Steeds verdelgingsplicht - enkel bij grote uitzondering afwijking
TITEL 2. - Veldpolitie.
HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen.
Art. 50. De burgemeester waakt voor de stipte uitvoering van de wetten en verordeningen betreffende :
6° de uitroeiing van distels en andere gewassen die schadelijk zijn voor de landbouw;
7° de middelen om besmettelijke ziekten te voorkomen en te stuiten bij alle diersoorten die nuttig zijn voor de landbouw.
.../...
Volgend info politie Leuven
Veiligheid en preventie
Schadelijke distels
Geen kale jonkers in de wijk
Ieder jaar krijgt de politie een aantal klachten binnen in verband met distels. De wet bepaalt nochtans zeer duidelijk dat iedere eigenaar, huurder of gebruiker verplicht is de bloei van schadelijke distels op de eigendommen waarvoor hij verantwoordelijk is met alle middelen te beletten. Toch moet de wijkagent sommige eigenaars nog regelmatig herinneren aan deze verplichting. Laat een hardnekkige overtreder ondanks de waarschuwingen van de wijkagent de distels toch staan dan zullen ze door de overheid worden vernietigd op zijn kosten.
De verplichting om schadelijke distels op te ruimen, vinden we terug in de wet van 2 april 1971 betreffende de bestrijding van organismen die schadelijk zijn voor planten en plantaardige producten. Het gelijknamige Koninklijk Besluit van 19 november 1987 heeft de reglementering in overeenstemming gebracht met de EG-richtlijnen hierover. Vooraleer de planten in bloei kunnen komen, moeten ze worden vernietigd door de verantwoordelijke van de grond waarop ze zich bevinden. Voor alle duidelijkheid vermelden we om welke distels het gaat. Er zijn vier soorten.
Een eerste soort is de kruldistel. Deze soort heeft tamelijk brede bladeren die als stekelige vleugels aflopen langsheen de stengel. De bloemhoofdjes hebben een doorsnede van minder dan 2 centimeter en staan meestal met meerdere dicht bijeen. Deze erg vertakte plant wordt niet hoger dan 1 meter en komt voor langs wegranden en op drogere gronden.
De kale jonker is een weinig vertakte plant die tot 2 meter hoog kan worden. De bladeren zijn eerder smal. Deze distel vinden we op vochtige plaatsen. De plant bloeit vanaf juni en de bloemen hebben een paarse kleur. Wanneer deze plant voorkomt in natuurreservaten of in natuurgebieden met wetenschappelijke waarde kan een afwijking van de verdelgingsplicht worden toegestaan.
De speerdistel is herkenbaar aan de lichtpaarse bloemhoofdjes die zo'n 3 tot 4 cm doorsnede hebben. Ze staan meestal langs wegranden, in weiden of op braakgronden. Deze plant bloeit van juni tot september.
De akkerdistel tenslotte is herkenbaar aan zijn bloemhoofdjes van minder dan 2 cm doorsnede, los bijeen. Deze plant komt voor langs akkers, wegranden en op braakgronden. Hij bloeit lichtpaars, langgesteeld en in tuilvormige pluimen van juni tot september.
Wie deze distels opmerkt, is verplicht de zaadvorming en de uitzaaiing te beletten, zeker als hij of zij er door een vertegenwoordiger van de overheid (bijvoorbeeld de wijkagent) op gewezen wordt. Deze verplichting valt ten laste van de eigenaar, huurder, gebruiker, publiek- of privaatrechtelijk persoon die, in welke hoedanigheid ook een recht uitoefent op het betrokken perceel (uw tuin, een stuk braakliggende grond, een weiland, een bedrijfsterrein, …).
Wanneer de persoon die verantwoordelijk is voor de grond na verwittiging toch nalaat de schadelijke distels te verwijderen, zal de wijkagent de nodige stappen zetten om de distels ambtshalve en op kosten van de overtreders op te ruimen. Bovendien wordt een proces-verbaal opgesteld en wacht de overtreder een boete.
Met info en opmerkingen kan u terecht bij de wijkpolitie, Grote Markt 8, tel. 016 21 09 00, e-mail:
wijkcoordinator@leuven.be
Een plaatje van de familie ‘schadelijke distel’ met van links naar rechts: de kruldistel, de kale jonker, de speerdistel en de akkerdistel. Hun zaadvorming en de uitzaaiing moet vermeden worden omdat ze sterk woekeren en daardoor alle andere vegetatie verdringen. Hun zaad wordt verspreid met de wind waardoor al snel aanpalende percelen met een distelprobleem opgezadeld worden. Wie deze ‘heren’ op het terrein waar hij of zij verantwoordelijk voor is hun gang laat gaan, riskeert een bekeuring. Als bovendien de schadelijke vegetatie door derden moet verwijderd worden, mag hij of zij ook nog eens die rekening betalen.