Voor ons huwelijk zijn wij in contact gekomen met een wagenservice teneinde ons transport op die dag te regelen. Een voorbarig contract werd getekend voor enkele wagens en een voorschot vastgesteld. Een kopie zou later per post/mail worden bezorgd. Per mail werd een aanvraag voor de kopie van het contract gedaan, echter een blanco contract werd opgestuurd.
Teneinde zeker te spelen om onze reservatie vast te hebben, werd een voorschot overgeschreven. Bij storting van de voorschot werd uitdrukkelijk een tweede maal naar de kopie van het getekend contract gevraagd en alweer werd een blanco exemplaar bezorgd.
Korte periode voor ons huwelijk stuurden wij de details van het traject electronisch door, waarna de reactie volgde dat een van de wagens niet meer in het bezit was van de leverancier. Hiervan werden wij niet eerder verwittigd. Volgende dag bij telefonisch contact kwamen we te weten dat ook de andere wagen niet meer in het bezit was van de leverancier, welke dan een voorstel deed voor twee andere wagens.
Deze wagens waren niet geschikt, aldus onze reactie om geen gebruik meer te maken van de diensten van de leverancier en de vraag om het voorschot terug te betalen. De telefonische reactie hierop was dat dit ging om een annulatie en daardoor geen terugbetaling meer mogelijk was.
Resultaat: geen contract en geen terugbetaling.
Enige materialen ter beschikking zijn lege contracten, een bewijs van overschrijving en e-mail communicaties.
Welke acties kan ik als consument hiertegen ondernemen?