Erkenning ongeboren kind voor 6 maanden zwangerschap

Tukkie
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Erkenning ongeboren kind voor 6 maanden zwangerschap

#1 , 11 mei 2016 23:29

Mijn vriend en ik verwachten dit jaar ons eerste kindje. Omdat we niet getrouwd zijn (feitelijk samenwonend), vinden we het belangrijk om het kindje snel te laten erkennen. Mocht er tijdens of vlak na de zwangerschap iets met een van ons twee gebeuren... je weet helaas maar nooit. We hebben dan liever dat het allemaal al geregeld is.

Ik heb vandaag een attest gehad van mijn gynaecologe met daarop mijn vermoedelijke bevallingsdatum. We willen hier vrijdag mee naar het gemeentehuis gaan en mijn vriend het kindje laten erkennen.
Op de site van mijn gemeente is hierover helaas niks te vinden van informatie, maar het valt mij op dat de meeste andere Vlaamse gemeentes pas zo'n erkenning willen doen als je al 6 maanden zwanger bent en niet eerder. Ik heb dan bij een aantal mede-zwangeren geïnformeerd en zij vertellen mij hetzelfde.

Echter, volgens de site van de Belgische overheid is er wettelijk gezien geen minimale zwangerschapstermijn om een ongeboren kind te erkennen ( http://www.belgium.be/nl/familie/kinder ... /erkenning ). Ik begrijp dan ook niet goed waarom veel gemeenten dit pas vanaf 6 maanden willen doen als de wet die eis niet stelt.

Sta ik daarom in mijn recht om van de gemeente te vragen (eisen? :wink: ) de erkenning te registreren, zelfs al willen zij dit eigenlijk pas doen als ik 6 maanden ver ben?

Ik ben misschien een doemdenker... maar stel dat mijn vriend volgende week een ongeluk heeft en ze hebben geweigerd hem als vader te erkennen: hoe toon ik dan aan dat hij de vader is? Het zou toch belachelijk zijn als er DNA tests en alles gedaan zouden moeten worden, terwijl er ook een simpel documentje opgemaakt kan worden?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22867
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 12 mei 2016 08:57

Mogelijks heeft dit te maken met de kans op een miskraam. Eens 6 maanden oud kunnen ze levensvatbaar geboren worden.

Tukkie
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 mei 2016 09:29

Het zou best kunnen dat ze dat als reden aanhalen, maar als volgens de Belgische wet elk ongeboren kind (ongeacht stadium van zwangerschap) recht heeft om erkent te worden door de vader, mogen ze dat toch eigenlijk niet weigeren?

Reclame

JPV
Berichten: 14657
Juridisch actief: Ja

#4 , 12 mei 2016 10:02

Vraag hen, mochten ze weigeren, dat men die weigering op papier zet.

art. 329bis stelt geen extra voorwaarden aan de erkenning, behalve in specifieke gevallen:

Art. 329bis.<ingevoegd bij W 2006-07-01/75, art. 15; Inwerkingtreding : 01-07-2007> § 1. De erkenning van het meerderjarige of het ontvoogde minderjarige kind is alleen ontvankelijk zo het kind daarin vooraf toestemt.
[1 § 1/1. De toestemming van het meerderjarige kind is niet vereist indien de rechtbank, op grond van feiten die vastgesteld zijn in een met redenen omkleed proces-verbaal, oordeelt dat het kind niet wilsbekwaam is. Hetzelfde geldt ingeval het kind, bij beschikking van de vrederechter krachtens artikel 492/1, onbekwaam wordt verklaard om met zijn erkenning in te stemmen. Het kind dat zijn mening zelfstandig kan uiten, wordt rechtstreeks door de rechter gehoord. Ingeval het kind niet zelf zijn mening kan uiten, vertolkt de vertrouwenspersoon de mening van het kind. De rechter hecht passend belang aan deze mening.]1
§ 2. Indien het kind minderjarig en niet ontvoogd is, is de erkenning alleen ontvankelijk mits de ouder ten aanzien van wie de afstamming vaststaat of, indien de erkenning voor de geboorte van het kind gebeurt, de moeder, vooraf daarin toestemt.
Bovendien is de voorafgaande toestemming van het kind vereist, indien het de volle leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt. Deze toestemming is niet vereist [1 ...]1 indien de rechtbank, op grond van feiten die vastgesteld zijn in een met redenen omkleed proces-verbaal, oordeelt dat het kind geen onderscheidingsvermogen heeft.
Bij gebreke van die toestemmingen dagvaardt degene die het kind wil erkennen de personen wier toestemming vereist is voor de rechtbank. De partijen worden in raadkamer gehoord. De rechtbank poogt ze te verzoenen. Indien de rechtbank de partijen tot verzoening brengt, ontvangt zij de nodige toestemmingen. Bij gebreke van verzoening wordt het verzoek verworpen als vaststaat dat de verzoeker niet de biologische vader of moeder is. Als het verzoek een kind betreft dat op het tijdstip van de indiening van het verzoek een jaar of ouder is, kan de rechtbank bovendien de erkenning weigeren als ze kennelijk strijdig is met de belangen van het kind.
Indien tegen degene die het kind wil erkennen een strafvordering is ingesteld wegens een in artikel 375 van het Strafwetboek bedoeld feit dat gepleegd is op de persoon van de moeder tijdens de wettelijke periode van verwekking, kan de erkenning niet plaatsvinden en wordt de in het vierde lid bedoelde termijn van één jaar opgeschort tot de beslissing over de strafvordering in kracht van gewijsde is gegaan. Als degene die het kind wil erkennen op grond daarvan schuldig wordt verklaard, kan de erkenning niet plaatsvinden en wordt het verzoek om toestemming tot erkenning verworpen.
§ 3. Is het kind minderjarig en niet ontvoogd en heeft het geen bekende ouder, of is de ouder ten aanzien van wie de afstamming vaststaat overleden [1 , vermoedelijk afwezig, in de onmogelijkheid zijn wil te kennen te geven dan wel wilsonbekwaam]1, dan moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een letterlijk afschrift van de erkenning ter kennis brengen van de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en van het kind zelf, indien het de volle leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt, tenzij dezen vooraf in de erkenning hebben toegestemd.
Indien de erkenning niet ontvangen is door een Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand, moet zij op verzoek van de erkenner worden betekend aan de in het eerste lid bedoelde personen.
Binnen zes maanden te rekenen van de betekening of de kennisgeving kunnen de personen aan wie zij is gedaan [2 , bij dagvaarding, gezamenlijk verzoekschrift of verzoekschrift op tegenspraak de vernietiging van de erkenning vorderen van de territoriaal bevoegde familierechtbank]2.
De griffier stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand of de ministeriële ambtenaar die de akte van erkenning heeft opgemaakt, onmiddellijk in kennis van die vordering.
Nadat de partijen werden gehoord, doet de rechtbank uitspraak over de vordering tot nietigverklaring. Ze vernietigt de erkenning indien het bewijs wordt geleverd dat de verweerder niet de biologische vader of moeder is. Bovendien vernietigt ze de erkenning als die kennelijk strijdig is met de belangen van het kind, als dat kind op het tijdstip waarop de vordering wordt ingediend één jaar of ouder is.
Het vierde lid van § 2 is van overeenkomstige toepassing. Totdat de termijn van zes maanden verstreken is of totdat de afwijzende beslissing in kracht van gewijsde is gegaan, kan de erkenning niet worden tegengeworpen aan het kind en aan zijn wettelijke vertegenwoordiger die er zich niettemin op kunnen beroepen.

Tukkie
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 mei 2016 11:15

Dank u, ik ben dat zeker van plan :).
Ik was vooral bang dat er misschien een of andere -mij onbekende- regelgeving was die de gemeenten het recht geeft om er toch een termijn op te plakken. Ik ben gerustgesteld dat dit dus daadwerkelijk nergens in de wet is te vinden. Al die juridische tekst is niet altijd gemakkelijk te vinden of te begrijpen voor me, maar ik heb toch graag iets om mee te schermen, mochten ze moeilijk doen :) . Ik ga alleszins een printje maken van het artikel en meedoen, je weet maar nooit :p.

Tukkie
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#6 , 13 mei 2016 13:34

Het is allemaal in orde :D, bedankt voor de hulp :).

Terug naar “Andere”