Dierentuin, fotografieregels en publicatie

Renegade
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Dierentuin, fotografieregels en publicatie

#1 , 1 jaar 6 maand geleden (17 aug 2018 10:54)

Beste mensen,

Ik heb een nogal specifieke vraag en ik hoop dat er iemand hier mij enige (juridische) inzichten kan bieden.

Al heel wat jaren bezoek ik geregeld dierentuinen in België en Nederland. Tijdens mijn bezoeken maak ik foto's van dieren, verblijven, gebouwen en planten.

In het verleden (tot 2015 ongeveer) heb ik een deel van deze foto's gepubliceerd op sociale media (eigen profiel en gesloten groepen), op websites voor het delen van foto's en op gespecialiseerde websites voor en door dierentuinliefhebbers (Zoochat, Zoosite, Laafsekikkers). Na mijn recente aankoop van een nieuwe camera kreeg ik het idee om hier opnieuw mee van start te gaan.

Ik ben echter ook recent de parkreglementen van dierentuinen aan het nalezen geweest. Elke dierentuin vermeld dat opnames alleen "voor eigen gebruik" gemaakt mogen worden en dat professioneel of commercieel gebruik niet toegelaten is zonder toestemming. Sommige dierentuinen (in Nederland onder meer Burgers' Zoo en Dolfinarium Harderwijk, in België Pairi Daiza) verbieden alle publicatie van fotomateriaal zonder toestemming in hun reglement. En tegelijk stel ik vast dat er op sociale media en gespecialiseerde sites wel degelijk heel wat foto's van deze parken gepubliceerd worden (en soms zelfs door de parken zelf gedeeld worden).

Nu vraag ik mij af wat de juridische betekenis van "voor eigen gebruik" is en wat hier wel en niet onder valt? En als ik toch foto's online plaats op de genoemde plaatsen, wat kunnen dierentuinen mij dan eventueel maken (burgerrechtelijk, strafrechtelijk?)? Wat zouden jullie mij aanraden om wel of niet te doen?

Tenslotte: Ik heb in het verleden (ook recent nog) online kritiek geuit op dierentuinen, bv. op bepaalde verblijven of bepaalde aspecten van hun beleid. Kunnen ze mij hier iets voor maken of is dit mijn goed recht?

Alvast bedankt voor elke hulp. Met vriendelijke groeten,
Renegade

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 14970
Juridisch actief: Nee

#2 , 1 jaar 6 maand geleden (17 aug 2018 11:29)

Ik denk dat dit net het zelfde is als het atomium in Brussel, probeer dit niet op een website te plaatsen, want je krijgt binnen de kortste keren een boete aangesmeerd.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Didymus
Berichten: 1919

#3 , 1 jaar 6 maand geleden (17 aug 2018 11:39)

Op een gebouw kunnen auteursrechten rusten, op een dier tot nader order niet.

Hoe breder u die foto's publiceert, hoe groter de kans dat de dierentuin in kwestie er een probleem van maakt. Zolang dit hen niet slecht uitkomt (gratis publiciteit op sociale media) is de kans zeer klein dat ze hier tegen zullen optreden.
"sowieso" schrijf je zo.

Reclame

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”