbaar wordt geacht - de bedoeling is dus een negatieve prikkel) en de schadevergoeding. Dit dient om het slachtoffer weer in de positie te stellen van voor het schadewekkend geval. Een schadenvergoeding vereist - in dit geval - fout, vergoedbare schade en een causaal verband tussen beide.

In de VS (waar je een sterke claimcultuur hebt), bestaat er zoiets als ‘punitive damages’: de schadevergoeding wil ook straffen. In België bestaat dit niet.

De schadevergoeding is het ‘probleem’ van de burgerlijke partij: zij zullen moeten aantonen dat er schade is, dat deze vergoedbaar is, wat deze omvat en dat u die schade aangericht heeft. Als men u schuldig acht aan het strafrechtelijke aspect, hoeft ze geen fout aan te tonen: uw misdrijf is uw fout. Als u wordt vrijgesproken, kan ze nog steeds een vergoeding eisen maar dit wordt zeer moeilijk. Een fout kan ook onzorgvuldig gedrag zijn (theoretisch is het mogelijk dat uw handelingen geen strafbaar feit zijn maar toch als een fout worden aanzien). In ieder geval moet de burgerlijke vordering ‘wachten’ op de strafrechtelijke: deze laatste heeft voorrang (le criminel tient le civil en état). In praktijk wordt die burgerlijke vordering niet voor de burgerlijke rechter aanhangig gemaakt maar bij dezelfde strafrechter.

Dus de schadevergoeding is niet vanzelfsprekend, kan niet ‘extreem hoog’ zijn en nog niet voor nu.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

Throwaway19
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#20 , 25 jun 2019 09:27

Oké, dat stelt al wat gerust. Weeral bedankt voor al die hulp.

Mathieu Rutten
Berichten: 1826
Locatie: 3650 Dilsen-Stokkem

#21 , 25 jun 2019 12:09

Veel succes.
Dat ons de kracht gegeven zij
om dat te verdragen
wat niet kan veranderd worden
en de moed
om dat te veranderen
wat kan,
maar vooral de wijsheid
het ene van het andere te onderscheiden.?

Marcus Aurelius

Gerlof R
Berichten: 11
Juridisch actief: Ja

#22 , 27 jun 2019 13:24

U bent master in de computerwetenschappen en bent herhaalde malen beschuldigd van cyberstalking en als ik uw antwoorden tussen de regels lees, zijn de beschuldigingen terecht. Gaat er dan bij u geen belletje rinkelen, computerspecialist en stalking? Misschien solliciteren bij de CIA of de FBI????
Beste, u droomt toch luid op lijkt me? Dit is toch al helemaal te bont.

Mathieu Rutten
Berichten: 1826
Locatie: 3650 Dilsen-Stokkem

#23 , 27 jun 2019 15:32

Gerlof, misschien nog eens goed lezen, dan begrijpt u de humor of beter nog, de ironie wel.....en zeker lezen voor de achterliggende reacties.....
Dat ons de kracht gegeven zij
om dat te verdragen
wat niet kan veranderd worden
en de moed
om dat te veranderen
wat kan,
maar vooral de wijsheid
het ene van het andere te onderscheiden.?

Marcus Aurelius

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”