#12 , 11 feb 2009 22:17
Ik citeer uit "het nieuwe huurboek":
p216:
"de basishuurprijs bij een huurhernieuwing met eenzelfde huurder volgend op een kortlopend huurcontract.
zoals wij bij de bespreking van de duurmodaliteiten bij kortlopende huurcontracten reeds hebben aangekaart, mag bij een hernieuwing van een huurcontract met eenzelfde huurder, dat volgt op een kortlopend huurcontract gesloten met dezelfde huurder, de basishuurprijs niet worden gewijzigd. Zelfs indien partijen bij de contracthernieuwing een hogere huurprijs zijn overeengekomen, dan zal de verschuldigde basis huurprijs worden ingekort tot de basishuurprijs bepaald in het aanvankelijk kortlopend huurcontract.
...
Het betreft hier een dwingende rechtsregel ter bescherming van de huurder, zodat iedere verzwaring van de contractuele voorwaarden in het nadeel van de huurder door nietigheid wordt getroffen."
m.a.w. als je een kortlopend huurcontract hebt en de eigenaar komt met een nieuw huurcontract langs met een nieuwe huurprijs erin, kan je, zelfs na ondertekening, bij de vrederechter bekomen dat de oude prijs wordt hernomen. Dwingend wil zeggen dat deze rechtsregel voorrang op andersluidende clausules in je huurcontract heeft.
Welk is het contract dat je momenteel hebt?
Huurcontracten van 3 jaar of meer.
zie pagina 38-39 in de pdf van Franciscus.
Vrederechters oordelen meestal zeer streng in vragen zoals deze. De verhuurder moet echt staalharde bewijzen hebben wil hij de huur verhoogd krijgen. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat de verhuurder het recht heeft je huurcontract op te zeggen. Dan kan jij natuurlijk aan de volgende huurder een copie van je contract bezorgen die dan op zijn beurt naar de vrederechter kan trekken...
Moraal van het verhaal:
- Als huurder sta je zeer sterk in een dergelijk geval.
- Je verhuurder kan het contract altijd opzeggen (wat ook de reden is dat hij in deze periode van het het contract komt. dan heeft hij nog voldoende tijd om je op te zeggen)
- Luister naar wat hij komt vertellen, verbindt je tot niets, laat niet blijken dat je de wet hieromtrent kent (kwestie van het verhaal van beiden te horen en te zien hoever ze willen gaan om hun punt door te drijven). Vraag een schriftelijke versie van hun voorstel en bedenktijd.
Kom terug naar hier met een samenvatting van de feiten.