#10 , 19 mar 2009 10:17
“Art.4...De schooltoelagen en studietoelagen mogen alleen worden gebruikt om de kosten te dekken voor het onderhoud van de rechthebbende en het door hem gevolgde onderwijs...Art.5.In dit decreet wordt verstaan onder :1° aanvrager : een leerling, student of de wettelijke vertegenwoordiger bij wie de leerling of student op 31 december van het school- of academiejaar in kwestie zijn hoofdverblijfplaats heeft, die een aanvraag voor een toelage indient...”(8 JUNI 2007. - Decreet betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap).
‘het onderhoud van de rechthebbende en het door hem gevolgde onderwijs’ is ruimer dan alleen voor de ‘schoolfacturen’.
“Art.17.De meerderjarige leerling of de wettelijke vertegenwoordiger kan de dienst verzoeken de toelage geheel of gedeeltelijk uit te betalen aan een openbare instelling die de aanvrager begeleidt ter bescherming van diens financiële belangen.”(7 SEPTEMBER 2007. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap).
‘aan een openbare instelling’ sluit andere derden,zoals de ouder waarbij het kind niet zijn hoofdverblijfplaats heeft,uit.
“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen* te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen...”(Burgerlijk Wetboek).
* De toelage behoort tot de middelen waarover de ouder-wettelijke vertegenwoordiger beschikt en moet aldus medebepalend zijn voor diens onderhoudsbijdrage.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/