Bijberoep en mutualiteit

actyves
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Bijberoep en mutualiteit

#1 , 02 sep 2017 12:45

Beste forumleden,
ik ben wegens ziekte zojuist door mijn huisarts na 3 weken ziekte nogmaals 1 maand thuis gezet. Dit betekent dat ik vanaf de 31e dag op mutualiteitsuitkering zal vallen. Dit is de eerste keer in mijn leven.
Ik was al lang van plan een eigen zaakje op te richten en heb eindelijk 2 weken geleden de stap gezet een KBO-nummer aan te vragen, als zelfstandige in bijberoep.
Mijn vraag is (misschien te) algemeen: waarop moet ik letten opdat 1. ik de mutualiteitsbijdrage niet zal verliezen? en 2. ik door de mutualiteit zou verplicht kunnen worden terug te gaan werken?
Mijn bijberoep is van heel andere aard dan mijn hoofdberoep en de reden van ziekte is zelfs niet gelinkt aan de werkinhoud van noch mijn bijberoep noch mijn hoofdberoep.
Alvast bedankt voor uw raad/informatie. Een eventuele doorverwijzing naar een website die me de duidelijke uitleg hierover geeft, is zeker ook welkom.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
denlowie
Berichten: 15587
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 sep 2017 14:43

Als een zaak heeft is het nu bij beroep of niet dit moet je melden aan het ziekenfonds, want zij zien dit wel anders na enkele weken via de kruispunt bank.
Ik weet niet hoe het juist zit met bijberoep, maar een andere zelfstandige mag zijn zaak openhouden indien het gedaan word door een derde, en hij verliest dan een paar euro's per dag.
Als je ziek bent mag je niet werken dus ook niet in bijberoep, anders gingen ze allemaal op de ziekenkas en men werd zelfstandigen, dit is net het zelfde als stempelen.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Floes
Berichten: 116

#3 , 02 sep 2017 15:36

Je mag wel werken terwijl je op ziekenkas staat, op voorwaarde dat je het aanvraagt en goedkeuring krijgt van de adviserend geneesheer.
Belangrijkste is dat je de aanvraag op voorhand doet, anders krijg je een sanctie op je uitkering toegepast.
Doorgaans mag je max. voor de helft van het aantal uren van normaal aanvragen, maar aangezien dit om een bijberoep gaat, zal dit qua uren eerder beperkt zijn? Stel dat je bv voor 30 uren aanvraagt, zal de adviserend geneesheer mogelijk oordelen dat dit dicht bij een volle hervatting zit en weigeren, of toestaan maar op korte termijn je uitschrijven.

Reclame

Terug naar “Andere”