borgstelling bij huurcontract

yarkon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

borgstelling bij huurcontract

#1 , 26 jul 2017 15:51

ouders van potentiele huurster willen borg staan

hier is wel wat tegenstrijdige informative over te vinden op het web

volgens de ene volstaat het een "clausule" toe te voegen in het contract onder de vorm van
Mr. Adam Adams, geboren op 01/01/-4042, rijksregisternummer -40420101 148-23, thans wonende te Appelboomlaan 1, 0001 Eden, stelt zich gedurende de gehele huurperiode hoofdelijk borg voor de contractuele verplichtingen en bepalingen in dit huurcontract voor de huurder mocht deze ze niet nakomen
deze dan mede te laten paragraferen en ondertekenen

volgens andere moet er nog apart document van borgstelling ondertekend worden

op een vastgoedmakelaar website staan er volgende voorwaarden
Artikel 2043bis B.W. omschrijft het toepassingsgebied van de wet op de kosteloze borgstelling.
1.De wet is enkel van toepassing als het gaat om een borgstelling door een natuurlijke persoon.
2.Het moet gaan om een ‘kosteloze’ borgstelling, dit wil zeggen dat de borg geen enkel economisch voordeel mag hebben door zich borg te stellen, zowel rechtstreeks als indirect.
3.De verhuurder moet beroepsmatig verhuren.[/b]

wat houdt dat 3e in ?

en wat is er hier allemaal van aan

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 5168
Locatie: Diest

#2 , 26 jul 2017 21:46

Beste

Zoeke evn met 'borgstelling om niet'. Wetgeving laat geen borgstelling toe wanneer men zelf geen (economisch ) belang heeft bij de operatie. DE borgstelling die u voorstelt lijkt me niet aanvaardbaar volgens de wet.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

bosprocureur
Berichten: 7054

#3 , 26 jul 2017 22:41

Oei.

Is de enige oplossing dan om de ouders carrément medehuurder te maken? Of kan dat ook niet?

Of zelfs de ouders laten huren, maar dan ten behoeve van hun kinderen?

Reclame

yarkon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 jul 2017 10:37

info uit ondernemingsdatabank

Een waterdichte borgafspraak...

Als extra garantie voor de betaling van de huur kunt u vragen dat een derde zich borg stelt. Hoe pakt u dat dan aan? Onlangs sprak een rechter zich uit...


Een derde die zich borg stelt. Uiteraard kunt u vragen dat uw huurder een huurwaarborg stort. Zo’n huurwaarborg biedt u als verhuurder echter dikwijls niet genoeg waarborg. Het blijft ook bij woninghuur altijd mogelijk om nog een extra garantie te vragen, bv. dat een derde persoon zich borg stelt om de huur te betalen als de huurder zelf niet betaalt. Zo kunnen bv. ouders zich borg stellen voor de huur van zoon of dochter.

Kunt u die borg direct aanspreken of eerst de huurder? Spreekt u de borg aan, dan kan hij in principe een zgn. voorrecht van uitwinning inroepen. Dit houdt in dat u eerst uw huurder voor de rechter moet brengen vóór u hem kunt aanspreken. Enkel als uw huurder in een collectieve schuldenregeling zit, failliet is of als de borg een bestuurder of zaakvoerder is van de hurende vennootschap, kan hij dit niet inroepen.

Tip. Vermijd dit door te voorzien dat de borg afstand doet van het voorrecht van uitwinning en dat hij hoofdelijk en ondeelbaar gehouden is met de huurder. In dat geval kunt u de borg wél direct aanspreken.

Beter af met meerdere borgen? Ja en neen. Zijn er meerdere borgen, dan kunnen zij eisen dat ieder tussenkomt voor zijn aandeel. Zijn er bv. drie borgen, dan moeten ze elk maar 1/3 betalen. Voorkom dit door te voorzien dat ze ‘hoofdelijk en ondeelbaar gehouden zijn ’.

Wanneer is er sprake van zgn. kosteloze borg?Daarover bestaan er weleens misverstanden. Indien de verhuurder beroepsmatig panden verhuurt, is een privépersoon, bv. de vader van de huurder een zgn. kosteloze borg. In dat geval moet er een afzonderlijk contract gesloten worden en moet die borg aan strikte voorwaarden voldoen.

Tip. Is de verhuurder geen beroepsmatige verhuurder, maar een privépersoon of een zelfstandige die een privépand verhuurt, dan hoeft er geen afzonderlijke overeenkomst voor de borg te zijn. De rechter bevestigde dat het dan niet gaat om een ‘kosteloze borg’ (rb. Hoei, 13.02.2013) .





Is de verhuurder een beroepsverhuurder, dan moet de borgstelling in een apart contract staan. Is het een privépersoon, dan kan het in het contract zelf. Voorzie sowieso dat u de borg rechtstreeks kunt aanspreken.

bosprocureur
Berichten: 7054

#5 , 27 jul 2017 11:35

Bedankt Yarkon.

Toch ben ik niet helemaal overtuigd. Eigenlijk helemaal niet.

Het antwoord dat u vond bij de ondernemingsdatabank, is totaal in tegenspraak met het antwoord van Basejumper in #2, en ik ben eerder geneigd Basejumper te geloven.

Ik ben benieuwd naar evt nog volgende opinies.

yarkon
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#6 , 27 jul 2017 11:47

ja er is heel wat rond te lezen, wetgeving , waarom maken ze dat zo ingewikkeld, ...
basejumper zijn antwoord vind ik kort door de borgt
er bestaan veel verschillende soorten borg

Terug naar “Huren”