appartement verhuren en er domicilie behouden?

maja
Topic Starter
Berichten: 1

appartement verhuren en er domicilie behouden?

#1 , 29 jul 2009 16:10

Mijn vriend en ik zijn allebei eigenaar van een appartement in dezelfde gemeente.
Ik zal nu bij hem intrekken (appt.A), en mijn eigen appartement (appt.B) verhuren. Maar er duiken een paar vragen op, waar jullie me misschien mee kunnen helpen.

- Kan ik mijn domicilie op appartement B behouden en zo de belastingen tweede woonst vermijden?
- Wat als de huurder zich officieel wil vestigen in appartement B?
- Kan ik enkel mijn feitelijke adres in de gemeente laten aanpassen naar dat van appartement A zodat mijn post op het juiste adres toekomt of doe ik dan louche dingen?

Of maak ik het moeilijker dan het is, en domicilieer ik me gewoon beter op A eens B verhuurd is? Betekent gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres automatisch ook dat je als wettelijk samenwonend genoteerd wordt?

De start van een zoektocht door de juridische wereld.
Alvast bedankt voor de info.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 29 jul 2009 19:24

1) in theorie wel, maar is eigenlijk fraude.

2) zolang er voldoende plaatsen in het appartement zijn zoals bepaald in het woningdecreet kan de huurder en zijn gezin er zich eveneens domicilieren.

3) neen, u kan bij de post een een tijdelijke wijziging vragen, deze moet je wel om de 6 maanden vernieuwen.

4) samen gedomicilieerd wil niet zeggen officieel samenwonend. Daarvoor dient u een samenwoningscontract te deponeren bij de dienst bevolking..

Risico's:

- jij maakt schulden tegen de sterren op ---> deurwaarders slaan de goederen van uw huurders aan.

- bij een vaststelling door de politie wordt opgemerkt dat je er reeds geruime tijd niet meer woont, er wordt een pv opgesteld, bevolking wordt verwittigd en de de belastingen. (de gemeente loopt hierdoor immers ook opcentiemen mis) Belastingen kunnen met terugwerkende kracht en boetes aan uw deur komen kloppen (de juiste deur in dat geval..)

- u kan in moeilijkheden komen met bepaalde verzekeringen.

- Er kan altijd cruciale post op het verkeerde adres geleverd worden en huurders zullen niet altijd geneigd zijn u deze te bezorgen. (Om maar één ding te noemen, u spant een geding in tegen uw huurders... waar denkt u dat het vredegerecht en de deurwaarder gaan aankloppen als men u dient te spreken?)

Helpt dit de zoektocht wat vooruit?

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 31 jul 2009 10:52

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huren”