Allimentatie

leek
Topic Starter
Berichten: 29

Allimentatie

#1 , 27 apr 2009 14:07

wij zijn 20 jaar getrouwd...nu in een scheiding met wederzijdse toestemming bij een notaris...2 volwassen kinderen die zelfstandig wonen en leven....ons huis is verkocht en elk van ons heeft daar 50% van getrokken.
nu vertelt de notaris mij dat ik volgens een wet die nu anderhalf jaar van kracht zou zijn dat ik voor het aantal jaar dat we getrouwd waren (20 jaar)nu ook voor 20 jaar minimum 400euro allimentie moet betalen aan men bijna ex-vrouw terwijl zij voltijds werkt en de helft van het huis gekregen heeft en geen kinderen ten laste heeft.....??? ik betaal aan één van men kinderen nog 400eurp maandelijks omdat zij nog studeert...klopt het dat ik er niet onderuit kan om aan men ex 400euro allimentatie te betalen voor de komende 20 jaar ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 27 apr 2009 20:58

Wanneer de ex-echtgenoten onderling geen overeenkomst sluiten met betrekking tot een alimentatie, kan de rechter in het vonnis dat de echtscheiding uitspreekt of later, op vraag van de 'behoeftige' echtgeno(o)t(e), een alimentatie opleggen.

De rechtbank kan dit verzoek weigeren wanneer de andere (ex)-echtgeno(o)t(e) bewijst dat de partner die om onderhoudsgeld vraagt een 'zware fout' heeft begaan die de voorzetting van het samenleven onmogelijk heeft gemaakt.

De rechter zal het bedrag van de alimentatie vastleggen. Hij houdt hierbij rekening met de 'staat van behoefte' van de echtgenoot die alimentatie vraagt.

Het bepalen van een alimentatie door de rechtbank is niet eenvoudig en verschilt van geval tot geval. Een advies op maat van een advocaat is raadzaam.

De rechtbank zal rekening houden met de inkomsten en de mogelijkheden van de echtgenoten en met de aanzienlijke terugval van de economische situatie van de onderhoudsgerechtigde. De rechter houdt hiervoor rekening met de duur van het huwelijk, de leeftijd van de partijen, hun gedrag tijdens het huwelijk inzake organisatie van hun noden (bv. hoe werd met het budget omgesprongen) en het ten laste nemen van de kinderen tijdens het samenleven of erna.

De rechter kan ook beslissen dat het bedrag van de alimentatie na verloop van tijd geleidelijk zal dalen.

Het bedrag van de alimentatie mag niet hoger zijn dan 1/3 van het netto-inkomen van de betalende ex-echtgeno(o)t(e).

De rechter kan het bedrag van de alimentatie verhogen, verminderen of afschaffen ingeval van nieuwe omstandigheden, onafhankelijk van de wil van de ex-echtgenoten (d.w.z. geen omstandigheden die bewust in het leven zijn geroepen om zijn/haar schuldenlast te verzwaren of zijn/haar financiële positie te verslechteren).

Een belangrijke nieuwigheid sinds 1 september 2007 is de beperking in de tijd van de alimentatie: de duur van alimentatie mag niet langer zijn dan de duur van het huwelijk. Slechts in buitengewone omstandigheden kan de rechter na deze termijn nog een onderhoudsuitkering toekennen (staat van behoefte om redenen onafhankelijk van zijn/haar wil).

Het recht op uitkering eindigt definitief ingeval van een nieuw huwelijk van de uitkeringsgerechtigde of nadat deze laatste een verklaring van wettelijke samenwoning heeft gedaan. De rechter kan de alimentatieverplichting ook beëindigen wanneer de onderhoudsgerechtigde samenleeft met 'een andere persoon als waren zij gehuwd', in de volksmond gewoonweg als samenwonen bestempeld.



Het feit dat zij een voltijdse baan heeft maakt haar zeker niet 'behoeftig'.


Deze informatie komt van deze site. Neem deze eens goed door, je zal er diverse antwoorden vinden op de vele vragen die je hebt.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 apr 2009 10:44

“Art.1288.Zij zijn ertoe gehouden hun overeenkomst omtrent de volgende punten bij geschrift vast te leggen:...4° het bedrag van de eventuele uitkering te betalen door de ene echtgenoot aan de andere, gedurende de proeftijd en na de echtscheiding, de formule voor de eventuele aanpassing van die uitkering aan de kosten van levensonderhoud, de omstandigheden waaronder dit bedrag na de echtscheiding kan worden herzien en de nadere bepalingen ter zake...”(Gerechtelijk Wetboek).

Deze overeenkomsten komen tot stand als dading,waarvoor geldt ‘Dading is een wederkerige overeenkomst tussen partijen,die elkaar wederzijdse toegevingen doen om een geschil te beëindigen.’(Cass. 15 oktober 1979,Arr.Cass. 1979-80,197,noot).

Op deze overeenkomsten is art.301,§§3 en 4 Burgerlijk Wetboek niet van toepassing.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”