Huurwaarborg en vertrek uit de huurwoonst

flets
Topic Starter
Berichten: 38

Huurwaarborg en vertrek uit de huurwoonst

#1 , 21 jun 2009 17:01

Ik heb 2 vragen namelijk :
1. Wie bepaald het teruggeven van de huurwaarborg wanneer er een expert de plaatsbeschrijving 2 keer heeft opgemaakt?

2. Als de huisbaas de huur beëindigd na 9 jaar met een opzeg van 6 maanden, dan mogen wij toch in die 6 maanden vertrekken. Daarmee bedoel ik dat wij toch niet die 6 maanden moeten blijven en betalen[/u]

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 21 jun 2009 17:28

Vraag1: Wat bedoelt u met
een expert de plaatsbeschrijving 2 keer heeft opgemaakt
?

gaat het om een intredende en een uittredende plaatsbeschrijving of zijn er door betwisting reeds twee plaatsbeschrijvingen opgemaakt bij het verlaten van het pand.

Vraag 2:

Indien de de huurovereenkomst in het negende jaar is en de verhuurder niet wenst dat er stilzwijgend een nieuwe periode van drie jaar aan bijkomt, is de verhuurder verplicht om ten minste zes maanden voor het verstrijken van het 9de jaar deze opzeg te betekenen.

art 3 §1 huurwetgeving
§ 1. Elke huurovereenkomst bedoeld in artikel 1 wordt geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar.
De huurovereenkomst eindigt na het verstrijken van een periode van negen jaar indien ten minste zes maanden voor de vervaldag door één van beide partijen een opzegging wordt betekend.
U als huurder kan op elk ogenblik en zonder motivering een opzeg van het contract betekenen op voorwaarde dat u een opzeg van 3 maanden in acht neemt. Als U dus uw "tegen"opzeg van drie maand aangetekend aan de verhuurder bezorgd voor het einde van juni dient u het pand op 1 oktober verlaten te hebben.

art 3 §5 van de huurwet
§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden.
Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Die vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.
(Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing.) <W>
(Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst beëindigt overeenkomstig de §§ 2 tot 4, kan de huurder op zijn beurt de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van een maand. In dat geval is hij de vergoeding bedoeld in het vorige lid niet verschuldigd.) <W>
Concreet betekend een opzeg van zes maanden dat uw contract nog zes maanden doorloopt aan de afgesproken voorwaarden (huur, algemene kosten, onderhoud, enz) doch dat het na die zes maanden definitief verbroken is. U bent dus gedurende die zes maanden gehouden aan het respecteren van dat contract. Tenzij u een tegenopzeg laat geworden die minstens drie maanden opzeg termijn moet voorzien. ( Dan bent u nog gebonden aan de voorwaarden van het contract gedurende uw opzegperiode)

Dit alles terzijde, heeft u al eens geïnformeerd bij het lokale registratiekantoor of het contract wel is geregistreerd? Als dat niet is gebeurt dan gelden de klassieke opzegtermijnen niet en kan u het pand verlaten zonder wettelijke opzeg termijnen in acht te moeten nemen.

Indien blijkt dat het niet is geregistreerd, dit niet aan de grote klok gaan hangen totdat uw opzeg van 1 maand aangetekend is verzonden en ontvangen. De verhuurder kan immers nog steeds op het laatste ogenblik gaan registreren. In uw schrijven rechtvaardigt u natuurlijk uw korte tegenopzeg door de verhuurder te wijzen op de niet -registratie.

flets
Topic Starter
Berichten: 38

#3 , 21 jun 2009 22:12

Geachte,

bij het eerste punt van: Wie bepaald het teruggeven van de huurwaarborg wanneer er een expert de plaatsbeschrijving 2 keer heeft opgemaakt?
Bedoel ik dat er een plaatsbeschrijving bij intreding is opgemaakt door een expert. Dit word ook gedaan bij het verlaten van de huurwoonst. De expert stelt alles op en nu was de vraag wie bepaald het bedrag dat er eventueel word afgehouden van de waarborg. We hebben hier een klein vochtprobleem aan het plafond. We hebben de huisbaas daar meer dan een jaar geleden opgewezen. Die is toen op het dak gaan kijken maar zei dat er niets aan de hand was.

Qua de opzeg is er iets wat ik toch niet volledig begrijp. Op het einde van dit jaar wonen wij hier 9 jaar. Blijkbaar wil de huisbaas iets anders met dit appartement. Dus heeft hij een aangetekend schrijven gestuurd dat hij het contract niet verlengd en dat de opzegperiode van 1 juli ingaat en duurt tot 31 december. Als ik het nu goed begrijp zegt u dat, als wij hier vroeger vertrekken, wij hier een vergoeding voor moeten of een opzeg van drie maanden geven. Dat is toch bijna niet mogelijk. Hier staan niet zoveel woningen te huur en zeker niet betaalbare

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 21 jun 2009 22:56

- vraag 1: er is dus een intredende en een uittredende plaatsbeschrijving. Prachtig. Zijn jullie het eens over welke punten hierin als schade en welke als sleet dienen beschouwd te worden?

Normaal gezien bepalen verhuurder en huurder immers in onderling overleg hoeveel de schade nu in feite in euros bedraagt.

Indien jullie het hierover niet eens raken kan elk van jullie aan de vrederechter verzoeken een onafhankelijke schadeschatter in te schakelen die een objectieve raming zal maken. Deze mensen werken natuurlijk niet gratis, maar het is de moeite van het overwegen waard als uw verhuurder met buitensporige schaderamingen komt aandraven. Op basis van deze raming zal de vrederechter dan ook een vonnis uitvaardigen dat bepaald wie welk deel van de waarborg krijgt.

- vraag 2.

Tot 31 december loopt uw contract, punt. Het enige dat de verhuurder heeft gedaan is de juiste stappen gevolgd zodat uw contract niet automatisch met nog eens drie jaar wordt verlengd.

Uw verhuurder verbreekt uw contract niet, hij stelt u alleen op de wettig correcte wijze op de hoogte dat het contract effektief eindigt op 31 december 2009 zoals voorzien in het contract zelf. Niet meer en niet minder.

Als verhuurder heeft hij zich aan deze strengere regels te houden, ze worden hem opgelegd door het burgerlijk wetboek.

Als u nu wat anders vindt, zeg in juli dan kan u op uw beurt een tegenopzeg doen en u hoeft slechts drie maanden opzeg te rekenen. Dat is uw recht vastgelegd in datzelfde burgerlijk wetboek.

Dat zijn de regels.

Hierop is er één uitzondering: als uw verhuurder zijn contract niet heeft geregistreerd, dan kan u opzeggen zonder de bovenvermelde regels te moeten volgen. Kijk dat maandag eens dringend na bij het registratiekantoor.

Is dit duidelijker?
In de link onder dit bericht worden in de pdf documenten huurwet 07-08 en registratie huurcontract al deze regels in detail uitgelegd. ( De documenten in kwestie zijn opgesteld door FOD Justitie)

PS: de wederverhuringsvergoeding waarvan sprake in het wetsartikel is enkel van kracht tijdens de eerste drie jaar van een contract. Deze slaat dus volledig niet op uw situatie.

flets
Topic Starter
Berichten: 38

#5 , 14 jul 2009 22:46

is er ergens een modelbrief voor tegenopzeg door huurder?

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 14 jul 2009 23:23

Hou het eenvoudig:


Plaats,Datum.
Naam en adres verhuurder

Aangetekend

Geachte,

Bij deze wens ik u mede te delen dat ik inmiddels een nieuw pand heb gevonden om te bewonen. Hierbij deel ik u dan ook mee dat ik het pand gelegen te xxx, dat ik van u huur vroeger wens te verlaten dan voorzien door de opzeg in uw laatste schrijven dd. dd/mm/jjjj.
Krachtens artikel 3 §5 van de huurwetgeving maak ik gebruik van mijn recht om u bij deze een opzeg van huur van bovenvermeld pand te betekenen ten belope van drie maanden. Deze opzeg gaat in op 1 augustus 2009 om te eindigen op 31oktober 2009. Op deze datum zullen wij u dan ook de sleutels overhandigen.
Gelieve mij ten spoedigste te contacteren om afspraken aangaande uittredende plaatsbeschrijving en vrijgave huurwaarborg te kunnen vastleggen.


Met vriendelijke groeten,



Naam
adres
telefoonnummer.


Dat zou voldoende moeten zijn. AANGETEKEND versturen

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 16 jul 2009 12:30

“Art.3.§1...De huurovereenkomst eindigt na het verstrijken van een periode van negen jaar indien ten minste zes maanden vóór de vervaldag door één van beide partijen een opzegging wordt betekend...“(Woninghuurwet 20 februari 1991).

De vervaldag is 31/12/2009 en minstens zes maanden ervoor is vóór 01 juli 2009,waaraan voldaan is.

Uw huurovereenkomst is ouder dan drie jaar en is dus nu een overeenkomst van negen jaar ingaande op 01/01/2001.

Voornoemde opzegging door de verhuurder belet u niet gebruik te maken van :
“Art.3...§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding....ZOLANG het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing.”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

Onderzoek dus vooraf of uw huurovereenkomst al dan niet geregistreerd is.

Indien de huurovereenkomst geregistreerd is kan u overeenkomstig voornoemd art.3,§5 zelf opzeggen en bent u geen vergoeding verschuldigd,vermits u uw huurovereenkomst niet beeindigt tijdens de eerste driejarige periode..
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huren”