Zoals velen reeds op dit forum zitten we met het volgende probleem:
Momenteel hebben we een contract van 01/12/2007 tot 01/12/2010. Kort geleden hebben we bericht gekregen dat het goed dat wij bewonen verkocht zal worden.
Met het wetboek te raadplegen raak ik in de war bij het volgende feit:
Er is een vermelding dat in de eerste 3 jaar van een kortlopende overeenkomst geen opzeg kan gebeuren door geen enkel van de partijen. Maar in ons contract staat de volgende vermelding:
Huurovereenkomst met een duur van maximaal 3 jaar.
De verhuurder kan de overeenkomst beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van 6 maanden:
- Ten alle tijde, indien hij, of een familielid tot in de 3de graad, voornemen is het goed persoonlijk te betrekken; voor een bewoning door een familielid van de 3de graad zal de opzeg niet mogen verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode.
Nu weet ik dat de nieuwe eigenaar dezelfde rechten verwerven zal na het verlijden van de akte, maar wilt dit ook zeggen dat hij ons huurcontract kan opzeggen vooropgesteld hij het pand zelf wilt betrekken?
En is het raadzaam onze huidige verhuurder ( de verkoper van het pand ) op de hoogte te brengen van de wetgeving hier rond. We vrezen een beetje dat hij aan iedereen loopt te verkondigen dat we binnen de 6 maanden er uit kunnen zijn indien ze het willen. Maar klopt dit verhaal wel?
We zouden op 01/12/2010 zeker vertrekken, maar liefst niet eerder. Dus is de wet van toepassing dat we in de eerste 3 jaar er onder geen beding uit moeten, of is die clausule van 6 maand opzeg bij betrekking van verhuurder ook een voorrecht van de nieuwe eigenaar?
Ons contract is trouwens door ons ook geregistreerd sinds kort.