#7 , 03 dec 2008 14:07
“Art.3...§ 6. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).
In de omgangstaal wordt dit een ‘contract van korte duur’ genoemd.’Omgangstaal’ kan echter ELASTISCH zijn.
‘Termijn: voor een periode van 3 jaar’ houdt in dat hierop voornoemd art.3,§6 integraal van toepassing is.
“Art.3.§ 1. Elke huurovereenkomst bedoeld in artikel 1 wordt geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar...§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding...Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing...”(Woninghuurwet).
De bepalingen van art.3,§1 zijn niet van toepassing op de huur uit art.3,§6. U kan zich m.a.w. niet beroepen op de laattijdige registratie van uw contract om te ontsnappen aan opzeggingstermijn en vergoeding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/