werking fiscus

jonaswou
Topic Starter
Berichten: 57

werking fiscus

#1 , 25 aug 2016 21:49

Dag Allen,


Hoe ver mag de fiscus gaan bij een controle op een eenmanszaak/ BVBA of NV?

Zijn er verschillend bij de controle tussen de 3 bovenstaande?

Verplicht om een kluis te openen bij controle? Mag de fiscus (onderdelen) van de boekhouding meenemen?

Licht de bewijslijst op eventuele fraude altijd bij de fiscus? Kan bijvoorbeeld een persoon verdacht worden van zwart geld als hij bvb nooit pint een geen geld van zijn bankrekening haalt voor bvb voedsel of kleren?

alvast bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW

#2 , 26 aug 2016 00:07

De Fiscus kan alle beroepsruimtes doorzoeken, inclusief kluizen dus. Ze mogen stukken meenemen, tenzij dit de werking van de vennootschap verstoort (bv. geen lopend dagontvangstenboek). Omgekeerde bewijslast bestaat ook, bv. Tekenen en Indiciën.

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#3 , 26 aug 2016 09:47

en met Tekenen en Indiciën wil LeenW dus zeggen dat iemand die bvb officieel geen inkomen haalt uit zijn BVBA, zal moeten uitleggen hoe hij dan bvb zijn huur en eten betaalt.

Reclame

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 aug 2016 10:56



Licht de bewijslijst op eventuele fraude altijd bij de fiscus?
google maar eens op wettelijk vermoeden en fiscus

art 344 wib 1992
http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/docu ... ighlighted
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Fortuin
Berichten: 1013

#5 , 27 aug 2016 10:48

> Kan bijvoorbeeld een persoon verdacht worden van zwart geld als hij bvb nooit pint een geen geld van zijn bankrekening haalt voor bvb voedsel of kleren?

Tot op heden bestaat het bankgeheim nog, dus men kan onmogelijk zien hoeveel geld u op uw privérekening heeft staan + welke transacties u heeft gedaan. Dit kan wel worden opgeheven indien men denkt dat u fraudeert, maar voor men u rekeningen kan inkijken zal men u eerst moeten contacteren + krijgt u de kans uw zaak te beargumenteren. Enkel indien het antwoord dat u geeft onvoldoende blijkt zal men het bankgeheim opheffen om vervolgens toegang te krijgen tot een overzicht van uw rekeningstand + transacties.

Daarnaast zijn er inderdaad ook taxaties aan de hand van tekenen en indiciën. Als u, bij wijze van spreken, een villa zet van €800,000 met een inkomen van €12,000 per jaar, zal men u wel een vraag om inlichtingen sturen met de vraag hoe u dit heeft gefinancierd. Eigenlijk is dat logisch. Het voorbeeld van nooit geld afhalen.. tja, nooit is natuurlijk zeer weinig, he? Eet u nooit? Koopt u nooit kleren?

Fiscus kan inderdaad inhoud van een kluis nakijken indien u deze huurt via uw vennootschap. Sowieso zou ik dat gewoon privé betalen, zelfs al doet u alles correct. U moet het hen ook niet té gemakkelijk maken, want voor u het weet is een overijverige taxatieambtenaar uw gehele leven aan het uitspitten. Controle van beroeps"lokalen" kan inderdaad, maar hoe gaat een taxatieambtenaar bewijzen dat er zich beroepsdocumenten in een privékluis bevinden? Dat kan hij (of zij) normaal niet, tenzij hij de inhoud kan bekijken. En dat mag hij niet, want hij kan niet bewijzen dat er zich beroepsdocumenten in bevinden. Kip en het ei..

jonaswou
Topic Starter
Berichten: 57

#6 , 29 aug 2016 09:09

Dank u voor de ophelderende informatie.

Vraag komt gewoon uit het feit dat ik in het 2de kwartaal van dit jaar een bvba heb opgericht.
Ik werk voorlopig nog voltijds als bediende en mijn vrouw heeft ook een voltijds inkomen.
Gezien wij een bedrijfswagen, tankkaart, gsm, maaltijdcheques, ecocheques e.d. van het werk hebben, hebben wij beide relatief weinig vaste kosten.
Wij gaan ook enkele keren per week bij familie eten en leven relatief zuinig en hebben geen kinderen, hierdoor kunnen wij een relatief groot perentage van ons inkomen sparen per maand.
De enige uitgaven is eigenlijk onze hyptohecaire lening, gas, elektricteit, internet en aven toe een internetaankoop...

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”