Openbare weg

sabinedekerf
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Openbare weg

#1 , 20 mei 2019 16:33

Beste,

Er komt achter ons huis een grote verkaveling.
Graag hadden wij de huidige buurtbewoners, een openbare weg tussen onze huizen en het nieuw te verkavelen stuk grond.
Volgens het gemeentebestuur kunnen wij als huidige buurtbewoners hier geen initiatief toe nemen, enkel het gemeentebestuur.
Is dit correct.
Mvg Sabine

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Issued
Berichten: 1314

#2 , 20 mei 2019 16:58

Het lijkt mij inderdaad dat een burger niet kan kiezen waar er wegen liggen.

mava105
Berichten: 22854
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 20 mei 2019 17:29

Je kan wel proberen vriendelijk te vragen of ze die weg niet beter ergens anders kunnen leggen.
Of je kan dreigen met zondag te zullen stemmen voor een andere partij dan die van het huidige gemeentebestuur, als die weg niet komt op de plaats die jullie verkiezen. :mrgreen:

Reclame

Sirkii
Berichten: 5814

#4 , 20 mei 2019 18:49

Als de verkaveling 2 bouwrijen heeft zal er één weg in t midden gelegd worden. Bij 4 rijen ook. Of men zal inhammetjes maken. Men wil immers zo veel mogelijk bouwgrond overhouden en zo weinig mogelijk oppervlakte verstraten. t Zou de opgekeerde rechtsstaat zijn als je een straat die je tuinen ontsluit gratis zou kunnen afdwingen.

Als de ganse buurt die straat wil (bv omdat het rijwoningen zijn) dan zou je kunnen gaan praten met de verkavelaar om elk een stukje grond te kopen die die straat mogelijk maakt. Je creert dan vrijwillig een erfdienstbaatheid van recht van overgang. Ook als individu zou je kunnen proberen om privatieve toegangswegjes te kopen. Richtprijs bouwgrond is 300-400€/m2 op normale liggingen.

De verkavelaar moet dit willen en de gemeente moet akkoord gaan... Bezwaar indienen zal wel niets uithalen. Je zal moeten praten en betalen.

Terug naar “Milieurecht”