Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
dombo
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Data herpubliceren

#1 , 2 weken 5 dagen geleden (03 jan 2017 12:04)

Hallo!

In België hebben we voor de sport die ik beoefen een heel raar ranking systeem. Onlangs heb ik een soort alternatieve ranking gemaakt (op basis van ELO-ranking systeem). Hier is redelijk veel belangstelling voor, dus ik zou een website willen maken waarop ik deze 'alternatieve' ranking publiceer.

Voor mijn ranking systeem heb ik veel historische data nodig. Deze data worden van op een externe website ingelezen. Deze worden verwerkt en terug gepubliceerd op mijn website.

Op de website van de overkoepelende organisatie lees ik het volgende:
Elke vorm van herpublicatie van (enig deel van) de inhoud van toernooi.nl zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Visual Reality is nadrukkelijk verboden.


Wat ik doe, wordt door de 'eigenaar' van de data dus verboden.

Ik vraag me af, kan de 'eigenaar' van deze data dit zo hard spelen? Kan dit ooit tot een rechtzaak komen? Bestaat er al enige rechtspraak hierover in België?

Het gaat om toernooi-uitslagen, die ik (zuiver theoretisch) ook kon genoteerd hebben tijdens de toernooien zelf. Daarnaast is het ook niet de bedoeling om er geld aan te verdienen.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!
Alvast bedankt!

Reclame

TomVDJ
Berichten: 6936

#2 , 2 weken 5 dagen geleden (03 jan 2017 15:09)

Kan je even verduidelijken? De data die jij verwerkt, kan je die ENKEL op de betrokken website terugvinden, of kan je die data ook elders opzoeken? Als je die data van gelijk waar kan halen, en jij verwerkt deze data zondanig dat je enkel conclusies publiceert, dan zie ik niet in hoe de betrokken website kan bepalen dat je enkel hun data gebruikt hebt voor het bepalen van uw conclusies.

Bijvoorbeeld: op de website van de colruyt vind ik terug dat koekjes van een bepaald merk allemaal duurder zijn dan koekjes van een ander merk. Zelfs al stelt Colruyt dat ik hun prijzen niet mag overnemen of op gelijk welke wijze herpubliceren, dan zou ik toch nog kunnen publiceren: "merk X hun koekjes zijn over het algemeen duurder da merk Y hun koekjes", aangezien je die prijsverschillen hoogtst waarschijnlijk ook bij Delhaize, Carrefour, etc... zal terugzien (sorry voor de namedropping). Geen idee of mijn vergelijking duidelijk is?
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

dombo
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 week 6 dagen geleden (08 jan 2017 16:22)

Bedankt voor je antwoord!

In Vlaanderen worden er in mijn sporttak elk weekend een aantal wedstrijden gespeeld. Deze organisatoren geven de resultaten van deze wedstrijden in op de website van onze federatie. Die verwerkt de data en publiceert de op haar website. Deze data zou ik willen hergebruiken op mijn website.

Om het iets tastbaarder te maken, een soortgelijk (verzonnen) voorbeeld:
Ik kopieer alle uitslagen, wedstrijdinformatie, etc. van de eerste klasse voetbal wedstrijden over op mijn website. Daarnaast publiceer ik ook een aantal leuke statistiekjes (ploeg X heeft de meeste doelpunten gemaakt in de eerste 15 minuten, ploeg Y kreeg de meeste rode kaarten, etc.).

Het verschil is het hier gaat over een veel kleinere sport, waardoor de informatie enkel raadpleegbaar is op de website van de federatie. Maar in theorie zou ik alle wedstrijden hebben kunnen bijwonen en de scores hebben kunnen noteren.

TomVDJ
Berichten: 6936

#4 , 1 week 5 dagen geleden (10 jan 2017 12:54)

Het zou me sterk lijken dat er copyrights bestaan op uitslagen van sportwedstrijden. Dus als jij de uitslagen "opzoekt" op de andere website, en deze uitslagen gebruikt om er zelf statistieken op te trekken, denk ik niet dat die andere website hier veel problemen van kan maken...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

dombo
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#5 , 3 dagen 5 uur geleden (19 jan 2017 10:12)

Ik zou het ook gek vinden dat die informatie "bezit" is van de federatie.

Dit lees ik echter op de website van de federatie:

De site is tevens een databank beschermd door het auteursrecht en de wetgeving inzake de bescherming van databanken. Het is verboden zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van Badminton Vlaanderen vzw de op en via deze website aangeboden informatie geheel of gedeeltelijk op te slaan (anders dan noodzakelijk om de website te kunnen bekijken), te reproduceren, te wijzigen, openbaar te maken, te distribueren of te verzenden, te verkopen of anderszins over te dragen of enige rechten hierop te verlenen aan derden

BrainTrain
Berichten: 233

#6 , 3 dagen 1 uur geleden (19 jan 2017 13:59)

Je zoekt dus naar een manier om de wet te overtreden. Ik denk niet dat je hier voor aan het juiste adres bent.
Badminton Vlaanderen vzw verbiedt expliciet het kopieren van hun data. Indien die gegevens nergens anders kunnen verzameld worden (en dus alleen in hun database bestaan) zullen ze dat zeker hard kunnen maken.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”